Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Προσηλυτισμός ανήλικων 15χρονων από τους αντιεξουσιαστές για να γίνουν κουκουλοφόροι






15άρηδες κουκουλοφόροι στα επεισόδια των Εξαρχείων

«Μωρά» με... κουκούλες, η νέα γενιά των αντιεξουσιαστών, που συμμετέχουν στα τελευταία επεισόδια των Εξαρχείων, όπως υποστηρίζουν επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.. Τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των

συλλήψεων ξεκινούν από 15 ετών. Ενδεικτικό παράδειγμα ότι στα επεισόδια της Μεγάλης Τρίτης στα Εξάρχεια οι τρεις από τους εννιά συλληφθέντες ήταν ανήλικοι, γεννηθέντες του 1997.

Και οι τρεις μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, ενώ σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σειρά αδικημάτων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του «κουκουλονόμου». Τα  ανήλικα παιδιά κατηγορούνται για έκρηξη, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών βομβών, εμπρησμό, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά κατ' εξακολούθηση και αντίσταση κατά της αρχής.

Οι νεαροί φαίνεται να έχουν «καθοδηγηθεί» από μεγαλύτερους στην επιθετική δράση τους, με τις τελευταίες προσαγωγές να αναδεικνύουν ηλικίες από 16 έως 22 χρόνων. Οι «καθοδηγητές» φαίνεται να μένουν στα... μετόπισθεν, καθώς έχουν καταγράψει προσαγωγές ή συλλήψεις, που κάποιες νέες θα επιβάρυναν τη θέση τους, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί εντύπωση, είναι η συμπεριφορά της «σιωπής» που επιδεικνύουν οι ανήλικοι προσαχθέντες σαν να έχουν «ψηθεί» στην τήρηση συγκεκριμένης στάσης όπως αυτή που θα τηρούσαν συνειδητοποιημένοι... τρομοκράτες. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους τηρούν αρνητική στάση δεν κατονομάζουν συντρόφους ή ινστρούκτορες, παρότι οι αρμόδιοι αστυνομικοί έχουν γνώση για τους πρεσβύτερους καθοδηγητές. Ένας από αυτούς βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αξιωματικών, οι οποίοι θεωρούν κομβικής σημασίας τις ζυμώσεις που έγιναν στο χώρο των Εξαρχείων κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Η απεργία πείνας του φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου μοιάζει να ενέπνευσε κάποιες νεαρές ηλικίες, που έλκονταν από τον συγκεκριμένο χώρο να μπουν πιο δυναμικά στη δράση του. Οι επικεφαλής αξιωματικοί ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών φοβούνται το ενδεχόμενο αυτά τα γεγονότα να αποτελέσουν νέα «δεξαμενή» στελέχωσης της νεοτρομοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά πως τα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εκπορεύονται από έναν «πυρήνα» περίπου 100 ατόμων.

Το νέο δόγμα αντιμετώπισης των επεισοδίων έχει μειώσει τους αριθμούς προσαγωγών και συλλήψεων, τους τραυματισμούς πολιτών και αστυνομικών και τις καταγγελίες για αστυνομική βία. Το επιχειρησιακό δόγμα πήρε μία πιο επιθετική στάση στα επεισόδια της Μεγάλης Τρίτης, υπό την πίεση της κριτικής που ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ανοχή απέναντι στους κουκουλοφόρους.



του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου