Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

12χρονη καμικάζι σκόρπισε το θάνατο σε αγορά της Νιγηρίας




Η μικρή «μπήκε στην αγορά και κατευθύνθηκε προς το τμήμα των δημητριακών. Ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους εμπόρους και τους πελάτες»

Ενα κοριτσάκι μόλις 12 ετών ανατίναξε χθες τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε μια αγορά στην βορειοανατολική Νιγηρία, συμπαρασύροντας στον θάνατο 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας 30, δήλωσαν ο πατέρας ενός από τους τραυματίες και ένα μέλος των σωστικών συνεργείων.

Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε στην Γκούτζμπα, στην πολιτεία Γιόμπε, γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος).

«Πρόκειται για μια επίθεση αυτοκτονίας που έκανε ένα κοριτσάκι ηλικίας περίπου 12 ετών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσάινι Αϊσάμι, πατέρας ενός από τους 30 τραυματίες.

Η μικρή «μπήκε στην αγορά και κατευθύνθηκε προς το τμήμα των δημητριακών. Ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους εμπόρους και τους πελάτες» συνέχισε.

«Δέκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την έκρηξη. Άλλοι 30 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε. Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσε και ένα μέλος σωστικού συνεργείου.

Αυτή η επίθεση αυτοκτονίας σημειώνεται την επομένη άλλης του ιδίου είδους που πραγματοποιήθηκε από μια νεαρή καμικάζι σε σταθμό λεωφορείων που βρισκόταν δίπλα στην ιχθυαγορά του Μαϊντουγκούρι, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Από την επίθεση αυτή έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 50.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις δύο αυτές επιθέσεις αυτοκτονίας. Ωστόσο οι επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, από τις βιαιότητες της οποίας έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι από το 2009, είχαν συχνά στόχο στο παρελθόν σταθμούς λεωφορείων και αγορές. Η οργάνωση αυτή χρησιμοποιούσε επίσης συχνά πολύ νεαρούς ανθρώπους για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις της.

Η Γκούτζμπα ανήκει στην πολιτεία Γιόμπε, την οποία κυρίευσε η Μπόκο Χαράμ το 2014.
Μια ένοπλη επιχείρηση, που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο η Νιγηρία με την βοήθεια των γειτονικών της χωρών και το Τσαντ επικεφαλής, επέτρεψε στην χώρα αυτή να ξαναθέσει υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της σχεδόν το σύνολο των περιοχών του βορειοανατολικού της τμήματος που ήλεγχε η ισλαμιστική οργάνωση. Ωστόσο οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν.

Συνολικά, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις βιαιότητες των ισλαμιστών από τις 29 Μαΐου, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος κατέστησε την εξουδετέρωση της Μπόκο Χαράμ μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου