Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Παράγουν φτώχεια! Στα 384 ευρώ η εθνική σύνταξη. Η πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό



Στα 384 ευρώ θα ανέρχεται η εθνική σύνταξη στις εισηγήσεις που θα καταθέσει το μεσημέρι στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζει το μεσημέρι την πρότασή του για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως μεταδίδει το real.gr, η εθνική σύνταξη που εισηγείται ο Γ. Κατρούγκαλος κινείται στο όριο της φτώχειας (το οποίο καθορίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος στη χώρα) και θα ανέρχεται στα 384 ευρώ. O αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι οι κανόνες αναπλήρωσης θα είναι ενιαίοι παντού, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ενώ θα υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης.

Δεν δέχονται αύξηση εισφορών

Οι δανειστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρνούνται να δεχθούν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να αναζητά τα 900 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει την τρύπα μέχρι και το τέλος του νέου έτους.

«Πέφτουμε σε τοίχο»

Στην Κουμουνδούρου υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν, καθώς θα σφραγίσουν την πορεία του ασφαλιστικού, αλλά και τη ζωή των ασφαλισμένων, επί δεκαετίες.

«Όποια λύση και να εξετάσουμε είναι πολύ δύσκολη, πέφτουμε σε τοίχο», συνηθίζει να σχολιάζει ο νέος Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας. Ο κ. Ρήγας επέστρεψε από περιοδεία στη Θράκη, όπου άκουσε τους προβληματισμούς των κατοίκων για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, διαπίστωσε ωστόσο ότι πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Στο υπουργικό οι αποφάσεις

Στη συνεδρίαση της ΠΓ, πάντως, θα πραγματοποιηθεί απλώς συζήτηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, σε ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Να σημειωθεί ότι σήμερα Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το οικονομικό επιτελείο να εργάζεται πάνω σε αυτό έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το real.gr περιλαμβάνει δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά το ΤΧΣ (την εναρμόνισή του με την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή και τα κριτήρια διορισμού των μελών του ΤΧΣ -ο οποίος αναβαθμίζεται- και πώς θα γίνεται η εποπτεία των ελληνικών τραπεζών) και ο δεύτερος τις τεχνικές λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίες θα εξειδικευτούν εν συνεχεία με κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι κεφαλαιακές ανάγκες που αναμένεται να βγάλουν τα stress tests θα αγγίξουν τα 16 δισ. ευρώ, ενώ το βασικό σενάριο για την συμμετοχή των ιδιωτών αγγίζει τα 5,5 έως 6 δισ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η ανακεφαλαιοποίηση να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε έως το τέλος του έτους, ει δυνατόν έως τις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να μην απειληθούν οι καταθέσεις, ενώ επιδιώκει από την άλλη εβδομάδα-μετά και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ το Σάββατο-να είναι γνωστοί όλοι οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση.


Πηγή : huffingtonpost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου