Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Γαλλία-Γερμανία: Ανησυχία για το μεταναστευτικό


Έντονες ανησυχίες για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ανακατανομή των μεταναστών που φτάνουν μαζικά στις ελληνικές και τις ιταλικές ακτές, εξέφρασαν αμφότερες την Δευτέρα η Γαλλία και η Γερμανία, τονίζοντας πως το σχέδιο οφείλει να λαμβάνει αποτελεσματικότερα υπόψη τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τη πλευρά της Ρώμης και της Αθήνας.

Με την Κομισιόν να έχει προτείνει την μείωση της πίεσης προς την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω ενός επείγοντος σχεδίου για την ανακατανομή 40.000 αιτούντων άσυλο από τη Συρία και την Ερυθραία σε ολόκληρη την ΕΕ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας-Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ αντίστοιχα-δήλωσαν έτοιμοι να εξετάσουν την πρότασή της, η οποία βασίζεται σε μία δίκαιη κατανομή των μεταναστών.

"Αυτός ο (μηχανισμός) κατανομής θα πρέπει πάνω απ΄όλα να λαμβάνει καλύτερα υπόψη τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί από τις χώρες μέλη για τη διεθνή προστασία", δήλωσαν οι υπουργοί αναφερόμενοι στην κοινή θέση των χωρών τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η Γερμανία και η Γαλλία-δύο από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ-θα φιλοξενήσουν από κοινού σχεδόν το 40% των 40.000 μεταναστών.

Η ανακοίνωση, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει η Ισπανία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη για να συμφωνήσει στην κατανομή των 40.000 μεταναστών.



Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου