Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΗΠΑ: Στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών Χ. Ξηρός - Μαζιώτης μαζί με τον Μπίν Λάντεν



Αίσθηση προκάλεσε η χρονική συγκυρία της κατάταξης των καταδικασμένων τρομοκρατών Χριστόδουλου Ξηρού και  Νικόλαου Μαζιώτη στη λίστα διεθνών τρομοκρατών της αμερικανικής κυβέρνησης, μία ημέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων με προβλήματα υγείας και τη συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Η κατάταξή τους στη λίστα θα γινόταν ανεξάρτητα της νομοθεσίας που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση για την αποφυλάκιση κρατουμένων με προβλήματα υγείας, εκτίμησε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ, η οποία εξήγησε ότι η διαδικασία συχνά χρειάζεται πολλούς μήνες και είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ανεξαρτήτως της ψήφισης του νέου νόμου, η ένταξη στην τρομοκρατική λίστα θα προχωρούσε κανονικά».

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η επιλογή των Χριστόδουλου Ξηρού και Νίκου Μαζιώτη έγινε καθώς, εκτός της τρομοκρατικής τους δράσης, και οι δύο είχαν αποδράσει. Μάλιστα, σημείωσε ότι όσο διέφευγαν της σύλληψης, ξανάρχισαν την τρομοκρατική τους δράση, και τόνισε ότι «αυτό πραγματικά υπογραμμίζει την ανησυχία μας για αυτούς αλλά επίσης για τη νέα ελληνική νομοθεσία».

Ερωτώμενη αν οι διαβεβαιώσεις του κ. Κοτζιά ότι δεν θα υπάρξει απελευθέρωση τρομοκρατών έπεισαν τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι κατά τη συνάντηση ο κ. Κέρι εξέφρασε τους προβληματισμούς των ΗΠΑ «σε σχέση με αυτούς που έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίοι θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή». Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν προσεκτικά την εφαρμογή του νέου ελληνικού νόμου και θα παραμείνουν σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές επ’ αυτού. «Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά δε με το αν υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι ο Σάββας Ξηρός δεν θα αφεθεί ελεύθερος, η κυρία Χαρφ επανέλαβε ότι «θα περιμένουμε να δούμε πως θα εφαρμοσθεί ο νόμος».

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας οι δύο άνδρες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, «συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της σημασίας της αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και της απάντησης στη ρωσική επιθετικότητα», καθώς επίσης και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επιπλέον συζήτησαν «τις προσπάθειες στην Κύπρο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Οι ΗΠΑ προσέθεσαν τον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Χριστόδουλο Ξηρό και τον αρχηγό του Επαναστατικού Αγώνα Νικόλαο Μαζιώτη στη λίστα τρομοκρατών της αμερικανικής κυβέρνησης, στην οποία έχουν περιληφθεί στο παρελθόν εχθροί των ΗΠΑ όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον, σε μία συγκυρία που η αντιτρομοκρατική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα τίθεται σε αμφιβολία με αφορμή το νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση κρατουμένων με προβλήματα υγείας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποφυλάκιση του καταδικασμένου τρομοκράτη Σάββα Ξηρού.

Ο κ. Κέρι εξέφρασε δημοσίως τον προβληματισμό του για το νομοσχέδιο και εκτίμησε ότι οι καταδικασμένοι σε φυλάκιση τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή, ενώ ο κ. Κοτζιάς παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι θεμελιακής σημασίας για τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο άνδρες που προστέθηκαν στη λίστα των πιο επικίνδυνων τρομοκρατών βρίσκονται σήμερα στις ελληνικές φυλακές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση «εντάσσει τον Χριστόδουλο Ξηρό και το Νίκο Μαζιώτη στην εκτελεστική απόφαση 13224, η οποία στοχεύει τους τρομοκράτες και εκείνους που προσφέρουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της ένταξης, όλη η περιουσία που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία στην οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν μερίδιο δεσμεύεται και όλοι οι πόροι τους που μπορεί να βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία παγώνουν. Απαγορεύεται γενικώς στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον Ξηρό και το Μαζιώτη, ή προς όφελός τους». Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ ζητούν και περιμένουν τη συνεργασία των συμμάχων τους για την επιβολή αυτών των κυρώσεων.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα αμερικανικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών και η σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τέτοια δράση εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών ενεργειών στην Ελλάδα και αλλού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση για Ξηρό - Μαζιώτη

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέταξε τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη στην εκτελεστική απόφαση 13224, η οποία στοχεύει τους τρομοκράτες και εκείνους που προσφέρουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της ένταξης, όλη η περιουσία που βρίσκεται υπό αμερικανική δικαιοδοσία στην οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν μερίδιο δεσμεύεται, και όλοι οι πόροι τους που μπορεί να βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία παγώνουν. Απαγορεύεται γενικώς στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με τον Ξηρό και το Μαζιώτη, ή προς όφελός τους.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν ένας από τους αρχιεκτελεστές της 17 Νοέμβρη, μέχρι τη σύλληψή του το 2002. Τον Ιανουάριο του 2014, ο Ξηρός εξέτιε πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές του Κορυδαλλού κοντά στην Αθήνα, όταν εξαφανίσθηκε από την φυλακή αφού του δόθηκε άδεια να επισκεφθεί την οικογένειά του στη Βόρεια Ελλάδα. Η 17Ν ήταν ενεργή από τις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον Ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών, καθώς και δυτικών συμφερόντων. Υστερα από την απόδρασή του, δημοσιοποίησε ένα μανιφέστο στο οποίο επιτίθετο στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Ξηρός επανασυλλήφθηκε από την ελληνική αστυνομία τον Ιανουάριο του 2015 ενώ σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα, πιθανώς με πρόθεση να απελευθερώσει άλλους κρατουμένους. Οταν συνελήφθη, ο Ξηρός συντονιζόταν πιθανώς με μέλη της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, μία οργάνωση που περιλήφθηκε στη λίστα τρομοκρατών του Στέιτ Ντηπάρτμεντ υπό την εκτελεστική απόφαση 13224 το 2011.

O Νικόλαος Μαζιώτης είναι ο αρχηγός της ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Είχε συλληφθεί μαζί με άλλα έξι θεωρούμενα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα το 2010, αλλά εξαφανίστηκε ενώ η δίκη του βρισκόταν σε εξέλιξη. Τον Απρίλιο του 2014 υπό την καθοδήγηση του Μαζιώτη, ο Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Αθήνας, έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Στις 16 Ιουλίου του 2014,  ο Μαζιώτης συνελήφθη εκ νέου από την ελληνική αστυνομία μετά από ένοπλη καταδίωξη στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι. Ο Επαναστατικός Αγώνας χαρακτηρίστηκε ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το Στειτ Ντιπάρτμεντ στις 18 Μαίου του 2009 και είναι ευρύτερα γνωστός για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα το 2007, με εκτοξευτήρα ρουκετών.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συντονισμό με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τέτοια δράση, εναντίον τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα και αλλού.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου