Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ο Ντράγκι στηρίζει ακόμη τις ελληνικές τράπεζες




Μαντικίδης Τάσος

Πώς σχολιάζουν οι ξένοι τα αποτελέσματα του Eurogroup - Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ, τα 50 δισ. του τρίτου πακέτου διάσωσης και το πρόβλημα του χρέους

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της συνεχίζονται, η μερική «επαναπροσέγγιση» των δύο πλευρών, όπως φάνηκε από το πρόσφατο Eurogroup, έδωσε τουλάχιστον μια καλή δικαιολογία στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να μην «κουρέψει» (ακόμη) τα ενέχυρα (collateral) που δίδουν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Η ΕΚΤ διατηρεί το καθεστώς όσον αφορά το «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΤτΕ, ενώ η ευρωτράπεζα αύξησε και το όριο δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 1,1 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες διαθέτουν έτσι ένα μαξιλάρι ρευστότητας 3,5 δισ. ευρώ περίπου.

Αν και κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν για αυστηρότερους όρους, ήταν απίθανο η ΕΚΤ να αποφασίσει τον περιορισμό της χρηματοδότησης αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές, θεωρώντας πως οι εξελίξεις στο πρόσφατο Eurogroup σηματοδοτούν μιαν «αίσθηση σύγκλισης» μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της σε κάποια «προβληματικά σημεία» όπως οι μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας.

Για τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη Guillaume Menuet της Citigroup, κατά το πρόσφατο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θέλησαν να τονίσουν τα νέα δεδομένα μετά την «επαναπροσέγγιση» και τη μείωση του χάσματος μεταξύ των αιτημάτων των πιστωτών και των «κόκκινων γραμμών» της ελληνικής κυβέρνησης. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη πιθανή μια συμφωνία ενδεχομένως πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου (σ.σ.: ορισμένοι δεν αποκλείουν μια προσέγγιση ακόμη και εντός του Μαΐου), καθώς οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συγκλίνουν στο Συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας - που παραμένουν τα μεγαλύτερα αγκάθια -, διασφαλίζοντας ωστόσο ορισμένες από τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες αξιωματούχων, το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί στο Eurogroup ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο φέρεται ότι μπορεί να φθάσει ως και τα 50 δισ. ευρώ πρόγραμμα, καθώς διαβλέπει ελλείψεις στα δημοσιονομικά μέτρα εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένης μιας τάσης αντιστροφής της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας η οποία έχει συμφωνηθεί στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Παράλληλα, χωρίς - όπως εκτιμάται - ικανοποιητική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των λήξεων των παλαιών δανείων αλλά και της μείωσης των επιτοκίων το ΔΝΤ δύσκολα θα χορηγήσει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη όμως, όπως σχολίασε η Citi, ίσως δημιουργήσει πολιτικά εμπόδια σε ορισμένες πιστώτριες χώρες ώστε να μη συμμετάσχουν τελικά σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Πάντως οι οικονομολόγοι των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών εκτιμούν ακόμη πως μια συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες είναι εφικτή ώστε να αρχίσουν και οι διαδικασίες για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης σχετικά σύντομα και εντός χρονοδιαγράμματος.

Την άποψη ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική αλλαγή στάσης εκ μέρους των Ευρωπαίων στο Eurogroup, ακόμη και αν είναι θετική η ανακοίνωση ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, εκφράζει η JP Morgan. Η ανακοίνωση του Eurogroup πάντως μάλλον θα αποτελέσει έναν καλό λόγο για την ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Για την αμερικανική τράπεζα, τελικά η επίτευξη συμφωνίας συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, αλλά εδώ το ερωτηματικό είναι πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα κατορθώσει να «περάσει» (τη νέα συμφωνία) από τη Βουλή.

Για την JP Morgan Asset Management δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αν τελικά η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές και εταίρους δεν αντιμετωπίζει και το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, περιλαμβάνοντας και μείωση του χρέους, καθώς ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται στο 175%. Τέλος, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έκανε χρήση ειδικού λογαριασμού που διατηρεί στην ΤτΕ για το ΔΝΤ ώστε να αποπληρώσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό ποσό της δόσης τα περίπου 650 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από τον holding account ενώ τα υπόλοιπα περίπου 100 εκατ. ευρώ ήταν μετρητά. Τα κεφάλαια του holding account πρέπει να επιστραφούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου