Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Το πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για το 2015 - 2016



Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την έναρξη της λειτουργίας της και τα 40 χρόνια του Ιδρύματος Ωνάση ανακοίνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Για την σεζόν 2015-2016 το κατώφλι της Στέγης θα διαβούν σημαίνουσες προσωπικότητες του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Παράλληλα, δεν λείπουν οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που κάθε χρόνο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος. Επιπλέον και φέτος μια σειρά από εκδηλώσεων θα λάβουν χώρα και… εκτός των τειχών Στέγης φτάνοντας ακόμη και στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε για την πορεία και τις δράσεις του Ιδρύματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «το Ίδρυμα Ωνάση ακολουθεί την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, ενός επιχειρηματία που πάντα έβλεπε μακριά αλλά κυρίως πάντα έβλεπε αλλιώς. Ο ίδιος ήταν ένα πρόσωπο που λειτουργούσε ως σύμβολο πλούτου, αλλά χάρη στο ίδρυμα που κληροδότησε, πλέον ταυτίζεται και με την πρόσβαση στον πνευματικό πλούτο, τον οποίο ορίζουμε ως παιδεία, πολιτισμό, κοινωνική αλληλεγγύη».

Επιπλέον τόνισε ότι αποστολή του Ιδρύματος είναι να προάγει την Παιδεία και τον πολιτισμό ως όχημα κοινωνικής συνοχής.«Εκείνο που ορίστηκε ως υποχρέωση πριν από 40 χρόνια είναι ακριβώς η προσπάθεια να έχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά και να υποστηριχθεί η Ελλάδα απελευθερώνοντας τις δυνάμεις των ανθρώπων της».

Κλείνοντας την ομιλία του έκανε λόγο για τα τέσσερα Ε τη χρονιάς: «για τους Έλληνες που αξίζει να ξεχωρίζουν, για την Εξωστρέφεια που πρέπει να έχει ο ελληνικός πολιτισμός, για την Ευρώπη που αλλάζει και την αλλάζουμε, για την Εκπαίδευση που πάντα πρέπει να βάζει στο κέντρο της τον ανθρωπισμό, που πάντα θα είναι ο βατήρας του φωτεινού μέλλοντος».

To φετινό πρόγραμμα της Στέγης είναι πλούσιο και πολυσυλλεκτικό και καλύπτει όλες τις τέχνες. Θα ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2016.

Η εγκατάσταση που κοσμεί το εσωτερικό της Στέγης είναι δημιουργία του διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη Άγγελου Πλέσσα, νικητή του φετινού βραβείου ΔΕΣΤΕ.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες εκδηλώσεις συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:

ΘΕΑΤΡΟ KAI ΧΟΡΟΣ

Την αυλαία θα ανοίξει η ελληνική καταξιωμένη ομάδα Blitz με το ολοκαίνουριο έργο «Kαθαρή πόλη» (9/10) και η πολιτιστική διαδρομή θα συνεχιστεί με διεθνείς συμπαραγωγές της Στέγης που κάνουν αισθητή την παρουσία της στη διεθνή καλλιτεχνική αγορά (αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας Available Light των John Adams, Lucinda Childs, Frank Gehry, νέα παραγωγή της Complicite The Encounter του Simon McBurney).
Επίσης θα παρουσιαστούν μεγάλες ξένες παραγωγές που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στη χώρα μας όπως: Οι Καραμάζοφ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (3-6/1) από το Chekhov Moscow Art Theater (ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας), Mein Kampf, Vol. 1 & 2 του Adolf Hitler από τους Rimini Protokoll, Coup Fatal του Alain Platel, KVS & les ballets C de la B, La Mélancolie des Dragons του Philippe Quesne, 6+7 των κινέζων TAO Dance Theater

Φυσικά δεν θα λείψουν καταξιωμένοι έλληνες δημιουργοί όπως η Ρούλα Πατεράκη η οποία υπογράφει το Post Inferno - Προς Δαμασκόν του August Strindberg (11-22/5), η Ιώ Βουλγαράκη με ένα βωβό θέαμα που θα μεταφέρει στο θέατρο τη Μισαλλοδοξία του Griffith με ζωντανή μουσική (20-30/1), ο Ακύλλας Καραζήσης με το Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα του Οdοn von Horváth (19-30/12), ο Θοδωρής Αμπαζής με μια όπερα για όλη την οικογένεια, βασισμένη στη Βασίλισσα του Χιονιού του Άντερσεν (22-30/12), ο Δημήτρης Καραντζάς που καταπιάνεται με Τα κύματα της Virginia Woolf και για εφήβους (από 22/11), η ομάδα «Εν δυνάμει» σχεδιάζει μια παράσταση με ηθοποιούς και με και χωρίς αναπηρία σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου Το «άλλο» σπίτι (.

Τα επιτυχημένα, καινοτόμα φεστιβάλ Transitions που φέτος επικεντρώνεται στην Κεντρική Ευρώπη, το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων αλλά και το Fast Forward Festival είναι πιστά και φέτος στο ραντεβού τους.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στα Τζαζ σύνολα ξεχωρίζουν το κουαρτέτο των Mostly Other People Do the Killing (9-10/10), τον μύστη της πολίτικης λύρας που μόλις υπέγραψε με την ECM Σωκράτη Σινόπουλο (24/10), τον ινδικής καταγωγής Rudresh Mahanthappa (6/11) που δρέπει δάφνες στην αμερικάνικη τζαζ σκηνή, τον κουβανό πιανίστα David Virelles (11/11), τον Κώστα Θεοδώρου που αποτίνει φόρο τιμής στην πατρίδα των παιδικών του χρόνων (9-10/3), τον αμερικανό τρομπετίστα Ambrose Akinmusire (18/3) καθώς και το φαινόμενο της ιταλικής τζαζ Giovani Guidi (30/3).

Από το χώρο της ηλεκτρονικής – πειραματικής μουσικής μια πρώτη γνωριμία με τους Νορβηγούς Lumen Drones (28/1) αλλά και το λονδρέζικο καινοτόμο κουαρτέτο Breakfast Club που καταπιάνεται με το βίωμα του δημόσιου αθηναϊκού χώρου, όπως προκύπτει μέσα από τρεις πρωτότυπες συναυλίες-περιπάτους (23-24/4).
Για τρίτη χρονιά το InMute ’15 (30/10 -1/11) θα συνεχίσει τον διάλογο των κινηματογραφικών καινοτομιών και της πειραματικής μουσικής σκηνής καθώς επίσης και το Φεστιβάλ Borderline (8-10/4) που διανύει για έκτη χρονιά φέτος την εξερευνητική πορεία του, καταγράφοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στην πειραματική, ακουστική, αλλά κυρίως ηλεκτρονική μουσική της σημερινής εποχής.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Στην ενότητα η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία αναμένονται τρεις συγγραφείς που έγραψαν κείμενα με έμπνευση τη μουσική. Επίσης ενδιαφέρον έχουν οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού τραγουδιού ο Κύκλος: Μετασχηματισμοί με τρεις συναυλίες εξερευνώντας καινούριες εμπειρίες ακρόασης.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας ρεπερτορίου μεγάλων έργων, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνθέτει Το Χρονικό Ενός Πρώιμου Φθινοπώρου και συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου.

Στα σύγχρονα μουσικά ακούσματα ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα θα συναντηθούν για δεύτερη χρονιά στη Διπλάρειο Σχολή για να συμπράξουν με τον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Πάρι Μέξη και να δημιουργήσουν τη δική τους Σωφρονιστική Αποικία του Franz Kafka (28-31/1). Στον ίδιο χώρο θα διεξαχθεί η εκδήλωση των Neue Vocalsolisten Stuttgart (13/5) όπου έξι νέοι συνθέτες από τη Μεσόγειο εκμεταλλεύονται στο έπακρο το απόλυτα ευέλικτο όργανο που είναι η ανθρώπινη φωνή.
Ο πρωτεργάτης της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής Κωνσταντίνος Β. αναμοχλεύει τις κυτταρικές του μνήμες στο ρεμπέτικο με τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου (3-4/6).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Η εντυπωσιακή, διαδραστική έκθεση Digital Revolution θα κατακλύσει για ένα μήνα πολλούς χώρους της Στέγης (20/10-10/1).
Η Candy Chang με τα τρία πειράματα στην πόλη και τις διαδραστικές εγκαταστάσεις της «παραβιάζει» τα όρια μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου (από 8/2).

ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ

Μεγάλα ονόματα παγκοσμίου εμβέλειας έρχονται στη Στέγη στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Λέξεις και Σκέψεις» ο Don DeLillo (16/3), ο δημιουργός του Underworld και του White Noise, ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς των τελευταίων 30 ετών, ο Werner Herzog -μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκοσμίου κινηματογράφου- σε μια συζήτηση με τον Paul Holdengräber (άνοιξη του 2016) καθώς και ο Chris Watson (13-14/10) ο διάσημος Βρετανός συνθέτης, ο οποίος θα στήσει ένα εργαστήριο ηχογράφησης στην πόλη και μία ομιλία για τη δουλειά του που έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.
Επίσης ο εγγονός του Ρούντολφ Ες, ο Rainer Höss, –διοικητή του Άουσβιτς όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– αποκηρύσσει με σθένος τη δράση και τις ιδεολογικές καταβολές του παππού του και ως ακτιβιστής πλέον, παραδίδει αντιναζιστικές διαλέξεις σε όλο τον κόσμο (22/4).

Άλλα δύο φεστιβάλ το Hack the book ένας μαραθώνιος επαναπροσδιορισμού του βιβλίου που απευθύνεται σε designers, εκδότες, επιμελητές περιεχομένου, start-uppers κ.ά. και το Hypnos Project που καταπιάνεται με το σώμα και που υπόσχεται να μας ανοίξει τα μάτια για όλες εκείνες τις ώρες της ζωής μας που δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε, θα μονοπολήσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν όλες τις ηλικίες όπως προγράμματα για βρέφη, νήπια, παιδιά, εφήβους, οικογένειες, ενηλίκους, άτομα άνω των 65 και άτομα με αναπηρία.

Μαρία Παπουτσή

Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου