Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

«Αποκαθήλωση» της Κωνσταντοπούλου από τον νέο Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση



«Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, ινστιτούτα ή δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων», είπε

Υπό την βαριά σκιά που άφησε η επτάμηνη θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο θεσμικό αξίωμα της Προέδρου της Βουλής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής του διαδόχου της. Ο 64χρονος Νίκος Βούτσης  είναι ο δωδέκατος μεταπολιτευτικός Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Αν και τα τελευταία χρόνια ο εκάστοτε προτεινόμενος Πρόεδρος συγκέντρωνε ευρύτερη πλειοψηφία, ως ένδειξη θεσμικής συναινετικής διάθεσης των κομμάτων, ο κ. Βούτσης εισέπραξε εν μέρει την δυσαρέσκεια και την οργή που συγκέντρωσε στο πρόσωπό της η κυρία Κωνσταντοπούλου. Έτσι, ούτε η ΝΔ ούτε το ΠαΣοΚ ούτε το Ποτάμι, που είχαν υπερψηφίσει την απελθούσα Πρόεδρο, έδωσαν θετική ψήφο αυτή την φορά στον προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του Προέδρου και επέλεξαν το «λευκό». Ο νέος πρόεδρος εξελέγη με 181 ψήφους (σε σύνολο 297 ψηφισάντων) έναντι 113 λευκών και τριών άκυρων. Σημειώνεται ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με το συντριπτικό αριθμό των 235 θετικών ψήφων και ο προκάτοχός της Ευ. Μεϊμαράκης με 223 ψήφους.
Ο κ. Βούτσης έλαβε τις 145 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, τις οκτώ των ΑΝΕΛ (απουσίαζαν Π. Καμμένος και Ν. Νικολόπουλος) και τις εννέα ψήφους της Ένωσης Κεντρώων του Β. Λεβέντη, αλλά και 19 ακόμη ψήφους από βουλευτές άλλων κομμάτων που έσπασαν την «γραμμή» του λευκού που είχε δοθεί. Ενώ στην πρώτη ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν δίστασε δίνοντας το στίγμα του να εξαπολύσει «καρφιά» για την προκάτοχό του λέγοντας ότι: «Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, Ινστιτούτα ή δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων». Επίσης, δήλωσε ότι επί προεδρίας του η Βουλή θα λειτουργήσει «χωρίς τυπολατρίες», ενώ χαρακτήρισε «ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες» τις απόψεις που είχε διατυπώσει η κυρία Κωνσταντοπούλου περί «κατάλυσης της Δημοκρατίας» και περί σύγκρισης του σημερινού πολιτεύματος με την περίοδο της χούντας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «οπτικές μέσα από παραμορφωτικούς φακούς».

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής σε κλίμα ιδιαίτερα ψυχρό και εκ των προτέρων φορτισμένο, η κυρία Κωνσταντοπούλου με ένα «παγωμένο» χαμόγελο ευχήθηκε στον διάδοχό της καλή θητεία και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός του σε ό,τι την χρειαστεί, αλλά όχι αρωγός «στην προώθηση μνημονίων και την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας», όπως είπε με έμφαση. «Σας παραδίδω την προεδρία της Βουλής έχοντας υπηρετήσει το καθήκον μου από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της θητείας μου», του είπε, ενώ ο κ. Βούτσης δεν την κοιτούσε καν. Μάλιστα δήλωσε υπερήφανη που «δεν παρέδωσε τα κλειδιά και την σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές», όπως ανέφερε ενώ ευχήθηκε «να μην παραπέσουν» οι εκθέσεις και τα πορίσματα που εξέδωσαν επί των ημερών της οι επιτροπές για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για το δημόσιο χρέος, τα πορίσματα των οποίων ενεχείρισε στον κ. Βούτση που τα άφησε αμέσως στο τραπεζάκι που βρισκόταν δίπλα του. Είναι ενδεικτικό ότι λίγη ώρα πριν την διαδικασία εκλογής του διαδόχου της η κυρία Κωνσταντοπούλου έδωσε στην δημοσιότητα ένα νέο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους το οποίο αφορά το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα και στο οποίο αναφέρεται ότι και αυτό βασίζεται στις ίδιες υποθέσεις και στα ίδια αξιώματα όπως τα δύο πρώτα προηγούμενα μνημόνια και «ως εκ τούτου, είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αφήνοντας το χρέος μη βιώσιμο». Παραδίδοντας την προεδρία στον κ. Βούτση του ευχήθηκε, τέλος, «καλή επιτυχία». «Όλους θα μας κρίνει η Ιστορία», ήταν η τελευταία φράση της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Βούτσης απέφυγε την όξυνση και δήλωσε ότι στους στόχους του είναι η Βουλή να αναβαθμιστεί ουσιαστικά. «Προσπάθειες κάνατε και εσείς», της είπε, ενώ τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση», παρότι, όπως σημείωσε, «το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν μερικές εκφράσεις που θα οδηγούσαν σε οξύτατες αντιπαραθέσεις». Αλλά όπως τόνισε όλα τα έχει αποτιμήσει ο λαός, ο οποίος εκλήθη τρεις φορές να δώσει την εντολή και την πυξίδα, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι όλοι θα κριθούμε από τον λαό και τελικά από την Ιστορία.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου