Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Το νερό στον Άρη αλλάζει τα πάντα: Τα επόμενα βήματα των επιστημόνων




Πιο κοντά στην επανδρωμένη αποστολή στον «Κόκκινο Πλανήτη» - Περισσότερες οι πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή από ό,τι υπολογιζόταν - Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες με τα «ρυάκια» που οδήγησαν στο εντυπωσιακό εύρημα

Μπορεί μέχρι πρότινος οι υπέρμαχοι της θεωρίας ότι υπάρχει ζωή στον Άρη να θεωρούνταν γραφικοί, με τους δημιουργούς ταινιών επιστημονικής φαντασίας να φαντάζονταν μικρά πράσινα πλάσματα να κατοικούν στον «Κόκκινο Πλανήτη», όμως, το σενάριο εξωγήινης παρουσίας μοιάζει παραπάνω από ρεαλιστικό μετά τις ιστορικές ανακαλύψεις των επιστημόνων της NASA.

Η παρουσία ζώντων οργανισμών στον Άρη δείχνει παραπάνω από πιθανή έπειτα από την αποκάλυψη ότι στον «Κόκκινο Πλανήτη» υπάρχει τρεχούμενο νερό!



Η ιστορική ανακάλυψη που έκανε το γύρο του κόσμου αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα γύρω από τον μυστηριώδη πλανήτη καθώς οι ερευνητές εκτιμούν πως ο Άρης έχει περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή από όσο υπολόγιζαν.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες στη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα, οι σκούροι μακρόστενοι σχηματισμοί στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» που αποτυπώνονται στις εικόνες, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλάζουν σύμφωνα με τις εποχές.



Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, λοιπόν, τα ίχνη με πλάτος πέντε μέτρων και μήκος 100 μέτρων αλλάζουν, ενώ «σβήνουν» όταν οι συνθήκες είναι πιο ψυχρές.
Βέβαια, όπως επισήμαναν οι ειδικοί τα ίχνη αυτά είχαν παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 2010, καθώς οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει πως στην επιφάνεια του πλανήτη έρεε αλμυρό νερό, το οποίο όταν χαμηλώνει η θερμοκρασία στεγνώνει και δημιουργεί «λωρίδες» μήκους μέχρι και 100 μέτρων.

«Ήταν το 2011 όταν επιστήμονες της αποστολής Mars Reconnaissance Orbiter της NASA εντόπισαν εκατοντάδες αυλακιών, πλάτους περίπου πέντε μέτρων, που εποχιακά έπαιρναν τη μορφή απότομων πλαγιών», έγραψε ο δημοσιογράφος Ερικ Χαντ, του περιοδικού Science μετά τη σπουδαία αποκάλυψη των επιστημόνων της NASA.

«Εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των θερμών εποχών, επεκτείνονται κατά εκατοντάδες μέτρων και μετά χάνονται ενώ ο χειμώνας φτάνει. Για πολλά χρόνια, η επιστημονική ομάδα είχε δώσει την προφανή ερμηνεία: Οι γραμμές σήμαιναν ότι το νερό έρεε, ή τουλάχιστον έσταζε», ανέφερε ο Χαν στο άρθρο του.



Ωστόσο, μέχρι πρότινος οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι το νερό εξαιτίας της αραιής ατμόσφαιρας και της χαμηλής θερμοκρασίας, θα μετατρεπόταν σε πάγο ή σε αέριο.

Με τη χρήση, όμως, του δορυφόρου MRO της NASA διαπίστωσαν ότι τα άλατα που εντοπίστηκαν το νερό περιέχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είτε αυτό προέρχεται από ψηλά, είτε από χαμηλά, δηλαδή κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του περιοδικού Popular Science αν πράγματι υπάρχει νερό στον «Κόκκινο Πλανήτη» τότε είναι αλμυρό καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να παραμείνει σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία υπό του μηδέν.

Όσο για το φλέγον ερώτημα αν μπορεί να κατοικηθεί ο πλανήτης Άρης, οι ειδικοί εξηγούν πως ακόμα αυτό αποτελεί σενάριο του μέλλοντος, ενώ το επόμενο βήμα είναι οι περαιτέρω έρευνες βάσει των στοιχείων που ανακαλύφθηκαν. Το αμέσως επόμενο στάδιο από τις επιπλέον έρευνες θα είναι η επανδρωμένη αποστολή, με την ελπίδα να δώσει απαντήσεις σε απορίες δεκαετιών.

Σύμφωνα με τον Τζον Γκράνσφελντ της NASA στη συνέντευξη Τύπου, είναι απαραίτητο να σταλούν αστροβιολόγοι και επιστήμονες στον «Κόκκινο Πλανήτη» για να ανακαλύψουν αν υπάρχει ζωή στον Άρη.



Υπήρχε ζωή στον Άρη;

«Υπήρξε ζωή στον Άρη και μπορούμε να την ανακαλύψουμε; Μήπως ξεκίνησε η ζωή στον Άρη; Υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη; Μπορούμε να το διαπιστώσουμε είτε στέλνοντας μη επανδρωμένες αποστολές είτε ανθρώπους και θα είμαι πολύ χαρούμενος όταν φτάσει αυτή η ημέρα», πρόσθεσε ο Γκράνσφελντ.

Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν πως είναι απαραίτητες περαιτέρω έρευνες ώστε να καθοριστεί κατά πόσο υπάρχει ζωή σήμερα στον Άρη και εξηγούν πως τα ίχνη θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι υπάρχουν σημεία στον πλανήτη που θα μπορούσαν να κατοικηθούν από μια κατηγορία βακτηρίων, καθώς όπως επισημαίνεται ίσως αυτή είναι η μοναδική μορφή ζωής που θα μπορούσε να βρεθεί στον «Κόκκινο Πλανήτη».



«Έχουμε μόνο ένα παράδειγμα ζωής και αυτό είμαστε εμείς. Δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη, άρα δεν ξέρουμε αν είχε ξεκινήσει η ζωή στον Αρη και αυτή είναι μία ακόμα έρευνα που θα συνεχιστεί για να μας δώσει εξηγήσεις», πρόσθεσε ερευνητής στη συνέντευξη Τύπου.

«Το νερό είναι στοιχειώδες για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Η παρουσία τρεχούμενου νερού στον Άρη σήμερα έχει αστροβιολογικές, γεωλογικές και υδρολογικές παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν τις ανακαλύψεις του μέλλοντος», δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ μιλώντας στον Guardian.

Την ίδια στιγμή, η Μέρι Μπεθ Γουίλελμ από το κέντρο ερευνών της NASA από την Καλιφόρνια, εξήγησε πως άλατα εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία του πλανήτη, ενώ τόνισε ότι μπορεί να βρεθούν σε ακόμα περισσότερες περιοχές. Ωστόσο, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για πιθανότητα ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη», επισημαίνοντας πάντως πως οι ανακαλύψεις αυτές οδηγούν τους ειδικούς να θέλουν να διεξάγουν ακόμα περισσότερη έρευνα.



«Υπάρχει ζωή στον Άρη; Ξέρουμε ότι υπάρχει ζωή στον Άρη γιατί τη στείλαμε εκεί. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα διαστημόπλοιά μας όσο καλύτερα μπορούμε. Αλλά η επιφάνεια στον Άρη είναι πολύ σκληρή. Έχει υπεριώδη ακτινοβολία από τον Ήλιο που ψήνει το εξωτερικό του διαστημοπλοίου και αν θέλεις να σκοτώσεις τα μικρόβια τα σκοτώνεις με υπεριώδη ακτινοβολία. Μπορεί να έχουμε καθαρίσει όσο καλύτερα μπορούμε τα διαστημόπλοια, αλλά ξέρουμε ότι τα μικρόβια είναι τόσο επίμονα που είναι απίθανο να τα σκοτώσεις όλα. Έτσι, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και στέλνουμε τα διαστημόπλοιά μας σε περιοχές που εκτιμούμε ότι είναι λιγότερο ευαίσθητες. Είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μη στείλουμε διαστημόπλοιο στον Άρη με την πρόθεση να εντοπίσουμε αριανή ζωή και να διαπιστώσουμε ότι εντοπίσαμε γήινη ζωή που ταξίδεψε μαζί με το σκάφος. Αυτό αποτελεί μέρος της πλανητικής προστασίας. Προστατεύουμε τη Γη από το να φέρουμε εξωγήινη μορφή, αλλά και προστατεύουμε το περιβάλλον που ταξιδεύουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν το μολύνουμε», εξήγησε ένας εκ των ομιλητών στη συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως η έρευνα δεν σταματάει στον Άρη, τονίζοντας πως στον πλανήτη Ευρώπη ή Δίας II είναι γνωστό πως υπάρχει ωκεανός κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια, επομένως η επιστημονική μελέτη δεν περιορίζεται στον «Κόκκινο Πλανήτη».


Πηγή : protothema.gr





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου