Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ενταση μεταξύ Σημίτη και Άκη στο δικαστήριο



Ο κ. Τσοχατζόπουλος πλησίασε τον πρώην πρωθυπουργό για να του μιλήσει, αλλά εκείνος τον αγνόησε επιδεικτικά και αποχώρησε από την αίθουσα - «Ο Άκης δεν ήθελε να μειώσουμε τις δαπάνες για την Άμυνα», είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: «Είχα εμπιστοσύνη στο υπ. Εθνικής Άμυνας. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια» - Καταθέτει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Την πεποίθησή του ότι θα μπορούσε να είχε υπάρξει δωροδοκία στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος καταθέτει σήμερα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας σε δεύτερο βαθμό.

Η  δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος κλητεύθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται στο ακροατήριο.

Κατά την κατάθεσή του ο κ. Σημίτης ισχυρίστηκε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να σταματήσουν τα προγράμματα επενδύσεων και υπογράμμισε πως είχε εμπιστοσύνη στο σύστημα και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του αν, όπως τόνισε, οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αν έγιναν τέτοια πράγματα είναι «ντροπή».

Ενταση μεταξύ Σημίτη και Άκη


Οι τόνοι, πάντως, ανέβηκαν στο δικαστήριο λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι όταν όταν το λόγο έλαβαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Με καλέσατε για να δημιουργήσετε πολιτικό θέμα», είπε ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων της υπεράσπισης του πρώην υπουργού.

Ο κ. Σημίτης κουνώντας το δάκτυλο και εμφανώς ενοχλημένος απάντησε σε ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αν είχε προσφέρει έργο ο κατηγορούμενος  πρώην υπουργός είπε: «Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς τα έκανε».

Ακόμη, ο κ. Σημίτης απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπέπεσε κάτι μεμπτό στην αντίληψη του απάντησε: «Δεν υπέπεσε αλλά το ότι δεν υπέπεσε  στην αντίληψή μου αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν».

Κάποια στιγμή δε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας ο Άκης Τσοχατζόπουλος πλησίασε τον πρώην πρωθυπουργό για να του μιλήσει αλλά εκείνος τον αγνόησε επιδεικτικά και αποχώρησε από την αίθουσα.

«Ο Άκης δεν ήθελε να μειώσουμε τις δαπάνες για την Άμυνα»


Στην κατάθεσή του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν της γνώμης πως δεν θα έπρεπε να σταματήσουν τα προγράμματα επενδύσεων.

«Κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία αφού έγινε», είπε χαρα ο κ. Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση της έδρας, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σημίτης: Λυπάμαι αν οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου

«Είχα εμπιστοσύνη στο υπ. Εθνικής Άμυνας. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια»

«Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα με τελευταίο επίπεδο τον πρώην υπουργό», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

«Δεν γνωρίζω αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε... αυτά αποκαλύφθηκαν πολύ μετά», είπε ακόμη ο κ. Σημίτης, παρουσία της Βίκυς Σταμάτη, η οποία επανέκαμψε στη διαδικασία μετά από πολύ καιρό, για πρώτη φορά δε μετά από την απόδρασή της.

«Δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο ο Τσοχατζόπουλος... ήταν το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ επί 20 χρόνια», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Πρόεδρος: Πείτε μας αν συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;

Κ. Σημιτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός στο ΚΥΣΕΑ ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

«Η χώρα έπρεπε να εξοπλιστεί μετά τα Ιμια»


Ο κ. Σημιτης αναφέρθηκε στα γεγονότα των Ιμίων για να επισημάνει ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε η χώρα να πάρει 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.

Στην κατάθεσή του ο κ, Σημίτης ανέφερε επίσης: «Συγκάλεσα την κυβερνητική επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠΟΙΚ πρoτάθηκε αναβολή της υλοποίησης νέων εξοπλισμών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δραχμές. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο, αφού έγραφαν «όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλιπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».

Πρόεδρος: Ναι, αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1 (σ.σ. πρόκειται για τις επίδικες συμβάσεις)

Κ. Σημίτης: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρόεδρος: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Κ. Σημίτης: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Για παράδειγμα απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

«Λυπάμαι αν οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου»


Στην κατάθεσή του ο κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη ότι είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας του, όταν στόχος του όπως είπε, ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα.

Πολιτική αγωγή: Επιλέξατε με ιδιαίτερα κριτήρια ως υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Τσαχατζόπουλο;

Κ. Σημίτης: Δεν ενθυμήστε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Αρσένης. Έγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση και γιατί δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το «νούμερο 2» στο ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, ο κ. Σημίτης στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στα υποβρύχια, τονίζοντας: «Έχουμε σήμερα 2015 δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να θυμηθώ συζήτηση που έχει γίνει το 1999 και 2001 σε σχέση με υποβρύχια και οποιαδήποτε άλλο όπλο. Μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δούλευαν και ήταν ζημιογόνα. Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή».

Για τον πρώην υπουργό και κατηγορούμενο ο Κ. Σημίτης ανέφερε στο δικαστήριο:  «Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός κατά την διάρκειά της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου, από το '76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια των TOR-Μ1 ο κ. Σημίτης ανέφερε πως για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα το μόνο θέμα που τέθηκε ήταν αν αυτό ήταν συμβατό  με άλλα όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό διότι, όπως είπε ο κ. Σημίτης, ο ελληνικός στρατός δεν προμηθευόταν ρωσικά όπλα, πλην όμως όπως συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής».

«Το ΤΟΡ - Μ1 αγοράστηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι», είπε.

Πολιτική Αγωγή:  Γίνονταν δεκτά όσα εισηγείτο ο υπουργός;

Κ. Σημίτης: Το ΚΥΣΕΑ λειτουργούσε ως εξής: Ο υπουργός πρότεινε για παράδειγμα το F15 ή F16 και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. Ο υπουργός είχε εισήγηση για το ένα ή το άλλο. Συνήθως γινόταν δεκτή η εισήγηση.

Πολιτική Αγωγή: Υπήρχε διεθνής διαγωνισμός για τα εξοπλιστικά;

Κ. Σημίτης: Όχι βέβαια. Μπορεί να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν;

«Οι εισηγήσεις Τσοχατζόπουλου ήταν καθοριστικές - Αν είχα διαπιστώσει παρατυπίες θα είχα επέμβει»


«Αν είχα διαπιστώσει παρατυπίες θα είχα επέμβει. Ήμουν αυστηρότατος κατά τη διάρκεια της θητείας μου, είχα επέμβει και είχα αποπέμψει δυο υπουργούς», είπε ο κ Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ επανέλαβε ότι δεν έχει υποπέσει τίποτα στην αντίληψή του περί παρατυπίας.

«Μίλησα για δωροδοκία με βάση την πρωτόδικη απόφαση και αν έγιναν  τέτοια πράγματα είναι αθλιότητες και είναι ντροπή», επανέλαβε ο κ. Σημίτης.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε στο δικαστήριο πως οι εισηγήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΚΥΣΕΑ ήταν καθοριστικής σημασίας για την προμήθεια των υποβρυχίων και των ΤΟΡ-Μ1.

Εισαγγελέας: Οι εισηγήσεις Τσοχατζόπουλου ήταν καθοριστικής σημασίας;

Κ. Σημίτης: Βεβαίως αφού ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Υπογραμμίζεται ότι τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Βενιζέλος έχουν κληθεί στο ακροατήριο μετά από απόφαση του δικαστηρίου με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999.

Μάλιστα, στις 20 Μαΐου αναμένεται να καταθέσουν στο δικαστήριο και τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ και οι συγκεκριμένα οι Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Αντίστοιχα οι στρατιωτικοί, αρχηγοί των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της επίμαχης περιόδου κλήθηκαν για τις 27 Μαΐου, οπότε και αναμένεται να εξεταστούν από το δικαστήριο.


Ο κ. Σημίτης, η κυρία Παπανδρέου αλλά και και ο κ. Βενιζέλος είχαν βρεθεί στο δικαστήριο και σε προηγούμενη συνεδρίαση του και τότε ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντικρίζοντας τους τους είχε πλησιάσει και είχε ανταλλάξει τυπική χειραψία με τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ.

«Γεια σου πρόεδρε» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τείνοντας το χέρι του. «Γεια σου Άκη», απάντησε ο Κ. Σημίτης.


Στον κ. Βενιζέλο, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε λέγοντάς του: «Γεια σου Βαγγέλη», ενώ περισσότερο συνομίλησε με τη Βάσω Παπανδρέου. Από το δικαστήριο απουσίαζε ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Με αφορμή την κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης της κόρης του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Αρετής Τσοχατζοπούλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι ο ίδιος, ως υπερασπιστής, θεωρεί ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου, δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στη διαδικασία που διεξάγεται.

Αντίθετα, η πλευρά του πρώην υπουργού και συγκεκριμένα ο συνήγορος του κ. Ιωάννης Παγορόπουλος θεωρεί ότι η κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ και η κατάθεση των συγκεκριμένων προσώπων θα βοηθήσει το δικαστήριο στην ανεύρεση της αλήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία για την εκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου