Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

H κυβέρνηση «παρακάμπτει» το ΕΣΡ για άδειες




Σχέδιο άμεσης υπέρβασης ενός πιθανού αδιεξόδου όσον αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ και του ΑΣΕΠ, καθώς και «διαχείρισης» της υπόθεσης των ανακεφαλαιοποιήσεων, από την πρώτη έως και την πρόσφατη, των ελληνικών τραπεζών, περιέγραψε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Ως προς το θέμα των δύο προαναφερόμενων ανεξάρτητων αρχών, ο κ. Βούτσης ουσιαστικά προανήγγειλε κυβερνητική πρωτοβουλία στις αρχές του νέου έτους, ώστε μέσω νομοθετικής ρύθμισης να ξεπεραστεί μια ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης της συνταγματικά προβλεπόμενης ευρύτατης συναίνεσης (συμφωνία των 4/5) στη διάσκεψη των προέδρων. Οπως προκύπτει από όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής, η νομοθετική ρύθμιση δεν θα αλλάζει το βάσει συνταγματικών διατάξεων καθεστώς λειτουργίας του ΕΣΡ και θα περιορίζεται στο να τροποποιηθεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος της κυβέρνησης, ώστε η αρμοδιότητα για τον διαγωνισμό που αφορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών να «περάσει» από το ΕΣΡ σε άλλο κρατικό όργανο-φορέα. Οι εν εξελίξει και ώς τις 20 Δεκεμβρίου –ημέρα εκλογής νέου προέδρου της Ν.Δ.– συνεννοήσεις έχουν άτυπο χαρακτήρα, είπε ο κ. Βούτσης. Αμέσως μετά, στη διάσκεψη των προέδρων θα διατυπωθεί επίσημη πρόταση. Αν δεν καταστεί δυνατόν να υπάρξει η επιδιωκόμενη συμφωνία, τουλάχιστον για το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ, θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες στις αρχές του νέου έτους. «Νομίζω, όμως, ότι δεν θα χρειαστεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, και με αφορμή τη γνωστή πρόσφατη επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη προς τις διοικήσεις των τραπεζών να στείλουν στη Βουλή ειδικές εκθέσεις αναφορικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τις επιπτώσεις που αυτές είχαν, ο κ. Βούτσης ουσιαστικά προανήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο Κοινοβούλιο, έργο της οποίας θα είναι η «αποτίμηση» των εν λόγω εκθέσεων.

«Τέλος» η Επιτροπή Αλήθειας

Κατά τα λοιπά, υπενθύμισε ότι έχει συγκροτηθεί Επιτροπή για τις Γερμανικές Επανορθώσεις, σημείωσε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα συνεχίσει την εξέταση της υπόθεσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την υπόθεση Siemens και, αιτιολογώντας την επιλογή του να δώσει τέλος στη λειτουργία της Επιτροπής Αλήθειας που είχε συστήσει η προκάτοχός του Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι ολοκλήρωσε το έργο της, προσθέτοντας ότι τα συμπεράσματα και το σχετικό υλικό έχουν δοθεί στην κυβέρνηση ώστε, ενδεχομένως, να αποδειχθούν βοηθήματα στις επικείμενες συζητήσεις για την απομείωση του χρέους.

Τέλος, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για δρομολόγηση διαδικασιών μέσω των οποίων θα επιδιωχθούν αλλαγές (στον Κανονισμό, στην αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών του Κοινοβουλίου κ.ά.) με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής και το «άνοιγμα στην κοινωνία».



Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου