Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ολάντ: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος



«Αυτοί που θέλησαν να μας πληγώσουν είναι δειλοί», είπε σε κοινή συνεδρίαση γαλλικής βουλής και γερουσίας - «Οι βάρβαροι δεν θα μας αποτρέψουν από το να ζούμε όπως έχουμε αποφασίσει», είπε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ανακοίνωσε μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία της πολύ πιο σημαντικούς εχθρούς, διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μια ιστορική ομιλία του στο γαλλικό κοινοβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας έστειλε ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, δηλώνοντας αποφασισμένος να «καταστρέψει» το Ισλαμικό Κράτος».

O κ. Ολάντ κήρυξε τη Γαλλία σε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ χαρακτήρισε τους τζιχαντιστές όχι μόνο εχθρό της Γαλλίας, αλλά εχθρό της Ευρώπης, ζητώντας την αλληλεγγύη των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Ολάντ είπε πως η Γαλλία θρηνεί για τα 128 νεκρούς και τους πολλούς τραυματίες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Παρασκευής, σε αυτή την επίθεση «κατά της χώρας μας, των αξιών μας, του τρόπου ζωής μας».

«Επιτίθενται στη Γαλλία γιατί είμαστε η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αποφάσισε να μιλήσει στο γαλλικό κοινοβούλιο για να στείλει ένα μήνυμα εθνικής ενότητας, απέναντι σε μια τέτοια πράξη απέναντι στην οποία «οφείλουμε να απαντήσουμε με την αποφασιστικότητα που οφείλουμε».

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο σημαντικούς αντιπάλους και έχει ξεπεράσει περισσότερα και μεγαλύτερα εμπόδια αλλά «είναι ακόμη εδώ, πάντα ζωντανή και όσοι θέλησαν να την προκαλέσουν έχασαν».

«Η δημοκρατία θα καταστρέψει την τρομοκρατία. Ο γαλλικός λαός δεν κατεβάζει τα όπλα και αυτοί που θέλησαν να μας πληγώσουν, χτυπώντας αθώους είναι δειλοί», σημείωσε τονίζοντας πως «δεν είμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο πολιτισμών γιατί αυτοί οι άνθρωποι αυτοί δεν εκπροσωπούν κανέναν πολιτισμό», αλλά «είμαστε ενάντια των τζιχαντιστών».

«Δεν είμαστε μπροστά σε πόλεμο πολιτισμών», σημείωσε χαρακτηριστικά, θέλοντας να σταματήσει την αυξανόμενη συζήτηση περί της απειλής που για ορισμένους προέρχεται από τους μουσουλμάνους συλλήβδην.

Σε αυτόν τον πόλεμο, όπως υπογράμμισε, χρειαζόμαστε σκληρότητα και υπομονή, είπε, τονίζοντας ότι «η Γαλλία ολόκληρη αποτέλεσε στόχο τρομοκρατών». Στο πλαίσιο αυτό ο Ο κ. Ολάντ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και οργανώθηκαν στο Παρίσι με τη βοήθεια Γάλλων.

«Τα μέσα που ο εχθρός χρησιμοποιεί είναι ανέντιμα και μπορούμε να τον πλήξουμε αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», είπε και σημείωσε πως η Γαλλίας πρέπει να χρησιμοποιήσει τις αξίες της, «την επίμονη, την υπομονή και την αξιοπρέπεια».

Όσον αφορά στο πρόβλημα του εμφυλίου στην Συρία, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει πολιτική λύση στην Συρία όπου ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα είναι μέρος της λύσης.

«Αυτή την ώρα η Συρία αποτελεί εργοστάσιο τρομοκρατών» τόνισε ο κ. Ολάντ, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν είναι εχθρός της Γαλλίας ο Άσαντ, αλλά το Ισλαμικό Κράτος.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο», πρόσθεσε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ο αυτός ο πόλεμος είναι πολύ διαφορετικός.

Τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Αναφερόμενος στα «όπλα» που η Γαλλία έχει στη μάχη ενάντια των τρομοκρατών ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως πρέπει να αφαιρεθεί η γαλλική υπηκοότητα από άτομα που συμμετέχουν  σε τρομοκρατικές πράξεις. Ακόμη, ανέφερε πως θα πρέπει να απελαύνονται πιο γρήγορα ξένοι που συνιστούν συγκεκριμένο σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

«Το Σύνταγμά μας είναι μια συλλογική σύμβαση που ενώνει όλους τους πολίτες, που δείχνει ότι η Γαλλία είναι ένας κράτος δικαίου επομένως είναι νόμιμο το Σύνταγμα αυτό να προβλέπει απαντήσεις για αυτούς που θέλουν να πλήξουν το κράτος», τόνισε και σημείωσε: «Όλες αυτές οι ομάδες που προκαλούν τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να μπορούν να πληγούν».

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα νόμιμοι ώστε να συνεχίσουμε τον πόλεμό μας ενάντια στην τρομοκρατία», είπε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενδυναμωθούν τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της η Γαλλία.

Όπως εξήγησε, θα δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις για 8.500 αστυνομικούς, μια απόφαση της κυβέρνησης που θα επιτρέψει στη χώρα να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ασφάλεια στην χώρα.

Τόνισε, επίσης, πως τα θα ενδυναμωθούν τα τελωνεία με 1.000 άτομα για καλύτερους ελέγχους στα σύνορα, υπογραμμίζοντας πως δεν θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα της Άμυνας.

Την ίδια ώρα, πρότεινε οι δικαστές να έχουν πρόσβαση στα μέσα έρευνας τα πιο περίπλοκα για να ελέγχουν το λαθρεμπόριο όπλων, και οι ποινές απέναντι στην τρομοκρατία να γίνουν πιο αυστηρές, ενώ υπογράμμισε πως θα εξεταστεί το ζήτημα της χρήσης όπλων από πλευράς αστυνομικών.

«Οι βάρβαροι δεν θα μας αποτρέψουν από το να ζούμε όπως έχουμε αποφασίσει»

«Ποτέ δεν θα μας εμποδίσουν να ζήσουμε όπως έχουμε αποφασίσει, από το να ζήσουμε ελεύθεροι, θα πρέπει να το αποδείξουμε αυτό με ψυχραιμία», διεμήνυσε στη συνέχεια και απευθυνόμενος στους νέους είπε πως «θα πρέπει να εργαζόμαστε, να βγαίνουμε, να ζούμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση έκλεισε με τα μέλη της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου