Στην αποδυνάμωση του ρόλου του ελληνικού Δημοσίου, ως Πολιτικής Αγωγής, στη δίκη για το Βατοπαίδι οδήγησε η διαδικασία σήμερα, Τετάρτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το δικαστήριο αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την παράσταση του Δημοσίου ως Πολιτική Αγωγή όσον αφορά πέντε από τα επίδικα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκανε δεκτές συγκεκριμένες ενστάσεις περί αποβολής του Δημοσίου, ύστερα και από τη θετική εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας. Τις εν λόγω ενστάσεις είχαν διατυπώσει τόσο η Αικατερίνη Πελέκη, όσο και η Μονή Βατοπαιδίου.
Η Μονή υποστήριζε στην ένστασή της ότι δεν στοιχειοθετείται η ζημία του Δημοσίου σε όσες περιπτώσεις ακινήτων (τέσσερις) έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις από τα πολιτικά δικαστήρια, ενώ στην περίπτωση της κυρίας Πελέκη, η ένσταση εστιάζει στο ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας περί ευθύνης των συμβολαιογράφων, βάσει του οποίου η ευθύνη παραγράφεται σε έξι μήνες.
Το Δημόσιο διεκδικούσε μέχρι σήμερα αποζημίωση ύψους 234 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην πραγματική αξία των ακινήτων που περιλαμβάνονταν στις «ιερές» ανταλλαγές, καθώς και αποζημίωση για ηθική βλάβη που αγγίζει συνολικά το 1,8 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες της δίκης σχολιάσαν στην εφημερίδα «Το Βήμα» ότι με τη σημερινή εξέλιξη, χαμηλώνει σαφώς ο πήχης των αξιώσεων από πλευράς του Δημοσίου. Τίποτε όμως δεν έχει κριθεί τελειωτικά. Οι υπόλοιπες σχετικές ενστάσεις θα κριθούν μετά την αποδεικτική διαδικασία, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι σχετίζονται με την ουσία της υπόθεσης.
Ο συνήγορος του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου δήλωσε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ έδρασε «εν πνεύματι Δικαίου»
Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των συνολικά 14 κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου όλοι αρνήθηκαν, οι ίδιοι ή δια των συνηγόρων τους, τις πράξεις που τους αποδίδονται.
Ο συνήγορος του, απόντος από την διαδικασία, ηγούμενου της Μονής δήλωσε στους δικαστές ότι ο κ. Εφραίμ αρνείται το κατηγορητήριο. Όπως είπε στους δικαστές ο Γ. Γιαννίδης ο ιερωμένος εντολέας του «έπραξε εν πνεύματι δικαίου και με την πεποίθηση πως έκανε το σωστό».
Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά την παράδοση από την Μονή στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.
Η εν λόγω ανταλλαγή έγινε την περίοδο 2006 - 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080.
Newsroom ΔΟΛ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου