Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Χρειάζεται αναδιάρθρωση



Υστερα από μερικές μέρες σιωπής και ηθελημένης «απόσυρσης» από τα γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετήθηκε σήμερα για την ελληνική κρίση ξεκινώντας με την υπενθύμιση ότι το ΔΝΤ δεν πήγε μόνο του στην Ελλάδα, αλλά έπειτα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή επέμεινε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την άποψη του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
«Το Ταμείο», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «έχει εμπλακεί στην κατάσταση επειδή του ζητήθηκε από την Ελλάδα, στην προσπάθεια να επιλυθούν τα οικονομικά της προβλήματα. Κι όταν το ΔΝΤ εμπλέκεται πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του. Δεν πρέπει να παρακάμπτει τους κανόνες και πάντα να συμπεριφέρεται αξιοκρατικά, χωρίς ειδικές μεταχειρίσεις», υπογράμμισε εμφαντικά, για να δικαιολογήσει τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν η ίδια και οι αξιωματούχοι της την Ελλάδα.
Η κ. Λαγκάρντ εξήγησε ότι τα δάνεια που δίνει το Ταμείο σε χώρες παραχωρούνται με διαφορετικούς και συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένα τόνισε:
«Ολοι ωστόσο στοχεύουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας τους χρέους. Σε σχέση με την Ελλάδα πάντοτε συμβουλέψαμε το πρόγραμμα να περπατά σε δύο πόδια.
Το ένα αφορά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή, όπως συμβουλέψαμε και στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου κι εκτός Ευρωζώνης τη Λετονία και την Ισλανδία, που απέδωσαν. Το άλλο σκέλος αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, που στην ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας πιστεύουμε ότι χρειάζεται για να γίνει βιώσιμο το χρέος».
Αν και παραδέχθηκε ότι το Ταμείο πρέπει να κοιτάξει ξανά τα στοιχεία για την Ελλάδα, τόνισε ότι η ανάλυση του οργανισμού που προΐσταται παραμένει η ίδια και προσέθεσε:
«Αυτό που άλλαξε είναι ότι ξεκάθαρα η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση οξείας κρίσης, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και έγκαιρα. Η Ελλάδα είναι τώρα εκπρόθεσμη έναντι του Ταμείου και οι Ελληνες απέρριψαν μέσω δημοψηφίσματος την τελευταία πρόταση που υπεβλήθη από τους θεσμούς και τους Ευρωπαίους».
Η κ. Λαγκάρντ, χωρίς να ξεφεύγει ούτε έναν πόντο που τους κανόνες του Ταμείου, σημείωσε ότι το ΔΝΤ «παραμένει πλήρως αναμεμειγμένο στην προσπάθεια να βρεθεί εκείνη η λύση που θα είναι περισσότερο ευνοϊκή για την αποστολή του οργανισμού». Ανέφερε ότι το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους..
«Αυτές», τόνισε, «συνεχίζουν να παραμένουν οι προστατευτικές αρχές του ΔΝΤ, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα».


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου