Να μεταφέρουν τα διάθεσιμά τους στην ΤτΕ ως την Παρασκευή εκλήθησαν οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων από την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ ως την Παρασκευή «εκλήθησαν» οι διοικητές των ασφασλιστικών ταμείων από την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς η «σκούπα» στους άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Τι διαμηνύθηκε στους διοικητές των Ταμείων
«Έως την Παρασκευή να λάβετε απόφαση για το ύψος των διαθεσίμων που μπορείτε να μεταφέρετε στην Τράπεζα της Ελλάδος» ήταν η οδηγία - τελεσίγραφο που έδωσε το υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο ΟΔΔΗΧ στους διοικητές των Ταμείων, οι οποίοι εκλήθησαν σε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης. Επίσης τους ζητήθηκε να συγκληθούν άμεσα τα Δ.Σ ώστε να ληφθούν και οι αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης, τήρησε ουδέτερη στάση.
Αντίθετα ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, υποστήριξε την ανάγκη άμεσης μεταφοράς των διαθεσίμων των ταμείων από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος και την μετατροπή τους σε ρέπος.
Τα όσα είπε το πρωί της Τετάρτης ο Δ. Μάρδας κατέδειξαν ότι πλέον το ελληνικό δημόσιο κινείται απολύτως οριακά όσον αφορά στην κάλυψη των βασικών του υποχρεώσεων: τόκων, μισθών, συντάξεων και επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή των συντάξεων και ήταν το προοίμιο για το τελεσίγραφο στους διοικητές των Ταμείων.
Με πόσα λεφτά θα βάλουν πλάτη τα ταμεία
. Ήδη έχει εγκριθεί το ποσό των 60 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΕ, ο ΟΑΕΔ θα συνεισφέρει ακόμη περισσότερα (σ.σ συνολικά διαθέτει περίπου 300 εκατ. ευρώ)
Με την αρωγή των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ, το Γενικό Λογιστήριο εκτιμά ότι θα κερδίσει χρόνο μέχρι να εισρεύσουν τα έσοδα και από τη ρύθμιση αλλά και να πειστούν και οι υπόλοιποι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως οι δήμοι που έχουν και μεγάλο κουμπαρά περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ) να συνεισφέρουν. Όλο το επόμενο διάστημα πάντως, οι επαφές με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικά ορισμένες ΔΕΚΟ που έχουν ταμείο (π.χ ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Αττικό Μετρό) θα είναι συνεχείς.
Το δυστύχημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι η δραματική έλλειψη ρευστότητας παρατηρείται σε μια περίοδο που ο προϋπολογισμός είναι προγραμματισμένο να εκτελείται με ταμειακά ελλείμματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ (θα ήταν περισσότερο αλλά περιορίστηκε λόγω της δραματικής περικοπής των δαπανών τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο) ενώ μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το ταμειακό έλλειμμα το οποίο έρχεται να προστεθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες για την καταβολή των δόσεων στο ΔΝΤ (συνολικά 2,25 δις. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο), πρέπει να καλυφθεί αποκλειστικά από τα κρατικά έσοδα και τα repos που θα προκύψουν με τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Πηγή : thetoc.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου