Η ένταση του προηγούμενου διαστήματος δείχνει να αποκλιμακώνεται μετά την εμπλοκή στη διαδικασία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ανέλαβε την οργάνωση της ψηφοφορίας
Η προϊούσα κυβερνητική φθορά, όπως αναδείχθηκε μέσα από το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, φαίνεται να επιδρά συγκολλητικά στη διασαλευμένη ενότητα της Νέας Δημοκρατίας και να αποτρέπει τις περαιτέρω φυγόκεντρες τάσεις που προκάλεσε το φιάσκο με τη ματαίωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παρά τις εμφανείς διαφορές με τις οποίες προσεγγίζουν το ζήτημα των σχέσεων της Ν.Δ. με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης κατέληξαν, εντέλει, σε ένα άτυπο «μορατόριουμ» για την επανεκκίνηση της εκλογικής διαδικασίας, ο πρώτος γύρος της οποίας ορίστηκε για τις 20 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος, εφόσον χρειαστεί, για τις 10 Ιανουαρίου. Μπορεί οι διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας να μην κατάφεραν και πάλι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, πλην όμως η ένταση του προηγούμενου διαστήματος, που πυροδότησε ακόμη και φήμες για αποχωρήσεις από την κούρσα, δείχνει να αποκλιμακώνεται μετά την εμπλοκή στη διαδικασία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, η οποία με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) ανέλαβε την οργάνωση της ψηφοφορίας αντί της InfoSolutions που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη.
Αν και δεν εξέλιπαν πλήρως οι καχυποψίες, οι τόνοι της αντιπαράθεσης υποχώρησαν, καθώς ακόμη και ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος απείχε από τις τελευταίες συνεδριάσεις, δηλώνει σύμφωνος με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να τις αμφισβητήσει. Το επιτελείο του τέως προέδρου της Ν.Δ., ωστόσο, επιμένει στην ανάγκη «να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε το φιάσκο», αλλά και στην απαίτηση να δώσει εξηγήσεις ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος για το κώλυμα που προβάλλει για να μην ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου στην Εφορευτική Επιτροπή, όπως προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος.
«Ο άνθρωπος που ανέλαβε την εκλογική διαδικασία δεν ήταν ούτε ανίκανος, ούτε άσχετος», υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, αναφερόμενοι στον υπεύθυνο της εταιρείας InfoSolutions Αθανάσιο Κλωνάρη. «Γιατί δεν τα κατάφερε;» είναι το ερώτημα που θέτουν.
Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος δείχνει να μη συμβιβάζεται ακόμη με την ιδέα να έχουν τα μέλη της Ν.Δ. ίδια δικαιώματα με τον «κάθε περαστικό που θα δώσει τρία ευρώ για να ψηφίσει», εκμυστηρευόταν τις προηγούμενες ημέρες σε φίλους του βουλευτές «υποψίες», σύμφωνα με τις οποίες «το τεχνικό πρόβλημα ανέκυψε επειδή κάποιοι προσπάθησαν με “παράλληλο πρόγραμμα” να επηρεάσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας». Χωρίς να απαντούν ευθέως στο ερώτημα αν έχουν στοιχεία για να υποστηρίξουν μια τέτοια σοβαρή καταγγελία, από το επιτελείο του παραιτηθέντος προέδρου αναφέρουν: «Θα τα βρει η ανάκριση που εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει». Προσθέτουν ότι «ο Μεϊμαράκης υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος, παρόλο που δεν είχε καμία ευθύνη για ό,τι έγινε και ήταν ο μόνος που δεν είχε κανέναν λόγο να θέλει την αναβολή της ψηφοφορίας, αφού ήταν πρώτος και με διαφορά».
Ναι ή όχι στη συνεννόηση;
Με δεδομένο, πάντως, ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης θα καθυστερήσει, η επανεκκίνηση της εκλογικής διαδικασίας βρίσκει τα επιτελεία των υποψηφίων στη φάση της αναπροσαρμογής της τακτικής τους στις νέες συνθήκες που δημιούργησαν αφενός το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, αφετέρου η κυβερνητική αποσταθεροποίηση που παρατηρείται. Σε αυτό το πλαίσιο, όλα μαρτυρούν ότι σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής καμπάνιας την οποία θα κάνουν οι τέσσερις διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας τις επόμενες δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες αναδεικνύεται το ενδεχόμενο συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και είναι σαφές ότι κανείς δεν τάσσεται ευθέως και δημοσίως υπέρ της συμμετοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πιθανή οικουμενική κυβέρνηση, οι αποχρώσεις με τις οποίες τοποθετούνται οι υποψήφιοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δείχνουν ότι δεν υπάρχει ομόθυμη προσέγγιση.
Για παράδειγμα, παρά τη σκληρή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του επαναλαμβάνει την ανάγκη να υπάρξει «συνεννόηση», την οποία, ωστόσο, διακρίνει από τη συναίνεση. «Η συνεννόηση ήταν και είναι δική μας αρχή. Δεν γίνεται, όμως, με κουτοπονηριές. Δεν γίνεται με τη λογική που τα θέλει όλα δικά του. Δεν γίνεται με ύβρεις και εκβιασμούς. Η συνεννόηση δεν υποκλέπτεται. Θέλει αρχές και ήθος. Και αυτά δεν τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ», είναι η άποψη του τέως προέδρου που κατηγορεί τους σημερινούς κυβερνώντες για το «όχι σε όλα» που έλεγαν όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Πιστός στη γραμμή την οποία είχε χαράξει και πριν από τις τελευταίες εκλογές που ήταν στο τιμόνι της Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να υποστηρίζει τη θέση του ότι «εάν ένα μέτρο είναι σωστό θα πρέπει να το στηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, και αν είναι σε λάθος κατεύθυνση να το καταψηφίζει».
Κατά την άποψή του «υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται η συνεννόηση» και «δεν μπορεί η Ν.Δ. να είναι εξαρχής αρνητική σε όλα». «Ούτε», όπως συμπληρώνει επισημαίνοντας τα προβλήματα με το Προσφυγικό και την απειλή εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν, «να στέλνουμε μηνύματα στο εξωτερικό ότι δεν μιλάμε καθόλου».
«Ημασταν υπερβολικά συναινετικοί»
«Υπάρχουν ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για τη στρατηγική που ακολουθήσαμε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση», υποστηρίζει από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης που διαφοροποιείται από τον τέως πρόεδρο. «Δεν τραβήξαμε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή. Ημασταν υπερβολικά συναινετικοί όταν καλούσαμε τον κ. Τσίπρα για διάλογο στην Κουμουνδούρου ή όπου εκείνος ήθελε», σημειώνει. «Η Ν.Δ. δεν θα συναινέσει στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ», είναι η άποψή του. «Δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας, και σ’ αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχουν θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝ.ΕΛ.», υποστήριξε στη συζήτηση στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού.
Απορριπτικός στη συμπόρευση εμφανίζεται και ο κ. Τζιτζικώστας. «Για να συζητήσουμε για μια κυβέρνηση οικουμενική, θα πρέπει να γίνει σε βάση προγραμματική, χωρίς τον κ. Τσίπρα και τους επικίνδυνους υπουργούς του», υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, επαναφέρει την πρότασή του να γίνει διάλογος μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων με τη διοργάνωση συνδιάσκεψης στην οποία θα μπορούν τα μέλη και οι φίλοι της γαλάζιας παράταξης να ακούσουν τις θέσεις του καθενός και να αποφασίσουν με βάση αυτό το κριτήριο.
Σε ακόμη πιο επιθετικούς τόνους, ο κ. Γεωργιάδης επιμένει ότι πρώτη προτεραιότητά του, εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία της Ν.Δ., είναι «να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας από το Μαξίμου», επειδή, όπως δηλώνει, «τον θεωρώ επικίνδυνο».
Κατά την άποψή του «ο μόνος λόγος που δεν έχει εξεγερθεί ο κόσμος είναι διότι είναι κουρασμένος και δεν βλέπει εναλλακτική λύση», αφού «η Ν.Δ., δυστυχώς, κοιμάται όρθια».
Θέλουν 300.000 ψηφοφόρους για να καλύψουν τα έξοδα
Για να αρθούν οι καχυποψίες για παραβίαση του αδιάβλητου που από πολλές πλευρές εκφραζόταν, χρειάστηκε τα μέλη της ΚΕΦΕ, στην οποία προεδρεύει πλέον ο αρχαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, να συναινέσουν σε διπλασιασμό του οικονομικού κόστους που θα κληθεί να καταβάλει το… άδειο ταμείο της Ν.Δ.
Η αμοιβή της εταιρείας μπορεί, εφόσον υπάρξει και δεύτερος γύρος, να ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ, ποσό που στη Συγγρού είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να συγκεντρωθεί από τη συνδρομή των 3 ευρώ που θα καταβάλουν όσοι προσέλθουν να ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου και οι οποίοι υπολογίζουν ότι είναι δυνατόν να πλησιάσουν τις 300.000. Το κόστος, όπως λένε πηγές που συμμετείχαν στις πολύωρες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της ΚΕΦΕ, ανέβηκε, καθώς χρειάστηκε να εξασφαλιστούν πρόσθετες δικλίδες τόσο για να μην υπάρξουν υποψίες σχετικά με το αδιάβλητο όσο και για να αντιμετωπιστούν τυχόν απρόβλεπτοι παράγοντες με την online καταγραφή όσων θα ψηφίζουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
Ετσι, παράλληλα με το κεντρικό σύστημα, στο οποίο θα συνδέονται με τα tablets που θα υπάρχουν σε όλες τις κάλπες και τα οποία θα χειρίζονται εκπαιδευμένα πρόσωπα, θα λειτουργεί και call center, στο οποίο, εφόσον «πέσει το σύστημα», θα μπορούν να καλούν οι χειριστές για να καταγράφονται οι ψηφίσαντες ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα διπλοψηφίας.
Εχοντας ως επιπρόσθετο αντίπαλο το πνεύμα των Χριστουγέννων που θα έχει εγκατασταθεί σε πόλεις και χωριά τη μέρα της ψηφοφορίας, κατά την οποία θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, τα επιτελεία των υποψηφίων σχεδιάζουν τις τελευταίες κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα που θα κινητοποιήσουν την κομματική και κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Ηδη καταστρώνονται νέα πλάνα για στοχευμένες περιοδείες σε περιοχές όπου δεν είχαν προλάβει να πάνε το προηγούμενο διάστημα, αν και η βαρύτητα δίνεται στις πολυάνθρωπες περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, που θεωρείται ότι θα είναι εκείνες που κρίνουν καθοριστικά το αποτέλεσμα της κάλπης. Πρώτιστη επιδίωξη όλων είναι, με ομιλίες και συνεντεύξεις, να αποδείξουν ότι η αντιπολιτευτική στρατηγική που χαράσσουν ενισχύει την κυβερνητική προοπτική του κόμματός τους.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου