Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα παιδιά τών μεταναστών τρεις δρόμοι για την ιθαγένεια



Τρεις τρόποι κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας προβλέπει για τα παιδιά των μεταναστών το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση.

Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», το σχέδιο νόμου περιέχει διατάξεις που αφορούν παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, είτε πήγαν ή πάνε σχολείο ή έχουν ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ειδικότερα, πρόσβαση στην κτήση ελληνικής ιθαγένειας αποκτούν παιδιά που έχουν απολυτήριο ελληνικού λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ, όπως επίσης παιδιά που έχουν φοιτήσει 9 χρόνια σε ελληνικό σχολείο ή έχουν ολοκληρώσει την 6ετή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (γυμνάσιο και λύκειο).

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου Ραγκούση, που κατέρρευσε στο ΣτΕ, προέβλεπε μόνο 6ετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο, χωρίς να προσδιορίζεται η βαθμίδα. Οι δύο αυτοί τρόποι κτήσης απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί εδώ, αλλά έχουν έρθει σε μικρή ηλικία και συνδυάζονται με νόμιμη παραμονή στη χώρα.

Oι προϋποθέσεις

Ο τρίτος τρόπος κτήσης ελληνικής ιθαγένειας αφορά παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και συνδυάζει τρεις παράγοντες για να ξεκλειδώσει η πρόσβαση στη διαδικασία.
Συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφος του νομοσχεδίου προβλέπει πως τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Της εγγραφής του στην α' τάξη ελληνικού σχολείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης.

Της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν από τη συμπλήρωση της 5ετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

Της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από τουλάχιστον ένα εξ αυτών οριστικού τίτλου διαμονής (αορίστου ή επί μακρόν) κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης.

Σημειώνεται πως ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε 5ετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση, κάτι που κρίθηκε ανεπαρκές από το ΣτΕ. Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα δικαστική περιπέτεια, προστέθηκαν δύο προϋποθέσεις, η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα σε συνδυασμό με την εγγραφή στο δημοτικό ύστερα από ένα χρόνο στο νηπιαγωγείο. Αν τυχόν ο γονέας ασκήσει το δικαίωμα αυτό αργότερα, αυτό γίνεται υπό την αίρεση ότι το παιδί παρακολουθεί το σχολείο.

Διευκρινίζεται επίσης πως δεν τίθεται ζήτημα να νομιμοποιηθεί ο ένας γονέας λόγω του ότι το παιδί του πάει σχολείο και θα αποκτήσει ιθαγένεια, αφού τη στιγμή της υποβολής της δήλωσης (όταν δηλαδή το παιδί πάει σχολείο) πρέπει να είναι και οι δύο γονείς νόμιμοι και τουλάχιστον ο ένας να έχει οριστικό τίτλο διαμονής (αορίστου ή επί μακρόν) που παραπέμπει σε 10ετή διαμονή και από τον οποίον τεκμαίρεται κοινωνική ένταξη του αλλοδαπού.

Το σχέδιο νόμου περιέχει επίσης και διατάξεις βελτίωσης του μεταναστευτικού κώδικα. Ειδικότερα μετατρέπει τις προϋποθέσεις για άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους προς το πιο γενναιόδωρο, τακτοποιεί περιπτώσεις μετανάστών που έχουν εκπέσει της νομιμότητας λόγω κρίσης αλλά έχουν χρόνια στην Ελλάδα κ.α. Επίσης ενσωματώνει δυο οδηγίες της ΕΕ για την εποχική εργασία και εκπαιδευόμενων εργαζόμενων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ


«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Απανωτά τα «κύματα» μεταναστών

Αδιάκοπες είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στο Ανατολικό Αιγαίο, με την Κω να βρίσκεται στο μάτι του «κυκλώνα» και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να εκφράζουν ανησυχίες για τη σεζόν που ξεκινά. «Η κοινωνία και οι επιχειρηματίες είμαστε πολύ θορυβημένοι για την εικόνα που εμφανίζει το νησί στον επισκέπτη», λέει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου. Τοπικοί φορείς μιλούν για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χθες έφτασαν στο νησί άλλα 38 άτομα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οικογένειες με μικρά παιδιά αναγκάζονται να μένουν στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στο λιμάνι, με σκηνές, στον χώρο της συνθήκης Σένγκεν, ενώ άλλοι διανυκτερεύουν στο προαύλιο του αστυνομικού τμήματος, σε πλατείες κ.α. Οι περισσότεροι είναι Σύροι, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, οικογένειες και μικρά παιδιά. «Βλέπουμε ανθρώπους με τραύματα πολέμου, που έχουν περπατήσει χιλιόμετρα και πέφτουν στα παγωμένα νερά για να σωθούν με αποτέλεσμα να υποφέρουν από υποθερμία», σημειώνει ο γιατρός Δημήτρης Γιαννούσης, που δραστηριοποιείται στο νησί με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
κρουαζιερόπλοιο

Το Λιμενικό Ταμείο εξέφρασε την αντίθεσή του για τη μεταφορά των μεταναστών στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, καθώς, όπως λέει, αναμένεται να καταπλεύσει εντός των επόμενων ημερών το πρώτο κρουαζιερόπλοιο.

Αστυνομικοί και λιμενικοί περιγράφουν την κατάσταση με ιδιαίτερα μελανά χρώματα. «Ερχονται μόνοι τους στο αστυνομικό τμήμα και δεν προλαβαίνουμε να τους συλλάβουμε για να προχωρήσει η διαδικασία», σημείωνε ο κ. Αντώνης Κυδωνάκης, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, που έστειλε χθες επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί μόνιμο χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην Κω. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε χώρο μόνιμης φιλοξενίας. Χρειαζόμαστε κάτι προσωρινό για να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και να φεύγουν», λέει ο δήμαρχος. Η ομάδα που έχει συσταθεί από τα συναρμόδια υπουργεία εργάζεται, κατά πληροφορίες, για να βρεθούν ευέλικτες λύσεις όχι μόνο για την Κω, αλλά σε κάθε νησί όπου υπάρχει πρόβλημα.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου