Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Αντιπροτάσεις φωτιά έστειλαν οι πιστωτές - αναλυτικά τι ζητούν



Νέα αναθεωρημένη λίστα με μέτρα παρέδωσαν σήμερα το πρωί οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πηγές από την κυβέρνηση δηλώνουν "δεν δεχόμαστε τις προτάσεις που εστάλησαν σήμερα το πρωί".

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνεργάτες του, με αφορμή την επιμονή ορισμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα δήλωσε: "Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα".

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, το ΔΝΤ παρέδωσε δική του λίστα με προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση χθες.

ΦΠΑ εστίασης στο 23% και κατάργηση εξαιρέσεων

Με βάση δημοσίευμα της Wall Street Journal οι δανειστές -με βάση το έγγραφο που έστειλαν σήμερα- ζητούν πρόσθετες αυξήσεις στο ΦΠΑ με πιέσεις να ανέβει η εστίαση στο 23% και να απαλειφθούν εξαιρέσεις που έχουν απομείνει. Εκφράζουν επίσης την  διαφωνία τους με τον φορολογικό Αρμαγεδδώνα στις επιχειρήσεις (αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις σε συντελεστή 29%, επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εταιρείες με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ), αλλά και την αντίθεσή τους με την αύξηση των ασφαλιστικών και άλλων εισφορών που δίδεται από ελληνικής πλευράς ως η λύση για να βρεθεί 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από το ασφαλιστικό. Ζητούν επίσης άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού (και όχι τον Οκτώβριο), ταχύτερη αντικατάσταση του ΕΚΑΣ (σ.σ. η Ελλάδα θέλει από το 2018) και διπλάσια περικοπή αμυντικών δαπανών.

Αναλυτικά οι αντιπροτάσεις

Το έγγραφο που  επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει ότι αντί για την αύξηση του συντελεστή φορολογίας στο 29% για επιχειρήσεις που προτείνει η Ελλάδα ζητείται   αύξηση στο 28%. Μάλιστα αναφέρεται ότι  η "τρύπα" που πιθανό να προκληθεί  στον προϋπολογισμό πρέπει να καλυφθεί.
 
Οι πιστωτές επίσης δεν φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση της Ελλάδας για έκτακτη εισφορά  12%, σε  επιχειρήσεις των οποίων τα κέρδη υπερβαίνουν τα 500.000  ευρώ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα ελλείμματα του προϋπολογισμού, επισημαίνεται, που πρέπει επίσης να καλυφθούν με άλλα μέτρα.

Μεγάλες διαφορές παραμένουν επίσης στον τομέα του ΦΠΑ. Οι πιστωτές επιμένουν για πρόσθετα έσοδα αξίας 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), σε σχέση με παρεμβάσεις 0,74% του ΑΕΠ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο έγγραφο, ζητούν μάλιστα ρητά τον τρόπο εύρεσης του επιπλέον ποσού: την εξάλειψη περαιτέρω εξαιρέσεων στον ΦΠΑ, αλλά και την μετάταξη στο  23%, της εστίασης.
Άλλο ένα σημείο απόκλισης είναι η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων, κυρίως μέσω της αύξησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ οι πιστωτές, κυρίως το ΔΝΤ, έχουν δώσει περισσότερη έμφαση στις περικοπές.

Στο έγγραφο της The Wall Street Journal οι πιστωτές επιμένουν σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τον επόμενο χρόνο μέσω του περιορισμού του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017. Η ελληνική πρόταση έκανε λόγο για σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μόνο μεταξύ 2018-2020.

Η Ελλάδα ήλπιζε επίσης να ξεκινήσει να εφαρμόζει την αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά οι πιστωτές θέλουν να γίνει από την 1η Ιουλίου. Επίσης, ζητούν να υιοθετηθεί από την Ελλάδα νομοθεσία που να αντισταθμίζει πλήρως τις επιδράσεις από προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου για τις μειώσεις των συντάξεων, που θα κόστιζε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Οι πιστωτές διπλασίασαν επίσης τον στόχο που θέτει η Ελλάδα για περικοπές αμυντικών δαπανών στα 400 εκατ. ευρώ για το 2016.

Όσον αφορά στην Υγεία, προτείνεται η πλήρης συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, χωρίς εξαιρέσεις, για όλα τα σκευάσματα.

Παράλληλα οι εισφορές των συνταξιούχων για την περίθαλψη αυξάνονται από το 4% στο 6%, και όχι στο 5% όπως είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι τα μέτρα που αντιπροτείνουν οι δανειστές είναι τα εξής:

Στα δημοσιονομικά

-Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

-100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

-Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

-Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

-Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

-Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

-Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

--Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

-Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

-Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

-Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

-Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

-Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας


Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου