Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κυριάκος από Ειδομένη: Άθλιες οι συνθήκες, να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης




«Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης» -Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της ΝΔ: «Πηγαίνω εκεί που βουλιάζει ο ανθρωπισμός του Τσίπρα» - Για τραγικές συνθήκες έκανε λόγο ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Στην Ειδομένη βρέθηκε σήμερα, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα με τα Σκόπια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, έφτασε λίγο μετά τις 11:00 στην περιοχή όπου επισκέφτηκε τον καταυλισμό των προσφύγων, ενώ συνομίλησε με φορείς και εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης χαρακτήρισε τον καταυλισμό των προσφύγων και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να εκπονήσει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους πρόσφυγες, γιατί, όπως είπε, και με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί να δημιουργηθεί εκεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.

Ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε μέσα στη βροχή και τη λάσπη στον καταυλισμό, κάποια στιγμή φωτογράφισε και ο ίδιος τους πρόσφυγες με το κινητό του τηλέφωνο, ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τους Γιατρούς του Κόσμου, την αστυνομία και γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Η κατάσταση που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη και για τον πολιτισμό μας συνολικά. Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απών. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω».

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την χθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

Τον πρόεδρος της ΝΔ συνοδεύουν ο υπεύθυνος μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης.
      
Τον κ.Τζιτζικώστα πλησίασαν πρόσφυγες οι οποίοι τoν ενημέρωσαν ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ τους φέρεται βάναυσα. Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι καταλαβαίνει απολύτως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και το θυμό τους και χαρακτήρισε απάνθρωπο τον τρόπο με τον οποίο τους φέρονται οι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει λύση στο πρόβλημά τους.
      
Οι πρόσφυγες του απάντησαν ότι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, ωστόσο η κατάστασή τους δεν πάει άλλο.

Αμέσως μετά την Ειδομενη ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε στο Πολύκαστρο όπου, στο δημαρχείο είχε σύσκεψη με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, με τη συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του βουλευτή Γιώργου Γεωργαντά, και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή με τους χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα και τη διαχείριση του προβλήματος. 

«Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις με υποχρεώνουν να μεταβώ στην Ειδομένη. Εκεί που βουλιάζει ο ανθρωπισμός του απόντος κ. Τσίπρα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o πρόεδρος της ΝΔ. 


Νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης όπου μαζί με τον Βασίλη Κικίλια ενημερώθηκαν από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, για την κατάσταση.


Το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κουμουστάκος έκανε λόγο για γριφώδη δήλωση του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα δεχθεί τους μετανάστες που πέρασαν στα Σκόπια πίσω ή όχι. 

«Είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα... Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση (...) είναι no man’s land χωρίς έλεγχο για τίποτε είναι Ειδομένη... Η Ελλάδα από χώρα διέλευσης εξελίσσεται σε χώρα παραμονής και πολύ φοβούμαι σε χώρα διακίνησης μεταναστών» προειδοποίησε. 

«Κινδυνεύουμε και με μια τρίτη -διπλωματική- κρίση, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση είναι παγωμένη και το προσφυγικό έχει πάρει επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις» δήλωσε ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. (Η είσοδος μεταναστών στην ΠΓΔΜ) προσθέτει ένταση στην περιοχή, διακρατική αυτή τη φορά, αν δεν γίνουν τα σωστά βήματα» πρόσθεσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία κυβέρνηση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «επικίνδυνους, ακατάλληλους και ανίκανους να δώσουν λύση ανθρώπους.» 

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε επίσης την Ειδομένη ως τόπο απάνθρωπης δοκιμασίας και όχι απλώς καταυλισμό. «Είναι παντελής η απουσία του κράτους στην Ειδομένη» πρόσθεσε. 

«Έχουμε μειωμένη η καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για τη δυνατότητα της να κάνει λεπτούς χειρισμούς» ξεκαθάρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Πώς εμφανίστηκαν τα περίεργα χαρτιά με οδηγίες προς τους πρόσφυγες;» διερωτήθηκε, αναφέροντας πως η κρατική μηχανή είναι απούσα στην Ειδομένη. 



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου