Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Κομισιόν: Χρειάζονται νέα μέτρα για το 2016-2017, στο 0,7% η ύφεση της Ελλάδας το 2016



Με λίγα χρόνια ένας χρόνος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν έχουν κάνει τίποτα για την χώρα και η Ελλάδα έχει γυρίσει πίσω τουλάχιστον 6 χρόνια και σε χειρότερη θέση!!

Είναι δυνατόν όταν άλλες χώρες όπως η Κύπρος βγαίνουν από το μνημόνιο η Ελλάδα να είναι ο στόχος πάντα για ένα μέτρα; Φυσικά και είναι δυνατό όταν έχεις τον Τσίπρα πρωθυπουργό και κυβέρνηση τους ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Δεν σωζόμαστε με τίποτα! Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ! Δεν έχουν την ικανότητα να μας βγάλουν από την κρίση!!

Διαβάζουμε στο thetoc.gr

Σαφές μήνυμα ότι η χώρα θα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα για να πιάσει τους στόχους στέλνουν οι Βρυξέλλες μέσω τις έκθεσης της Κομισιόν.

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει η Κομισιόν στην Αθήνα με τις χειμερινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα, πέραν των περιλαμβανομένων στον προϋπολογισμό, προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προγράμματος το 2016 και το 2017.

Η εκτιμήσεις της Κομισιόν ευθυγραμμίζονται με τις βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού σε ότι αφορά την οικονομία για μηδενική ύφεση το 2015, ενώ εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,25% ( με βάση τους ορισμούς του προγράμματος που δεν περιλαμβάνουν τις έκτακτες δαπάνες ανακεφαλαιοποίησης).

Ωστόσο, η Κομισιόν εμμέσως παραδέχεται ότι έκανε λάθος στις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας το 2015, σημειώνοντας πως «η ύφεση στην Ελλάδα το 2015 φαίνεται τώρα ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμένονταν».

Πάντως, τονίζει τη σημασία που είχε σε αυτή η «βελτίωση», τουρισμός, οι δαπάνες που έκαναν τα νοικοκυριά υπό το φόβο του κουρέματος. Η ανθεκτική κατανάλωση, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθερή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του ESM και η πρόοδος σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, θα στηρίξει την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και θα φέρει θετική ανάπτυξη και ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα μέχρι το β' εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Επιτακτική ανάγκη για νεά μέτρα φέτος και το 2017

Τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν με τις αρχές το γ' τρίμηνο του 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής αναμένεται να αποφέρουν εξοικονόμηση έως 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2017 και να οδηγήσουν σε πρωτογενές έλλειμμα σύμφωνα με το πρόγραμμα, κοντά στον στόχο του -0,25% του ΑΕΠ το 2015, σημειώνει η Κομισιόν.

Οπως τονίζει έκτακτοι παράγοντες που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 επιδείνωσαν το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σπρώχνοντας το συνολικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2015.

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον εξοικονόμηση 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φορολογία εισοδήματος, και μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών που εξακολουθεί να χρειάζεται συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή. 

Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.

Ως μέρεο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ESM, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα τηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Με βάση τους στόχους για το πρωτογενές ισοζύγιο, το συνολικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ το 2016 και 2,1% του ΑΕΠ το 2017.



Κίνδυνοι από το προσφυγικό

Στα πτωτικά ρίσκα περιλαμβάνονται οι υψηλότερες δαπάνες για την αντιμετώπιση των εισροών αιτούντων άσυλο και πιθανές καθυστερήσεις στην συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή του επιπλέον πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα ανοδικά ρίσκα πηγάζουν κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις της διοίκησης δημοσίων εσόδων (οι επιπτώσεις των οποίων δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόβλεψη) και η άνοδος των εσόδων λόγω της συνολικής ανθεκτικότητας της μακροοικονομίας και της είσπραξης φόρων το β' εξάμηνο του 2015.

Δεδομένου του χαμηλότερου του αναμενόμενου κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος μειώθηκε σε σχέση με την πρόβλεψη του φθινοπώρου. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί το 2016 στο 185% για να μειωθεί το 2017 στο περίπου 182%.

Η πορεία του 2015 και οι προβλέψεις για 2016, 2017

Η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική παρά την εφαρμογή της έκτακτης τραπεζικής αργίας, των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της αυξημένης αβεβαιότητας λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα.

Ωστόσο, η δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να επιβαρύνει τα διαθέσιμα εισοδήματα και την ιδιωτική κατανάλωση μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016. ο ρυθμό από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα το καθαρό εμπόριο να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, όπως αντανακλάται στον Δείκτη Οικονομικής Εμπιστοσύνης και στον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών, έχει επίσης ανακάμψει σχετικά γρήγορα από τις έντονες πτώσεις του καλοκαιριού. Το οικονομικό κλίμα σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο και βελτιώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο. Συνολικά, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας το 2015, στο 0%.

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2016, εν μέσω του αρνητικού απόηχου από το 2015 και της μείωσης της εγχώριας ζήτησης το α' εξάμηνο του έτους.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί, με την στήριξη της ανάκαμψης της εμπιστοσύνης, την αναμενόμενη χαλάρωση των capital controls, και την συμμόρφωση με τους όρους του νέου προγράμματος βοήθειας του ESM.

Οι επενδύσεις επίσης θα επωφεληθούν από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων. Η σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει σταδιακά τα οικονομικά θεμελιώδη, τις επενδύσεις και τα άλλα στοιχεία της συνολικής ζήτησης, οδηγώντας σε πρόβλεψη για αύξηση 2,7% του πραγματικού ΑΕΠ το 2017.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας εκτιμάται ότι μειώθηκε στο σύνολο του 2015, εν μέρει λόγω της σημαντικής πτώσης των εισαγωγών. Αναμένεται, δε, να βελτιωθεί περαιτέρω καθώς οι προηγούμενες και οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βελτιώνουν την εξωτερική ανταγωνιστικότητα.

Η ανεργία εκτιμάται πως υποχώρησε το 2015 και θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2016 λόγω των καθυστερημένων επιπτώσεων των προηγούμενων βελτιώσεων στην ευελιξία της αγοράς εργασίας. Μετά τις μεγάλες μειώσεις των τελευταίων ετών, οι αμοιβές ανά υπάλληλο αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνονται το 2017. Η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι η ανεργία ήταν 25,1% το 2015, θα υποχωρήσει σε 24% φέτος και στο 22,8% το 2017.

Ο Εναρμονισμένος Πληθωρισμός ήταν αρνητικός το 2015, αφού η επίπτωση της χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου και η αδύναμη ζήτηση αντιστάθμισαν την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα. Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν από φέτος, ευθυγραμμιζόμενες με την προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Τα ανοδικά ρίσκα για τις προοπτικές ανάπτυξης σχετίζονται με την ισχυρότερη εμπιστοσύνη μετά την πρόοδο σε ότι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος και την ταχύτερη άρση των capital controls. Στα πτωτικά ρίσκα περιλαμβάνονται η αποτυχία της πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και η πολιτική αβεβαιότητα, που θα υπονόμευαν τις προοπτικές ανάπτυξης.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου