Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Τhe Times: Η Ελλάδα «βυθίζεται» στην ύφεση



Η οικονομία της χώρας βαίνει από το κακό στο χειρότερο, γράφει η βρετανική εφημερίδα, εξηγώντας πως η λιτότητα «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφεται η επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα από τον διεθνή Τύπο. Το ένα μετά το άλλο, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσιεύουν ανταποκρίσεις από την ελληνική πρωτεύουσα, όπου τις τελευταίες ώρες δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως από τον αγροτικό κόσμο, συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νέο Ασφαλιστικό. 

Τελευταίο δημοσίευμα, αυτό των βρετανικών Times, το οποίο κάνει λόγο για μια ελληνική τραγωδία. Με κεντρική φωτογραφία, άνδρες των ΜΑΤ ανάμεσα σε πύρινες γλώσσες, το δημοσίευμα εξηγεί πως την ώρα που οι κοινωνικές αντιδράσεις οξύνονται, η οικονομία της χώρα βαίνει προς το χειρότερο, «βυθίζεται» στην ύφεση, καθώς η λιτότητα «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη. 


Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα αναφέρει τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά τα οποία το 2015 έκλεισε για την Ελλάδα με ύφεση 0,7%.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,9% το δ΄τρίμηνο σε ετήσια βάση, σε μια περίοδο μάλιστα, που παραδοσιακά ο τζίρος ενισχύεται λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων. Η ετήσια μείωση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το γ' τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μείωση 0,8% κι έναντι μείωσης 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα, η ύφεση για το σύνολο της χρονιάς διαμορφώνεται σε 0,66% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο από τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον Αύγουστο.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το δ' τρίμηνο του 2015 παρουσίασε μείωση κατά 2% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2014.



Πηγή: protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου