Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Πότε θα σταματήσει το παιχνίδι των ημερομηνιών από τους δήμους για τα προνοιακά επιδόματα;



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος


Πόσες φορές δεν δέχτηκα καταγγελίες για καθυστέρηση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων σε συγκεκριμένους δήμους;

Πόσες φορές δεν άκουσα την αγωνία των δικαιούχων και των συγγενών τους λέγοντας ότι έχουν ανάγκη αυτά τα λεφτά γιατί είναι άνεργοι, είναι φοιτητές, είναι ανήλικα παιδιά που προσπαθούν να ζήσουν από αυτά τα λίγα λεφτά στοιχειωδώς και  να αγοράσουν τα φάρμακα τους;

Για την εκάστοτε κυβέρνηση και τις αρμόδιες δημοτικές αρχές τα ακούν και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί γιατί όταν είσαι εκτός του προβλήματος δεν μπορείς να καταλάβεις και δεν μπαίνεις στον κόπο να καταλάβεις.

Παλαιότερα και για χρόνια μέχρι το 2014 όπου άλλαξε η δημοτική αρχή, ο δήμος Καλλιθέας Αττικής ήταν ο πρώτος δήμος που έβαζε τα λεφτά στους δικαιούχους και αυτός έδινε το σύνθημα πληρώστε στους υπόλοιπους τώρα και αυτός έχει καταντήσει ουραγός και βάζει τα λεφτά τελευταίος.

Σε κάθε διμηνιαία καταβολή των προνοιακών επιδομάτων υπάρχουν οι συνεπείς δήμοι που αναγνωρίζουν την ανάγκη των ευπαθών ομάδων και βάζουν τα χρήματα πρώτοι στους λογαριασμούς των δικαιούχων και υπάρχουν οι δήμοι που μπορεί να τα βάλουν και μετά από 5, 6 ακόμα και 10 ημέρες μετά τον πρώτο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει η αγωνία στους δικαιούχους για το πότε θα πάρουν αυτό το πενιχρό επίδομα και να αρχίσουν τα τηλέφωνα στην πρόνοια με την γνωστή απάντηση των υπαλλήλων "μιλήστε με τον αρμόδιο δήμο να σας πουν πότε", μετά τα τηλέφωνα στους δήμους με διάφορες δικαιολογίες των υπαλλήλων που αδιαφορούν για τον αγωνία του άλλου δεν είναι ούτως η άλλος και πρόβλημα τους " Καθυστέρησε η κυβέρνηση να μας βάλει τα λεφτά" το καινούργιο που άκουσα προχθές με καταγγελία για συγκεκριμένο δήμο της αττικής " Άλλαξε ο επίτροπος και αυτός αργεί να υπογράψει" και άλλες δικαιολογίες που δίνονται σε άτομα ευπαθών ομάδων.

Και εγώ ο ίδιος μιλώντας διαφορετικά με δημάρχους με τους οποίους έχω φιλικές σχέσεις παίρνω απαντήσεις υπεκφυγής και όχι πειστικές τύπου " Εμείς μόλις μας τα βάλουν τα δίνουμε αμέσως" προφανώς ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση.

Η ουσία είναι μία ότι κάθε κυβέρνηση με πρώτο το υπουργείο εσωτερικών βγάζει την εγκύκλιο για την καταβολή των χρημάτων στους δήμους ποσού περίπου 115 εκατ. ευρώ από τις 25 με 27 του προηγούμενου μήνα της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων. 

Από τότε και μέχρι να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους περνούν 20 ημέρες μέχρι την 15 του επόμενου ακόμα και στις 20 του επόμενου μήνα και το ερώτημα είναι αυτά τα λεφτά πότε μπαίνουν στους λογαριασμούς των δήμων από την κυβέρνηση; 

Και εάν μπαίνουν όλα την ίδια ημέρα από το παρακαταθηκών και δανείων στους δήμους η τελικά οι δικαιολογίες των δήμων στα αγωνιώδη τηλεφωνήματα των δικαιούχους  ευσταθούν και η καθυστέρηση οφείλεται στην κυβέρνηση; 

Τελικά τι ισχύει;

Εάν τα λεφτά τα κρατάει η κάθε δημοτική αρχή για δικούς της σκοπούς και τα δίνει όποτε θέλει είναι κάτι το οποίο πρέπει να σταματήσει η ίδια η κυβέρνηση ακούγοντας τις διαμαρτυρίες των δικαιούχων και να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής των προνοιακών από όλους τους δήμους χωρίς καθυστέρηση σε όλους.

Εάν η κυβέρνηση καταβάλλει τα λεφτά λίγα λίγα στους δήμους και αυτό θα πρέπει να λυθεί και να σταματήσει και να καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δήμων την ίδια ημέρα ώστε μετά να ελέγχονται οι δήμοι για την όποια καθυστέρηση μετά.

Όπως και να έχει επικρατεί ένα αλαλούμ με τις ημερομηνίες καταβολής και χάνεται η μπάλα για τους δικαιούχους που βλέπουν άλλους να το παίρνουν στις 11 η 13 του μήνα και άλλους να περιμένουν έως τις 20 του μήνα αγωνιώντας και περιμένοντας αυτά τα λίγα λεφτά του επιδόματος.

Η μόνη λύση είναι αυτό που προείπα να βγει μια εγκύκλιος για όλους τους δήμους στην οποία θα αναγράφεται μία και μοναδική ημερομηνία καταβολής των προνοιακών για όλους ώστε να πάψει αυτό το αλαλούμ και να σταματήσει η όποια και εάν και εφόσον υπάρχει εκμετάλλευση αυτών των χρημάτων από τις δημοτικές αρχές για τόκους η ότι άλλο.

Να μην δίνεται το δικαίωμα σε κανένα δήμο να καταβάλει το επίδομα σε όποια ημερομηνία θέλει αλλά σε μία και μόνο συγκεκριμένη και εάν δεν το κάνει να υπάρχει πειθαρχική ποινή από την αρμόδια περιφέρεια η το υπουργείο εσωτερικών.

Το καλύτερο θα ήταν να καταβάλλονταν κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο και σε συγκεκριμένη ημερομηνία όπως γίνεται για τις συντάξεις, 'έτσι και για τα προνοιακά επιδόματα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και για να κάνει το κουμάντο του ο κάθε δικαιούχος.

Όπως και να έχει δεν μπορεί να παίζει κανένας με της ευπαθείς ομάδες γιατί είναι ανθρώπινες ψυχές που έχουν ανάγκη την πρόνοια και το κράτος στην κάθε του μορφή και δεν επιτρέπεται σε κανένα να τους ταλαιπωρεί για κανένα λόγο και πρέπει να εξυπηρετούνται πρώτη.

Όπως έχω πληροφορηθεί μιλώντας με αρμόδιους από τα υπουργεία εσωτερικών, εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων ίσως το θέμα της μηνιαίας καταβολής των προνοιακών επιδομάτων να έχει λυθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη και έτσι θα φύγει ένα μεγάλο πρόβλημα και πιστεύω να υπάρχει επιτέλους μια συγκεκριμένη ημερομηνία για όλους και όχι όποτε θέλει η κάθε δημοτική αρχή η εάν πάρουμε την δικαιολογία των δήμων όποτε θέλει η κυβέρνηση να καταβάλλονται.

Εάν δεν μπορούν να είναι συνεπής και να δίνουν όλοι μαζί το επίδομα την ίδια ημερομηνία που αυτό θα ήταν το σωστό και τίμιο, τουλάχιστον από σεβασμό σε αυτές τις ψυχές να ανακοινώνει ο κάθε δήμος την ακριβή ημερομηνία καταβολής και ας είναι μετά από πέντε ημέρες μετά από τον πρώτο που θα το καταβάλει, αλλά να ξέρουν να μην ψάχνονται να μπορούν να προγραμματιστούν να μην παίρνουν τηλέφωνα και ακούν τα διάφορα, πόσο δύσκολο είναι αυτό; Δεν είναι ντροπή να μην γνωρίζουν; 

Για να μην αδικώ όλους τους δήμους υπάρχουν δήμοι που βγάζουν ανακοίνωση και αναδημοσιεύονται στα site και μπορούν να ενημερωθούν οι δικαιούχοι και υπάρχουν και αυτοί που αδιαφορούν παντελώς να ειδοποιήσουν και να ενημερώσουν και ρωτάω γιατί;

Δεν θέλει κόπο, θέλει θέληση, σωστό τρόπο και σεβασμό κύριοι της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου