Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου προσφέρει το ΕΛΙΚΑΡ




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29/9), γιατροί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) προσφέρουν δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου, στο Μετρό Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΛΙΚΑΡ «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», γιατροί θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο ελεγχος θα πραγματοποιείται δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους, σε ειδικό χώρο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρο στο Σύνταγμα, από την 1η έως και την 3η Οκτωβρίου, από τις 09:00 π.μ. έως και τις 17:00 μ.μ.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς έχει σαν κεντρικό μήνυμα «Γνωρίζουμε πόσο υγιεινό για την καρδιά μας είναι το περιβάλλον μας;». Η επιλογή αυτού του ερωτήματος, ως θέμα, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε αυτοί να αρπάξουν την ευκαιρία και να κάνουν υγιεινές για την καρδιά τους επιλογές στους χώρους που ζουν αλλά και εργάζονται. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειώσουν εντυπωσιακά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των ιδίων, των οικογενειών τους και όλων αυτών που ζουν γύρω τους.

Η επιδημία, όμως, των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αφαιρούν πρόωρα ζωές, αποτελώντας πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας. Η επιδημία αυτή θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου, όπως: Υπέρταση, Υψηλή Χοληστερόλη, Αυξημένο Σάκχαρο, Κακή Διατροφή, Κάπνισμα, Παχυσαρκία, Έλλειψη Άσκησης.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χώρα μας, προκύπτει αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η ύπαρξη αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί συνήθη αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρατηρούνται, επίσης, υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών. Παράμετροι επικίνδυνοι για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου