Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Συνωστισμός ποινικών στην έξοδο των φυλακών κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου



Συνωστισμό... στην έξοδο των φυλακών έχει προκαλέσει ο νόμος 4322/2015, γνωστός ως «νόμος Παρασκευόπουλου» «για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης», καθώς από τις 27

 Απριλίου που τέθηκε σε ισχύ συνέβαλε μεν στην πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, παράλληλα όμως έδωσε διαβατήριο ελευθερίας σε σκληρούς ποινικούς, Ελληνες και αλλοδαπούς, που ενδεχομένως έκαναν κατάχρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεών του!

Ζωντανή απόδειξη οι περιπτώσεις των δύο -από τη σπείρα των επτά- Γεωργιανών που λήστεψαν και σκότωσαν στις 19 Αυγούστου τον εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου στην Υδρα, καθώς και η υπόθεση του 38χρονου Γεωργιανού ληστή που σκότωσε 27χρονο κοσμηματοπώλη στις 9 Σεπτεμβρίου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

Και οι τρεις είχαν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322/2015, που ορίζει ότι όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνια αποφυλακίζονται εάν έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους. Από στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκύπτει ότι μέχρι τις 16 Ιουλίου 2015 είχαν αποφυλακιστεί με τον νόμο 4322/2015 συνολικά 2.184 κρατούμενοι. Από αυτούς, οι 1.686 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους -όπως ορίζει ο νόμος- ανάλογο με τη βαρύτητά τους, ενώ οι υπόλοιποι 466 ήταν «φιλοξενούμενοι» αλλοδαποί, που παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης επειδή ήταν ανέφικτη η απέλασή τους. Ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών έδωσε ανάσες στο σωφρονιστικό σύστημα, παράλληλα όμως άνοιξε τις πόρτες σε κρατουμένους που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα είχαν περάσει την έξοδό τους.

Με βαρύ ιστορικό
Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησαν στο «Εθνος της Κυριακής» εισαγγελικοί κύκλοι, «επειδή ο εισαγγελέας που εξετάζει και εγκρίνει την αίτηση του κρατούμενου δεν έχει δυνατότητα να ελέγξει την προσωπικότητα και την επικινδυνότητά του, αλλά μόνον εάν ο έγκλειστος έχει συμπληρώσει τον αναγκαίο χρόνο κράτησης». Από τις φυλακές Κορυδαλλού μόνο, αποφυλακίστηκαν 596 κρατούμενοι από την ημέρα που άρχισε να ισχύει ο νόμος.
Ανάμεσά τους βγήκαν έξω κρατούμενοι με βαρύ ιστορικό, που εξέτιαν ποινές για διακίνηση ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, ληστείες, εμπρησμούς, βιασμούς, εγκληματική οργάνωση κ.λπ. Το «Εθνος της Κυριακής» κατέγραψε ορισμένες περιπτώσεις.
40χρονος

Παραβίασε ολόκληρο τον Ποινικό Κώδικα
Ποινή κάθειρξης 10 ετών, 9 μηνών και 10 ημερών, για κλοπή, προμήθεια, κατοχή και χρήση ναρκωτικών, κλοπή από κοινού, κλοπή από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απόδραση κρατουμένου, κλοπή κατά συρροή, απόπειρα κλοπής, παράνομη οπλοφορία και άρνηση δακτυλοσκόπησης, εξέτιε 40χρονος.
Μεταξύ άλλων παράνομων πράξεων φέρεται ότι μαζί με συγκατηγορουμένους του «... αφαίρεσαν από συγκρότημα νεοανεγειρόμενων μονοκατοικιών στην Κηφισιά 100 μέτρα χαλκοσωλήνα και διάφορα στηρίγματα εξαρτήματα συνολικής αξίας 29.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, είχαν ένα μεγάλο και ένα μικρό κόφτη, που χρησίμευαν για τον τεμαχισμό σωλήνων θέρμανσης, ύδρευσης, ενώ συνελήφθησαν όταν τα είχαν ήδη φορτώσει σε κλαπέν φορτηγό, σταθμευμένο ακριβώς μπροστά στην εν λόγω οικοδομή...».
Με κάθειρξη 5 ετών

Αποφυλακίστηκε παρά τις 88 καταδίκες
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά... ογδόντα οκτώ καταδικαστικές αποφάσεις είχε στην πλάτη του 45χρονος κρατούμενος από την Κρήτη ο οποίος είχε καταδικαστεί σε περίπου 60 μήνες φυλακή και αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322.
Οταν υπέβαλε αίτηση για να υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Παρασκευόπουλου» εξέτιε ποινή 8 μηνών, που του είχε επιβληθεί από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου Κρήτης. Ωστόσο, σε βάρος του εκκρεμεί υπόθεση σε βαθμό κακουργήματος εμπλοκής του σε εγκληματική οργάνωση η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.
Στην υπόθεση αυτή κατηγορείται για 1. Εγκληματική οργάνωση. 2. Αμεση συνέργεια σε απάτη κατά συναυτουργία και κατ' έξακολούθηση, τελεσθείσα και σε απόπειρα από υπαίτιους που διαπράττουν απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, στρεφόμενη σε βάρος τράπεζας. 3. Πλαστογραφία με χρήση κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία από υπαίτιους που διαπράττουν απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια στρεφόμενη σε βάρος τράπεζας. 4. Αμεση συνέργεια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται ότι με 11 ακόμη συγκατηγορουμένους του «... προς τον σκοπό επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της ... αποκόμιζαν με τις αναλήψεις χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, που τηρούνταν σε τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα στο όνομα τρίτων προσώπων, με πλαστά στοιχεία εξαπατούσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους ότι είναι οι κάτοχοι λογαριασμών κ.λπ. ...».

Υπάλληλος ΕΛΤΑ
Επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος
Στις 9 Ιουνίου 2015 αποφυλακίστηκε με διάταξη εισαγγελέα 53χρονος κρατούμενος, υπάλληλος ΕΛΤΑ, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 5 ετών για εμπρησμό με πρόθεση, αφού ανεστάλη το υπόλοιπο της ποινής του, των 3 ετών, 11 μηνών και 24 ημερών.
Σύμφωνα με την κατηγορία, κρίθηκε ένοχος γιατί τον Ιούνιο του 2014 έβαλε φωτιά στο κατάστημα εμπορίας χρωμάτων που διατηρούσε ο σύντροφος της πρώην συζύγου του σε νησί των Κυκλάδων, ενώ φέρεται ότι «λόγω της ταχύτητας και της εντάσεως της προκληθείσας πυρκαγιάς αναπτύχθηκε έντονο πυροθερμικό φορτίο, με αποτέλεσμα να επέλθει ολική καταστροφή του ακινήτου».
Στις 4 Σεπτεμβρίου, μετά την αποφυλάκισή του, ο συνήγορός του υπέβαλε αίτηση ζητώντας να επιτραπεί στον αποφυλακισθέντα, που σημειωτέον πάσχει από «σχιζοφρενικόμορφη και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή», να διαμένει στο ίδιο νησί των Κυκλάδων. Οπως ισχυρίζεται στην αίτησή του, «επειδή έχω ανάγκη συνεχούς φροντίδας τρίτου ατόμου και ως τέτοιο άτομο καταλληλότερο για να μου παρέχει φροντίδες και υπηρεσίες και τη φαρμακευτική αγωγή είναι η μητέρα μου στο χωριό της νήσου...». Η αίτησή του απορρίφθηκε, ωστόσο ο ίδιος επέστρεψε στο νησί και σύντομα ξανάρχισε τις επιθέσεις στον σύντροφο της πρώην του.
Ηδη εκκρεμούν εναντίον του δύο νέες μηνύσεις.
Οπως αναφέρει ο παθών «... αναμένοντας το λεωφορείο για να αποστείλω μέσω αυτού εμπορεύματα, αντιλήφθηκα ένα ημιφορτηγό να παρεκκλίνει της πορείας του και να έρχεται κατά πάνω μου... με πρόθεση να με χτυπήσει. Διέκρινα ότι οδηγός του οχήματος ήταν ο ... ο οποίος με κοιτούσε με ύφος επιβλητικό και εγκληματικό... Από τη στιγμή που έγινε η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μου, νιώθω φόβο και ταραχή για τη ζωή μου και για τη ζωή της συντρόφου μου και για το κατάστημά μου». Και στη δεύτερη μήνυση: «... εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο εισαγγελέας δεν του επέβαλε ως περιοριστικό όρο την απαγόρευση επανόδου του, εισήλθε στον προαύλιο χώρο της οικίας μας και προκάλεσε θραύση των εξωτερικών καθρεπτών του ΙΧ μου, συνολικής αξίας 1.000 ευρώ».

Σομαλός
Παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης
Τριανταδυάχρονος Σομαλός, πατέρας έξι παιδιών, με βαρύ παρελθόν στη διακίνηση ναρκωτικών, αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετημάτων του «νόμου Παρασκευόπουλου», ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών η οποία του είχε επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με χρηματική ποινή 20.000 ευρώ.
Κατηγορούνταν για άμεση συνέργεια σε εισαγωγή ναρκωτικών στην επικράτεια. Το δικαστήριο που τον καταδίκασε είχε ορίσει μεταξύ άλλων την ισόβια απέλασή του από την Ελλάδα.
Ομως αυτό δεν έγινε δυνατό, καθώς όπως αναφέρεται στη διάταξη αποφυλάκισής του «... όπως προκύπτει από το έγγραφο του Τμήματος Επιστροφών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, η απέλαση πολιτών Σομαλίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθόσον δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από τη χώρα μας στη Σομαλία, ενώ επιπλέον στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσημη προξενική αρχή της Σομαλίας».

Με εντολή εισαγγελέα
Υποχρεωτικές δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα
Η γνωστή ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού» βρίσκει στέρεο έδαφος στην περίπτωση του νόμου 4322 για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Εισαγγελείς οι οποίοι αποφυλακίζουν με διατάξεις κρατουμένους που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, έχοντας εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν κάποιο... ανάχωμα ασφαλείας επιβάλλουν ως όρο στους υπό αποφυλάκιση κρατούμενους να καταθέτουν χρηματικά ποσά ως δωρεά σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις, ακόμη και απευθείας στα ταμεία του κράτους, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο συγκεκριμένος όρος προβλέπεται από το άρθρο 12 του νόμου 4322/2015, που ορίζει μεταξύ άλλων ότι «στους απολυόμενους ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών μπορεί να επιβάλει οποιονδήποτε άλλον όρο κρίνει από αυτούς που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 100».

Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι μπορεί να επιβληθεί «προσφορά ποσού ύψους μέχρι 10.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα».

Εισαγγελείς Πειραιά είναι αυτοί που εφάρμοσαν από τις αρχές του καλοκαιριού το συγκεκριμένο μέτρο σε περιπτώσεις αποφυλάκισης κρατουμένων για τους οποίους έκριναν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου