Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016
Βουτιά 4,12% στη Λεωφόρο Αθηνών με τραπεζική υποχώρηση
Με απώλειες που ξεπέρασαν το 4% και κάτω ακόμη και από τις 530 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αποτύπωσε τις ανησυχίες της αγοράς τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσο και για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου ενόψει της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων από τους εποπτικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,12% στις 529,73 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το -4,60% (527,09 μονάδες). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 89,6 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 10,62 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 5,21%, στις 145,47 μονάδες, ενώ στο -1,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 667,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,21% στις 37,14 μονάδες.
Ο τραπεζικός κλάδος για ακόμη μία φορά μετατράπηκε σε κυρίαρχο της ημερήσιας (και όχι μόνο) πορείας της αγοράς, συγκεντρώνοντας επίσης την πλειονότητα των εντολών. Ο κλαδικός δείκτης μάλιστα σταμάτησε μια ανάσα από τη στήριξη των 37 μονάδων, καθώς εκείνη των 40 μονάδων διασπάστηκε χωρίς... δεύτερη σκέψη.
Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η πορεία του δείκτη θα καθορίσει εν πολλοίς το τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Και αυτό διότι η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών έχει αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν.
Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αναλώσει έως και ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο σε "πίσω μπρος" σχεδίων και αριθμών ελπίζοντας ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για να κλείσει η αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο το Χ.Α. δεν θα μπορέσει να κινηθεί έντονα ανοδικά, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά και η επιφυλακτικότητα όλων στο ζενίθ.
Την επιφυλακτικότητα αυτή, τροφοδότησε και η νευρικότητα που προκλήθηκε από την αναβολή του ραντεβού του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, με τους Θεσμούς, το οποίο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα. Άλλωστε, όπως ανέφερε από νωρίς το πρωί το Capital.gr όλες οι κυβερνητικές προτάσεις για αύξηση των εισφορών σε βάρος των εργοδοτών και των επαγγελματιών απορρίφθηκαν από τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι αμφισβήτησαν και τη δημοσιονομική απόδοση αυτών.
Μετά την απόρριψη της πρότασης Κατρούγκαλου, το υπουργείο Εργασίας αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 550 εκατ. ευρώ, ενώ προεξοφλείται από την κυβέρνηση ότι η μάχη για τη διατήρηση των "κόκκινων γραμμών", μόλις ξεκίνησε και προμηνύεται άγρια.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ν. Καυκά της Merit ΑΧΕΠΕΥ, δεν αποκλείεται μια πλαγιοανοδική κίνηση με ενδιάμεσες πτωτικές συνεδριάσεις όσο διαφαίνεται η σύγκλιση των δύο πλευρών προς την επίτευξη συμφωνίας. Τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 560,580 και 630 μονάδες. Στον αντίποδα, μικρή στήριξη αποτελούν οι 540 μον. πριν τις 520 μον.
Στο ταμπλό τώρα η εικόνα που εμφάνισε ο τραπεζικός κλάδος είναι άκρως απογοητευτική, με τις Πειραιώς (-15,22%), Eurobank (-11,43%) και Εθνική (-10,36%) να καταγράφουν διψήφια ποσοστά πτώσης, ενώ και η Alpha Bank σταμάτησε την πτώση της στο -7,30%. Μάλιστα, η Εθνική διακίνησε 39 εκατ. τεμάχια, η Πειραιώς 18 εκατ., η Eurobank 8,5 εκατ. και η Alpha Bank 5,8 εκατ. , ήτοι σχεδόν το 80% του συνολικού όγκου που διακινήθηκε σήμερα στην αγορά.
Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές των ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 7,95% και 9,60% αντίστοιχα, ενώ η Βιοχαλκο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -6,62%. Απώλειες άνω του 5% σημείωσαν οι ΕΧΑΕ, Folli Follie, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση για τις Τιτάν, ΟΛΠ και ΕΛΠΕ.
Πάντως, πλην της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ, οι όγκοι που διακινήθηκαν στις μετοχές ήταν κάτω των 170 χιλ. τεμαχίων, ενώ έντονη συναλλακτική δραστηριότητα είχε και η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία έκλεισε με απώλειες 3,57%, καθώς και οι Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες έλεγξαν τις απώλειες τους στο -1,03% και -0,46% αντίστοιχα.
Μόνη εξαίρεση στο σημερινό sell off του FTSE 25 ήταν η Grivalia, η οποία έκλεισε με κέρδη 1,41%, χωρίς μάλιστα να "δει” αρνητικό πρόσημο σήμερα, ενώ και η Aegean έδειξε ιδιαίτερες αντοχές, με το τελικό -0,28% να την "αδικεί” αφού διαμορφώθηκε στο τελευταίο τέταρτο της κύριας συνεδρίασης, καθώς και στις δημοπρασίες.
Στον Mid Cap η μετοχή της MIG "σφυροκοπήθηκε” καταγράφοντας απώλειες 8,45%, ενώ και η Σαράντης έκλεισε με απώλειες 5,21%, μετά από τρεις ημέρες έντονης ανοδικής πορείας. Απώλειες 4,97% και για την Αττικής, ενώ αντίθετα, Χαλκορ, Ιντραλοτ και Πλαστικά Θράκης έδωσαν τα μικρά τους στηρίγματα στον ειδικό δείκτη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου