Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ενταση στο Πολυτεχνείο - Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή



Στεφάνι κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, συνοδευόμενος απο τον υπουργό Επικράτειας, Νίκο Παππά στο μνημείο του Πολυτεχνείου, όπου προκλήθηκε ένταση. Στη συνέχεια μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για το νόημα της επετείου αλλά και τις βασικές γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία.

Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης για την επέτειο του Πολυτεχνείου και μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το σημερινό νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου και αναφερόμενος στην αυτοδιαχείριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από «τι εκπαιδευτικό σύστημα θέλουμε».
Ενδυνάμωση δημοκρατικών αξιών, ερευνητική σκέψη και καλλιέργεια περιβάλλοντος για δημιουργία, είναι όπως είπε οι βασικές γραμμές της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στη λήξη της συνεδρίασης θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της αντίστασης και του Πολυτεχνείου.



Κατά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο από τον πρωθυπουργό, επεισόδιο προκλήθηκε όταν ομάδα φοιτητών διαμαρτυρήθηκε φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το μνημείο άλλοι φοιτητές και πολίτες, που βρίσκονταν στον χώρο.
Στεφάνι κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουραρης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.
«Εκτός από το διαχρονικό μήνυμα της κραυγής του Πολυτεχνείου "ψωμί-παιδεία-ελευθερία", σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετα την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, επισήμανε ότι «Το Πολυτεχνείο ζει σήμερα στους αγώνες της νεολαίας και του λαού. Το μήνυμα "ψωμί-παιδεία-ελευθερία" σήμερα μεταφράζεται: δουλειά για όλους, μόρφωση για όλους, δημοκρατία παντού».
Οι εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα ολοκληρωθούν αργά το μεσημέρι με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Κλειστοί θα παραμείνουν, από τις 14:30, οι σταθμοί του μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και  «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι σταθμοί θα είναι κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου