Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Εισήγηση "βόμβα": "Σπάσιμο" ομολόγου για συντάξεις


Το «σπάσιμο» ομολόγου καλείται να επικυρώσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, προκειμένου να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις και να μην προχωρήσει στη μείωση τους - όπως προβλέπει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, το μεσημέρι της Δευτέρας το ΕΤΕΑ θα συνεδριάσει ώστε να αποφασίσει σχετικά με την εισήγηση που αφορά τη ρευστοποίηση εκατομμυρίων ευρώ από τα «κουρεμένα» ομόλογα».

Συγκεκριμένα, στην ημερήσια διάταξη γίνεται λόγος για «αποδέσμευση κεφαλαίων από την Τράπεζα της Ελλάδος» και το ποσό που προτείνεται να αποδεσμευθεί είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως η ρευστότητα του Ταμείου δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς απαιτούνται 260 εκατ. ευρώ και διαθέτει μόλις 160 εκατ. ευρώ και χωρίς τα 100 εκατ. δεν θα καταφέρει να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να βρει πόρους.

Όπως δήλωσε στο Mega, πρόεδρος του Ταμείου Νομικών, Δημήτρης Βερβεσός, η ρευστοποίηση μέρους των ομολόγων που διατηρεί το Ταμείο στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι παράνομη, καθώς η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος παραμένει σε ισχύ: «Γίνεται μια παράνομη πράξη εφόσον δεν έχει καταργηθεί ο νόμος για την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απώλεια από το σπάσιμο του ομολόγου θα φτάσεις το 25-30%, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, όπου επισημαίνεται πως η τρέχουσα τιμή στην οποία θα γίνει η ρευστοποίηση είναι 22 ευρώ, ενώ η τιμή κτήσης των τίτλων ήταν 29 ευρώ.



Πηγή : nooz.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου