Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

«Εκλεισε» το Eurogroup μέχρι το δημοψήφισμα



Το Eurogroup για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup δεν συζήτησε καμία πρόταση καθώς αναμένεται το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, δεν αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων)», απάντησε σε ερώτηση των δημοσιογράφων, νωρίτερα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα πριν κάνουν οποιαδήποτε νέα συζήτηση περί ενός νέου προγράμματος στήριξης, ανέφερε ο Πέτερ Κάζιμιρ, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

«Το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από τη συνέχιση των συζητήσεων», έγραψε ο Κάζιμιρ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Δεν πρέπει να βάλουμε το κάρο μπροστά από τα βόδια», πρόσθεσε σε δεύτερη ανάρτησή του.
Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφανίστηκε απογοητευμένος. Κατά πληροφορίες, το Eurogroup θα στείλει γραπτή απάντηση σχετικά με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης.

Πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υποστήριξε ότι «η επιστολή Τσίπρα περιέχει στοιχεία που οι υπουργοί δύσκολα θα αποδεχθούν».
Εξάλλου, άλλες πηγές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την πρόταση σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα, λέγοντας ότι απαξιώνει όλες τις προσπάθειες που έγιναν επί πέντε μήνες για να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος. Οργή προκάλεσε επίσης η αναφορά του πρωθυπουργού στις ευθύνες που έχουν «ακραίοι κύκλοι» της ευρωζώνης για το κλείσιμο των τραπεζών.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου