Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Σρεμπρένιτσα: Συνελήφθη ο πρώην διοικητής του Στρατού των Μουσουλμάνων



Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Μουσουλμάνων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στη Σρεμπρένιτσα Νάσερ Όριτς συνελήφθη στην Βέρνη της Ελβετίας, όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Η σύλληψη έγινε με βάση το ένταλμα σύλληψης που τον Φεβρουάριο 2014 εξέδωσε εναντίον του η ειδική εισαγγελία εγκλημάτων πολέμου της Σερβίας, η οποία με βάση στοιχεία που παραχώρησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), τον θεωρεί ύποπτο για εγκλήματα σε βάρος σερβικού πληθυσμού στη Σρεμπρένιτσα το 1992.


Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Νάσερ Όριτς (πάνω) μαζί με τέσσερα άλλα άτομα στις 12 Ιουλίου 1992 δολοφόνησε στο Ζάλαζιε του δήμου της Σρεμπρένιτσα, εννέα αμάχους σερβικής καταγωγής, διαπράττοντας έγκλημα πολέμου.

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής της Σρεμπρένιτσα είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε δύο χρόνια φυλάκιση από το ICTY για εγκλήματα πολέμου, και συγκεκριμένα έμμεση ευθύνη στη δολοφονία επτά και το βασανισμό 11 Σέρβων αιχμαλώτων το 1992-1993, αλλά αθωώθηκε στο εφετείο, επειδή το συμβούλιο εφετών του ICTY έκρινε ότι αν και “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαπράχθηκαν σοβαρά εγκλήματα σε βάρος Σέρβων στη Σρεμπρένιτσα την περίοδο Σεπτέμβριος 1992 – Μάρτιος 1993, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι επαρκή για την καταδίκη ενός ατόμου".

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, πριν από την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, ο Όριτς, ήταν μέλος των ειδικών μονάδων του Γιουγκοσλαβικού Στρατού (JNA) για την ατομική και χημική άμυνα.

Το 1990 μετέβη στο Κόσοβο ως μέλος των μονάδων ειδικής δράσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας και όταν επέστρεψε στο Βελιγράδι, όπως μετέδιδαν τα ΜΜΕ, ήταν σωματοφύλακας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και συμμετείχε στη σύλληψη του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Βουκ Ντράσκοβιτς.
Η δράση του στη Βοσνία άρχισε το 1991, όταν μετατέθηκε σε αστυνομικό σταθμό στην περιφέρεια του Σαράγεβο και στη συνέχεια στη Σρεμπρένιτσα πριν, ενα χρόνο αργότερα, προαχθεί σε διευθυντή του αστυνομικού τμήματος.

Όταν στις 20 Μαϊου 1992, ξέσπασε ο πόλεμος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ανέλαβε διοικητής άμυνας στη Σρεμπρένιτσα από την 1η Ιουλίου 1992 και ήταν μέλος του προεδρείου της Σρεμπρένιτσα την περίοδο των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ την περίοδο της δίκης του στη Χάγη, ήταν επικεφαλής σε περισσότερες από 50 επιθέσεις σε σερβικά χωριά στους δήμους Μπράτουνατς και Σρεμπρένιτσα το 1992-1993.
Τον Ιούλιο του 1995 λίγο πριν την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα από το στρατό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας απομακρύνθηκε με ελικόπτερο σε περιοχή που ήταν υπό την έλεγχο του Μουσουλμανικού Στρατού της Βοσνίας.


Πηγή : onalert.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου