Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

30.000 κόσμου στο Σύνταγμα για το «ναι» παρά την καταιγίδα φώναζαν παραιτηθείτε



Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών διαδήλωναν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα στα Προπύλαια

Τα σύννεφα επάνω από την Ελλάδα πυκνώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για πολλούς το δημοψήφισμα είναι μία καταστροφή για τη χώρα και για το λόγο αυτό εύχονται η κυβέρνηση να τα βρει με τους εταίρους, προτού να είναι αργά. Μάλιστα, αρκετοί, σκεπτόμενοι αισιόδοξα, παρομοιάζουν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που βιώνουμε με μία μπόρα που θα περάσει. Και την Τρίτη το βράδυ χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα με σύνθημα το «Μένουμε Ευρώπη», καλώντας την κυβέρνηση να ματαιώσει το δημοψήφισμα και να έρθει άμεσα σε συμφωνία, προτού οι συνέπειες για την Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνουν ανυπολόγιστες.

Παρά την έντονη βροχόπτωση, περίπου 30.000 κόσμου, απέστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα εντός κι εκτός συνόρων, λέγοντας «ναι» στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ κι υποστηρίζοντας πως, εφόσον διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απαντήσει σε κάθε περίπτωση «ναι».



Με σφυρίχτρες, ελληνικές κι ευρωπαϊκές σημαίες στα χέρια, ακόμη κι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ άλλοτε διαδηλώσει στη ζωή τους, κατέβηκαν στο Σύνταγμα, γιατί, όπως τόνισαν στο protothema.gr, «οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και δεν επιτρέπεται κανείς να παρακολουθεί τις εξελίξεις από τον καναπέ του. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο λαός την επέλεξε για να διαπραγματευτεί και να κρατήσει τη χώρα εντός της Ευρώπης». Και σίγουρα αυτό τα μήνυμα το έστειλαν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι που φώναζαν μαζί και με κοινό παλμό «Ευρώπη», αλλά και συνθήματα όπως «Ελλάς, Ευρώπη, Δημοκρατία». Δεν ήταν, δε, λίγες οι φορές που οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνησή να παραιτηθεί.

«Ήρθα εδώ για να μπορώ να κοιτάζω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου στα μάτια και να μην απολογούμαι για ποια κοινωνία τους αφήνω. Πιστεύω στη Δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να πιστέψω ότι αυτό που μετά από κάποια χρόνια αφήνουμε σαν κοινωνία κι οι πιο μεγάλοι σε ηλικία πίσω στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας πρέπει να είναι μία Ευρώπη ενωμένη, μία Ευρώπη για την Ελλάδα και μία Ελλάδα για την Ευρώπη», δήλωσε διαδηλωτής στο protothema.gr.



«Κατέβηκα στο Σύνταγμα γιατί θέλω να ζούμε με αξιοπρέπεια. Ναι στην Ευρώπη και την αξιοπρέπεια. Είμαστε Έλληνες και θέλουμε Ευρώπη. Το μήνυμα μου στην κυβέρνηση είναι να συμφωνήσει», τόνισε στο protothema.gr διαδηλώτρια.

«Ήρθα για να στηρίξω το ευρώ και την παραμονή μας στην Ευρώπη. Θα μείνω εδώ κι ας βρέχει. Η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν βγάζει πουθενά. Ο κόσμος θα πει ναι, γιατί η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Δε θέλουμε η όμορφη Ελλάδα μας να γίνει Βενεζουέλα κι Αργεντινή», σημείωσε μία άλλη.

Στο μεταξύ, μια ώρα πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών διαδήλωναν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα στα Προπύλαια κι αναμενόταν να κατευθύνουν στη συνέχεια έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.

Μάλιστα, κατά τα διάρκεια της συγκέντρωσης, επικράτησε ένταση στο Σύνταγμα όταν περίπου 200 αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, κοντά στη Βουλή. Αυτή τη φορά, όμως, οι αστυνομικές αρχές έδρασαν πριν σημειωθούν επεισόδια, όπως τα έκτροπα που συνέβησαν στις 22 Ιουνίου, όταν δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα σε όσους τάσσονται υπέρ της Ευρώπης και σε όσους τάσσονται κατά. 

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως η παρούσα κινητοποίηση έγινε ακριβώς μία ημέρα μετά την πολυπληθή συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος και στην οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές συμμετείχαν πάνω από 15.000 άτομα.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου