Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: Αν διεκδικείς, κερδίζεις



«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική δυναμική της Ελλάδας και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η επίλυση του κυπριακού και η δίκαιη λύση μπορεί να αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός στην κατεύθυνση της αξιοποιήσης της γεωστρατηγικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου». Για την οικονομική κρίση είπε ότι «είναι ευρωπαϊκή κρίση και αναζητούμε μία λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης».

Πρώτος στόχος μας είναι η προσήλωση στη συνέχιση μέχρι την τελική ευόδωση των δικοινοτικών συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και οι επιπτώσεις τους στη λύση του κυπριακού. «Επισημάναμε ότι μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες για την επανάληψη των συνομιλιών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Συμφωνήσαμε για τριμερή διάσκεψη με την Αίγυπτο που συμβάλλει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η τριμερής Ελλάδας- Κυπρου- Αιγύπτου, αποτελεί πρόσκληση και σε άλλες δυνάμεις της περιοχής να συνεργαστούν στο πλαίσιο πάντα των διεθνών αρχών του ΟΗΕ.
Με τη σειρά του ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται και που θα επιτρέψουν στους Ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό μετά την απόσυρση του Μπαρμπαρός και την μη ανανέωση της NAVTEX.
«Δεν επιζητούμε μια λύση που να αφήνει νικητές και ηττημένους, θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς ειρήνης ώστε να υπάρχει προοπτική για το μέλλον» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.
Όσον αφορά το θέμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «εις το μέτρο το δυνατοτήτων είμαστε και θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη που θα νοιάζεται όχι μόνο για τη λεγόμενη νομισματική σταθερότητα αλλά και για τις ανθρώπινες ανάγκες».

Σε ό,τι αφορά στα θέματα περιφερειακής συνεργασίας, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης συνεργασίας δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας αφού άλλωστε επιθυμούμε συνθήκες ειρήνης με τις χώρες του αραβικού κόλπου αλλά και με την Τουρκία εφόσον συμβάλλει και η ίδια.
«Έχουμε απλωμένο το χέρι για συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στην Τουρκία ώστε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προς όφελος των λαών» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την Τουρκία: «Αν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών και εκβιασμού».

«Αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς παίρνεις περισσότερα» επεσήμανε με νόημα το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Συνάντηση με Παυλόπουλο και αρχηγούς κομμάτων
Στη μία το μεσημέρι ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το απόγευμα, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα , τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τέλος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 6 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου