Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Φοροεπιβαρύνσεις -και μάλιστα αναδρομικές- για τα εισοδήματα του 2015 – Όλες οι αλλαγές




Μήνας εκπλήξεων αποδεικνύεται ο Δεκέμβριος, αφού το υπουργείο Οικονομικών καταστρώνει σχέδιο με τις αλλαγές που θα διαπραγματευτεί με το κουαρτέτο, με σκοπό να νομοθετήσει κάποιες αλλαγές στη φορολογία πριν από την Πρωτοχρονιά, αλλά τις περισσότερες αμέσως μετά, τον Φεβρουάριο του 2016.

Το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προανήγγειλε τις αλλαγές στη φορολογία, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. Οι αλλαγές που έρχονται αφορούν κυρίως σε νέες κλίμακες φορολόγησης, αύξηση δηλαδή στους φόρους, που πληρώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά και σε εισοδήματα από ενοίκια.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι... «σίγουρες» αλλαγές στη φορολογία για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015 είναι:

1. Φορολογική κλίμακα. Σχεδιάζονται μικρές αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδηματικών τάξεων με στόχο, όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, την άρση των στρεβλώσεων. Οι παρεμβάσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι μικρής κλίμακας, επισημαίνοντας ότι το 2016 θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη φορολογία.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση εφόσον εγκριθεί το σχέδιο από τους θεσμούς το αφορολόγητο όριο θα είναι περιορισμένο.

3. Εισοδήματα από ενοίκια. Αύξηση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ από τον φόρο που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια.

4. Αγρότες. Θα ανακοινωθούν οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες με στόχο την είσπραξη, για τα εισοδήματα του 2015, περίπου 32 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων τους.


5. Αλλαγές θα ανακοινωθούν και για τις αποδείξεις. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2015 δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις (όπως προκύπτει από τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, άρθρο 72, παράγραφος 24). Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν απίθανο το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει από τους φορολογούμενους να συγκεντρώσουν αποδείξεις σε διάστημα μερικών ημερών μέχρι το τέλος του έτους.

Μετά τις γιορτές, έρχονται και οι εξής αλλαγές:

1. Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Εκεί θα τεθεί προς κρίση και το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο θα αλλάξουν οι κλίμακες φορολόγησης των εισοδημάτων, ενώ αν ενσωματωθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ο ανώτατος συντελεστής αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.

2. Νέος φόρος για τα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει ΕΝΦΙΑ, με τον ίδιο στόχο εισπράξεων (2,65 δισ. ευρώ για το 2016), είτε υπολογιστεί στις νέες αντικειμενικές τιμές είτε όχι.

3. Νόμος για τη νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.

5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.

6. Δημιουργία Συμβουλίου Φορολογικής Πολιτικής που θα χαράζει και τον προϋπολογισμό, όπου ο κύριος Αλεξιάδης έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.



Πηγή : koolnews.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου