Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Τέλειωσε η Ελενα Παναρίτη - Τι αναφέρει στην επιστολή παραίτησής της



Η Έλενα Παναρίτη ανακοίνωσε και  επίσημα ότι δεν δέχεται την τοποθέτησή της στο ΔΝΤ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Στη δήλωσή της υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ποτέ δε ζήτησα αυτή τη θέση», ενώ επεσήμανε πως «είναι αδύνατο να δεχθώ τη θέση λόγω των αντιδράσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.
Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά».
Κυβερνητικοί κύκλοι για την Ελενα Παναρίτη
Η επιλογή της Έλενας Παναρίτη, ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, έγινε συλλογικά, επισήμαναν προ ολίγου κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι οι απόψεις που ακούστηκαν ότι την επέβαλε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Παναρίτη πληγώνει την κυβέρνηση και ειδικά τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος φέρεται να έκανε την συγκεκριμένα πρόταση. Σε μια χρονική στιγμή όπου οι διαπραγματεύσεις είναι στην κόψη του ξυραφιού ο σάλος που προκλήθηκε σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κάνει κακό και αποπροσανατολίζει, λένε κυβερνητικά στελέχη. Γι' αυτό και πιέστηκαν τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και η κ. Παναρίτη να αποσυρθεί από τη θέση στο ΔΝΤ προκειμένου να σβήσει η φωτιά.
Το χρονικό της ακύρωσης
Η ανακοίνωση της ακύρωσης του διορισμού στο ΔΝΤ της Ελενας Παναρίτη ήταν θέμα χρόνου, μετά το σάλο που προκλήθηκε. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν ακόμη και στα… κάγκελα για την «μονομερή», όπως τη χαρακτήρισαν, ενέργεια του υπουργού Οικονομικών.
Οι πολιτικές αντιδράσεις συνεχίστηκαν, έπειτα και από το κείμενο διαμαρτυρίας τουλάχιστον 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Βαρουφάκη που κράτησε δύο ώρες είχε ως στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε να μην «τσαλακωθεί» ο υπουργός, αλλά και να κατασιγάσουν οι αντιδράσεις.
Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση για περίπου 90 λεπτά. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν φέρεται να ήταν και αυτό της κ. Παναρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες η κ. Παναρίτη ενημερώθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη για τις έντονες αντιδράσεις.
Η κ. Παναρίτη ανακοίνωσε μόνη της την απόσυρσή της ώστε να μην χρεωθεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά, κανείς από την κυβέρνηση αυτή την απόφαση.
Βεβαίως, κανείς δεν γνωρίζει αυτή την ώρα αν η «απόσυρση» Παναρίτη θα αποτελέσει και την αρχή του τέλους για τον Γ. Βαρουφάκη, με δεδομένο ότι και ο ίδιος με αινιγματικά μηνύματα αφήνει τα πάντα ανοικτά.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνά κανείς ότι οι βολές κατά της κ. Παναρίτη (και οι αιχμές για την επιλογή της από τον κ. Βαρουφάκη) προήλθαν κατά κύριο λόγο από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Γ. Δραγασάκης, ο Σπ. Σαγιάς, ο Ν. Παππάς αλλά και από στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο Δ. Παπαδημούλης, η Σ. Σακοράφα κ.λπ.
Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Λεουτσάκο να λέει σήμερα το πρωί  ότι ο υπουργός που έλαβε αυτή την απόφαση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, επιμένοντας ότι η επιλογή της κ. Παναρίτη ήταν μνημονιακή. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, επανέλαβε την άποψη πως πρόκειται για "ατυχή επιλογή".  Και αφήνοντας αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε πως ο υπουργός Οικονομικών, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός αλλά και να έχει προστατεύσει την κα Παναρίτη και να μην την εκθέσει έτσι.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζήτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει λεπτός χειρισμός του θέματος. "Δεν έπρεπε καν να έχει δημιουργηθεί θέμα" είπε ο κ. Κουρουμπλής, σημειώνοντας πως αυτό που προέχει είναι η ενότητα.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη: «Η επιλογή Παναρίτη είναι προκλητική δοκιμασία των αντανακλαστικών του κόσμου της Αριστεράς, δυσάρεστη υπενθύμιση των μνημονίων και του εκβιασμού, παράταιρο βήμα στην προσπάθειά μας να κάνουμε την ελπίδα πράξη».
Η υπόθεση Παναρίτη όμως ανοίγει ευρύτερα ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αλέξη Μητρόπουλου ο οποίος αναφέρει: “η Παναρίτη μας Μάρανε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ;”.


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου