Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Τσίπρας: Νιώθω ασφαλής με την πλειοψηφία των 153



Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά δεσμεύτηκε ότι δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις - «Υπήρχε κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων και τον αποφύγαμε με την ανακεφαλαιοποίηση» σημείωσε - «Το Grexit δεν υπάρχει πια στο τραπέζι» τόνισε για το δημοσίευμα της Die Welt

"Υπάρχουν συντηρητικοί κύκλοι στην Γερμανία που δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλλουν κατά της ελληνικής κυβέρνησης" δήλωσε  δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.

Όσον αφορά την ουσία ότι "η Ελλάδα είναι ακυβέρνητο καράβι",  είπε ότι η χώρα πέρασε μία σειρά κάβους, η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με επιτυχία και όλα εκείνα που ήταν στο τραπέζι όπως το grexit κα το κούρεμα των καταθέσεων έχουν αποσυρθεί. Ίσως ορισμένοι θέλουν να φέρουν από το παράθυρο αυτά που έφυγαν από την πόρτα ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του για την Σύσκεψη των Πολιτικών αρχηγών και απέδωσε την άρνηση συναίνεσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο ότι "δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου". Όσον αφορά την προσφυγική κρίση είπε ότι θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να καθήσουν γύρω από το τραπέζι για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Δε χρειαζόμαστε άλλη κυβέρνηση...

Είπε δε ότι είναι άλλο η συναίνεση, άλλο η συνεννόηση και άλλο η συγκυβέρνηση και πρόσθεσε ότι εκείνος ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουν και να ανταλλάξουν προτάσεις και θέσεις. Απέδωσε δε την στάση της ΝΔ στο ότι δεν έχει εκλέξει αρχηγό.

Απέκλεισε δε την συγκυβέρνηση λέγοντας ότι αισθάνεται πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών και ότι στόχος της πρωτοβουλίας με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν ήταν η συγκυβέρνηση ή η οικουμενική. "Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας, δεν είναι καλό για την αντιπολίτευση να κοιμάται και να ξυπνά με την προσδοκία ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει".

Για τον Βασίλη Λεβέντη...

Ερωτηθείς για την σχέση του με τον πρόεδρο των Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη επισήμανε ότι ο "δεν είναι ο κ. Λεβέντης ο εκπρόσωπος της διαπλοκής" και πρόσθεσε ότι τον εκτιμά διότι έχει έναν μακρό πολιτικό βίο και κατάφερε να μπει στην βουλή. Σημείωσε δε ότι ήταν μία μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης που τον απαξίωνε και του έστελνε πίτσες στο στούντιο και τώρα τον έχει αναγάγει σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. "Κάποιες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο κ. Λεβέντης είναι σωστές με τις οποίες όλοι συμφωνούν αλλά είναι ανεφάρμοστες" προσέθεσε.

Για τα συμφέροντα και το ΕΣΡ...

Για την διαπλοκή είπε ότι δεν έχει διάθεση ρεβανσισμού και δεν είναι θέμα προσώπων αλλά κανόνων που θα αφορούν όλους. Είπε ότι υπάρχει το τρίγωνο της αμαρτίας, στη μία γωνία είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα.

Ποια είναι η διαπλοκή με ονόματα, ήταν η επόμενη ερώτηση. Είμαι πρωθυπουργός, όχι ο χρυσός οδηγός, εγώ βάζω κανόνες, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Όποιος πληρώσει μπορεί μετά να στηρίζει όποιον θέλει, σημείωσε. Σε ερώτηση για το ΕΣΡ και την αδειοδότηση των καναλιών είπε ότι σύντομα η ΝΔ θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την εκλογή του αρχηγού της και πως θα προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων. Αν δεν προσέλθουν τα κόμματα τότε αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια συμφέροντα από πίσω, προσέθεσε.

Μήνυμα στους διαφωνούντες...

Αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις θα είναι ύποπτες, δε μπορείς να κρύβεσαι στις λίστες και μετά να λες διαφωνώ, τόνισε αναφερόμενος στις ψηφοφορίες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Δε θα δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να πει ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από όσους δίνουμε τη μάχη, διεμήνυσε και δήλωσε σίγουρος για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών αναρωτήθηκε τι θα αλλάξει την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα, επισήμανε και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη. Στο σημείο αυτό, πάντως, έμεινε αναπάντητο το ερώτημα ποιος θα είναι πρωθυπουργός σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Σακελλαρίδης είναι ποιο ευαίσθητος, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Τιμώ τον κ. Σακελλαρίδη, αλλά δε μπορώ να απαντήσω εγώ για την απόφαση ενός ανθρώπου να φύγει από την ενεργό πολιτική, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την κατάσταση στην οικονομία...

Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας είναι ο πιο δύσκολος της τριετίας, επισήμανε και επέρριψε ευθύνες σε όσους διαλύουν τη ψυχολογία του κόσμου. Ειδική αναφορά έκανε στις τράπεζες, που κάποιοι θεωρούσαν κουφάρια όπως είπε, και την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στις... επιτυχίες της κυβέρνησης μίλησε για μείωση της ανεργίας κατά 1,5%. Υπήρχε κίνδυνος κουρέματος των καταθέσων και τον αποφύγαμε, σημείωσε. Αν δεν προχωρούσε η ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα οδηγούνταν σε εκκαθάριση, είπε ο πρωθυπουργός.

Για το ασφαλιστικό...

Είστε με τους συνταξιούχους ή τους ανέργους, ήταν η επόμενη ερώτηση στην ενότητα για το ασφαλιστικό. Είμαι με την κοινωνία, απάντησε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε έντεκα περικοπές συντάξεων. Δε θα είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους ακόμη και αν υπάρξουν μειώσεις, τόνισε. Θέλουμε να πάμε σε μία συνολική μεταρρύθμιση, συνέχισε, εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ και της αύξησης της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι και οι εργοδότες θα πρέπει να συνεργαστούν καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις μείωσαν δραματικά τις εργοδοτικές εισφορές.

Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δε θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις, ακολούθησε το επόμενο ερώτημα από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στη συνέντευξη. Ναι, βεβαίως, μία δωδέκατη μείωση δε θα λύσει κανένα πρόβλημα, δεν πρέπει να πάμε σε άλλη μείωση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλο το δεν πρέπει, άλλο το δε θα γίνει, σημείωσε ο δημοσιογράφος. Το είπα, τι θέλετε να κάνω, να βγάλω το σακάκι μου, ρώτησε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός. "Με το ΕΚΑΣ τι θα γίνει;" επέμειναν οι δημοσιογράφοι. Υπάρχει μια απόσβεση, θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο σημείο αυτό επανήλθαν στο προσκήνιο τα πολιτικά ζητήματα. Μητσοτάκης και Καραμανλής κυβέρνησαν με 151 και ο Παπαδήμος είχε 200 και έπεσε σε τρεις μήνες, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τα κόκκινα δάνεια...

Θέλουμε να αποκλείσουμε τα κοράκια της καταστροφής και το παλεύουμε αξιόλογα, σημείωσε για το ενδεχόμενο πώλησης προβληματικών δανείων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους επιχειρηματίες που έχουν τα λεφτά τους έξω και οι οποίοι πρέπει, ανέφερε, να τα φέρουν πίσω, γιατί αλλιώς δε θα λυθεί το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος.

Για το ΠΑΣΟΚ...

Είναι σημείο αρνητικής αναφοράς στην Ευρώπη, ως ένα κόμμα που από το 44% έφθασε στο 4%, υποστήριξε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αριστερά και οι σοσιαλδημοκράτες θα συνεργαστούν για την αλλαγή στην Ευρώπη. Αλλά στην Ελλάδα, συνέχισε, το ΠΑΣΟΚ είναι ουρά της ΝΔ.

Για τους δανειστές και το προσφυγικό...

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ΔΝΤ και το αν θα ζητήσει να χαλαρώσουν οι δανειστές το πρόγραμμα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το θέμα αφορά όλη την Ευρώπη, το κόστος είναι αμέτρητο, επισήμανε. Έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο αναγκών, προσέθεσε και μίλησε για ένα ποσό της τάξης των 500 εκ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας ήταν επικριτικός έναντι της Frondex υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα. Για τους τρομοκράτες που χτύπησαν στο Παρίσι είπε ότι εδώ κάναμε καλά τη δουλειά μας γιατί μετά πέρασαν οι τρομοκράτες από όλη την Ευρώπη! Το ζήτημα, προσέθεσε, είναι το αν θα μειωθούν οι ροές από την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, αναρωτήθηκε τι ζητάνε ορισμένοι από την Ελλάδα: να πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο; Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση των Σκοπίων να διαχωρίζουν πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Κάποιοι θέλουν τον μουτζούρη στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα δε μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών, ή θα γυρίζουν πίσω στις χώρες τους, ή θα μοιράζονται σε όλη την Ευρώπη, ξεκαθάρισε.

Για τις εκλογές στη Γαλλία...

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το ευρωπαϊκό όραμα θα τελειώσει όταν ο καθένας κοιτά τη χώρα του και φτιάχνει τον τοίχο του. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε βραδυφλεγής βόμβα τη νίκη της Λεπέν στη Γαλλία. Στο σημείο αυτό η κουβέντα επανήλθε στο... ΔΝΤ! Η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, σημείωσε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στην αντίφαση της πολιτικής του Ταμείου: από τη μία ζητούν από εμάς πολύ σκηρές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δε μπορούμε να συμφωνήσουμε, και από την άλλη ζητούν από τους εταίρους προτάσεις για το χρέος στις οποίες και εκείνοι δε μπορούν να συμφωνήσουν.

Και debate στα σκαριά...

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συνέντευξη επαναλαμβάνοντας τη θέση του να υπάρχει διάλογος και μεταξύ των κομμάτων, αναφορά που έδωσε την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να θέσουν θέμα ενός νέου debate των πολιτικών αρχηγών. Θέση που εμμέσως πλην σαφώς είχε αναφέρει και ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της εκπομπής, επισημαίνοντας πως στη Βουλή γίνονται παράλληλοι μονόλογοι. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλλει και η ΕΡΤ.


Πηγή : protothema.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου