Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Οι Περιφερειάρχες πήραν εγγυήσεις από τον Πρωθυπουργό ότι το μέτρο για τα διαθέσιμα είναι έκτακτο και προσωρινό


«Έγινε μια ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση. Ζητήσαμε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να λήξει η ισχύς της άμα τη λήξη της διαπραγμάτευσης, κάτι το οποίο αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Επίσης, θα η υλοποίησή της θα είναι προαιρετικού χαρακτήρα κι αυτό αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού».

Αυτό επισημαίνει στο Βήμα ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) κ. Κώστας Αγοραστός, μετά τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, οι περιφερειάρχες υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει σωστά αυτή η υπόθεση θα πάμε σε ανθρωπιστική κρίση.

Πάντως, παρατήρησαν ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οδηγεί σε μία «ολοκληρωτική κρατική πρακτική».

Όταν το Βήμα ρώτησε τον κ. Αγοραστό αν ο πρωθυπουργός τους ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η κυβερνητική απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ απάντησε: «Είναι δύσκολη η κατάσταση».

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι και τις επόμενες κινήσεις των περιφερειαρχών σχετικά με τα ταμειακά τους διαθέσιμα, ο κ. Αγοραστός σημείωσε - χωρίς να υπεισέρχεται σε πιο συγκεκριμένες αναφορές - ότι «εμείς θα βοηθήσουμε την εθνική προσπάθεια».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ξεκινά έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε..

H συνάντηση με τους δημάρχους

Η συνάντηση των δημάρχων με τον Αλέξη Τσίπρα είχε «θετικό πρόσημο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη να μη δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά.

«Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» πρόσθεσε.

«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί» δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μετά την συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό.

«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12:00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ' αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».



Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου