Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Μπλόκο του Βατικανού στο γάλλο πρέσβη επειδή είναι γκέι - Επιμένει το ΠαρίσιΗ ομοφυλοφιλία του Λοράν Στεφανίνι, που έχει επιλεγεί ως πρέσβης της Γαλλίας στην Αγία Έδρα, θεωρείται ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το Βατικανό δεν έχει δώσει μέχρι τώρα το πράσινο φως για την ανάληψη καθηκόντων, όπως αναφέρουν γαλλικά και ιταλικά ΜΜΕ.

Επισήμως, δεν έχει υπάρχει άρνηση του Βατικανού αλλά «απουσία απάντησης» όπως διαμηνύει το γαλλικό ΥΠΕΞ -δεν έχει δοθεί το διπλωματικό agrément. Το Παρίσι επιμένει στην επιλογή του διπλωμάτη, διαμηνύοντας πως ο Στεφανίνι έχει την πλήρη υποστήριξη όχι μόνο της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και της γαλλικής Συνόδου.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων η Monde, η Les Echos και η Corriere della Sera, ο 55χρονος Στεφανίνι ακόμη δεν έχει πάρει την έγκριση της Αγίας Έδρας για να διαδεχθεί τον Μπρουνό Ζουμπέρ, τον γάλλο απεσταλμένο στο Βατικανό, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της σεξουαλικότητάς του.

Ο Στεφανίνι είχε επιλεγεί από τις αρχές Ιανουαρίου για τη θέση και έχει ήδη θητεύσει σε υψηλές θέσεις -ήταν το «νούμερο δύο» στην εν λόγω αποστολή μέχρι το 2005. Στα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρεται ως καθολικός που εκκλησιάζεται και είναι άγαμος.

Κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το ιταλικό Ansa υπογραμμίζουν πως το Παρίσι επιμένει στην επιλογή του, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανείς πιο ενδεδειγμένος για τη θέση», επιμένοντας στη «βαθιά γνώση» που έχει ο Στεφανίνι επί των διπλωματικών σχέσεων με την Αγία Έδρα.

Οι πηγές υπογραμμίζουν πως ο 55χρονος έχει την «πλήρη στήριξη» και της γαλλικής Συνόδου, ενώ τονίζουν πως η σεξουαλικότητά του «είναι αυστηρά προσωπικό ζήτημα».

Η ερμηνεία που δίνουν οι πηγές στο γαλλικό ΥΠΕΞ είναι πως ο Στεφανίνι βρίσκεται όμηρος του γαλλικού κινήματος εναντίον του γκέι γάμου (Manif pour tous), συντηρητικό κίνημα εναντίον της κυβέρνησης Ολάντ που είχε σχηματιστεί στη βάση της αντίθεσης στο νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.


Newsroom ΔΟΛ


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου