Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Βούτση στη Βουλή



«Μονομερή ενέργεια», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο επαναπροσλαμβάνονται απολυμένοι και "διαθέσιμοι" υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση πως δεν υλοποιεί τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση (που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας του στις Επιτροπές) «είναι κατ΄ αρχάς μονομερής ενέργεια κόντρα στην κοινή λογική. Για το ποιος θα κρίνει, ωστόσο, εάν είναι μονομερής ενέργεια, αυτό θα είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Αυτή είναι η λογική του κειμένου της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Απέναντι δε, στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε:

«Έχετε εξουσιοδότηση για καλύτερη συμφωνία -και όχι να κατεβάσετε την ευρωπαϊκή σημαία απ' αυτήν την αίθουσα. Με την πολιτική της ασάφειας, της σύγχυσης και της διγλωσσίας, δεν είμαστε βέβαιοι για τις πραγματικές σας προθέσεις -γιατί τίποτε απ' όσα κάνετε δεν δείχνει να υποστηρίζετε αυτή τη συμφωνία».

«Κύριε Μητσοτάκη, μόλις πριν από λίγο κάνατε ένα ατόπημα που δεν έχετε αντιληφθεί: Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση έχει εισαχθεί στις Επιτροπές προ δεκαημέρου, και δεν μας έχει διαμηνυθεί από κανέναν θεσμό πως είναι μονομερής ενέργεια -και μας εγκαλείτε επ' αυτού;» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

«Χαίρομαι που το διευκρινίζετε! Χαίρομαι που αναγνωρίζετε πως είστε σε επικοινωνία με τους θεσμούς και το συγκεκριμένο δεν λογίζεται ως μονομερής ενέργεια. Καταγράφω τη δήλωσή σας» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'

«Η εξίσωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας με τα 45άρια και τα καλάσνικωφ, είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος για να οδηγηθούμε στην ανομία και να αμφισβητήσουμε τις αρχές της αστικής δημοκρατίας», τόνισε στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή μία χθεσινή παρατήρηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Στο ίδιο Σύνταγμα ορκιστήκαμε όλοι πίστη - και όταν λέμε πως "είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος", καλό θα είναι να το θυμόμαστε σ' αυτήν την αίθουσα», σημείωσε ο κος Μητσοτάκης, παραπέμποντας στη γνωστή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του κόμματός του στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου αναμένεται να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός (έχοντας αναπηρία που ξεπερνά το όριο του 67% )ο κος Μητσοτάκης έκανε και πάλι λόγο για διάταξη που φωτογραφίζει έναν άνθρωπο, που «δεν έχει επιδείξει καμία διάθεση μεταμέλειας και καμία αναγνώριση για τον πόνο που προκάλεσε - και δεν έχει πείσει κανένα δικαστικό συμβούλιο για το ότι δεν ήταν υπότροπος να επαναλάβει τις ίδιες πράξεις».

«Αν θέλετε να αποδείξετε πως δεν είναι φωτογραφική η διάταξη, να εισάγετε χρονοδιάγραμμα για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια περισσότερο από μία φορά», συνέχισε ο κος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Αν δεν το κάνετε, θα σας συνοδεύει η κατηγορία ότι ένας διακεκριμένος νομικός, νομοθέτησε φωτογραφικά για έναν σεσημασμένο δολοφόνο. Δεν υπάρχει νομικό επιχείρημα που να λέει πως πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που έχει μία φορά ισόβια με κάποιον που έχει πέντε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σε σχέση με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', ο κος Μητσοτάκης παρατήρησε πως τέτοιου είδους φυλακές υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - ακόμα και στις σκανδιναυικές που επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

«Στις φυλακές τύπου Γ', καταλήγουν στρατευμένοι εγκληματίες, σεσημασμένοι ποινικοί, τρομοκράτες, που στις άλλες φυλακές συνιστούν ένα "κράτος εν κράτει". Πρέπει να δίνονται άδειες; Ενδεχομένως ναι. Να σας θυμίσω, όμως, πού κατέληξε η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού;», παρατήρησε ο κος Μητσοτάκης.

Τέλος, για την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών, ο κος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «πρέπει γίνει με εξορθολογισμό του συστήματος απόδοσης ποινών και όχι με αποφυλακίσεις».

Και «αν μας ενδιαφέρει η αποτρεπτική διάσταση του νόμου που ποινικοποιεί την κουκούλα στην περίπτωση της ληστείας, γιατί δεν μας ενδιαφέρει για τις μολότωφ; Με τόσο άνεση προσπερνάμε συμπεριφορές που έχουν περίπου παγιωθεί στην Ελλάδα ως περίπου φυσιολογικές;», αναρωτήθηκε.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, υπερασπίστηκε το σύστημα των αδειών των κρατουμένων, που «έχει διευκολύνει πάρα πολύ τους πάντες (και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την Πολιτεία). Σύμφωνα με την κατ' έτος απολογιστική των υπουργών Δικαιοσύνης, είμαστε η χώρα με τις λιγότερες αποδράσεις και παραβιάσεις στην Ευρώπη», ανέφερε.

«Πού ήσασταν εσείς ως πτέρυγα, ως συγκυβερνόν κόμμα, όταν είχαν δοθεί 7 άδειες στον Χριστόδουλο Ξηρό; Δυστυχώς, μ' αυτό που έκανε ο Ξηρός, έχουν καεί και τα ξηρά και τα χλωρά και έχουν δοθεί ελάχιστες άδειες. Πάμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να τοποθετούμαστε πάνω σ' αυτά. Να μην δημιουργούμε αυτό το πέπλο που οδηγεί σε συντηρητική αναδίπλωση την κοινωνία», κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ ο κος Βούτσης.-

Κόντρα για δηλώσεις Βαρουφάκη

«Η κυβέρνηση κινείται σαν το εκκρεμές, μεταξύ της φωνής της λογικής και της φωνής των βουλευτών της, που δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου», παρατήρησε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σημερινή δήλωση του υπουργού των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί ενδεχόμενης αθέτησης των επικείμενων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, σε περίπτωση αδιαλλαξίας των διαπραγματευτών των Θεσμών.

«Ο κος Βαρουφάκης είπε στην κα Λαγκάρντ πως θα αποπληρώσουμε υποχρεώσεις και σήμερα λέει πως δεν θα τις αποπληρώσουμε; Είναι εκόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτή; Μπορείτε να μην παίζετε με τα νεύρα των απλών πολιτών;», παρατήρησε σε έντονο ύφος ο κος Μητσοτάκης.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, κάλεσε τον κο Μητσοτάκη να διευκρινίσει τη θέση της ΝΔ απέναντι στις τέσσερις «κόκκινες γραμμές», που έχει θέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

«Εμείς μιλάμε για τις κόκκινες γραμμές. Μπορεί να κάνουμε λάθος, αλλά να μας το πείτε από δω συγκεκριμένα», συνέχισε ο κος Βούτσης.

«Αντί να το πηγαίνετε γύρω - γύρω, ελάτε από του βήματος της Βουλής να πείτε ότι φταίμε εμείς και όχι οι κύριοι που έχουν απόλυτη ιδεολογική συγγένεια με σας και εκβιάζουν ανοιχτά τη χώρα».

Διευκρινίσεις από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη στον Δ. Κουφοντίνα και τις δηλώσεις για τον Ν. Τεμπονέρα

«Δεν διαχωρίζουμε τα θύματα σε δικά μας και ξένα» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Λεβά από το Βήμα της Βουλής.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχέδιου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ', η κ. Λεβά θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις για τη συνάντησή της με τον Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού και τις δηλώσεις της για τον δολοφονημένο Ν. Τεμπονέρα, που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Πήγα στις φυλακές Δομοκού, στη Λαμία, όπου παρεμπιπτόντως νοσηλεύεται ο κ. Κουφοντίνας και γινόταν απεργία πείνας. Έχω πάει πολλές φορές. Δεν ήταν η πρώτη φορά, γιατί στη Λαμία υπάρχει κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκεφθήκαμε πριν τέσσερις μήνες τις φυλακές Κορυδαλλού, είδαμε αστυνομικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, κρατούμενους και δεν ρωτήσαμε τι είναι αυτοί οι άνθρωποι».

Σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει για τον Ν. Τεμπονέρα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κ. Λεβά διευκρίνισε: «Δεν διαχωρίζουμε τα θύματα σε δικά μας και ξένα. Όταν είπα "ο πατέρας του δικού μας Τεμπονέρα" δεν εννοούσα ότι ήταν δικός μας. Εννοούσα τον γιο του, Διονύση Τεμπονέρα, που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ανθρωπισμός δεν αξιολογείται μονομερώς. Αντί να ψάχνουμε να βρούμε τρομοκράτες ανάμεσα σε βουλευτές και υπουργούς, θα ήταν καλύτερο να ψάχνουμε τον τρόμο που ενδημεί σε έναν ακροδεξιό λόγο, που διχάζει και δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια της κοινωνίας» κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.



Κέρδος online  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου