Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Διευκρινίσεις Μάρδα στους δημάρχους για την ΠΝΠ που δεσμεύει τα αποθεματικά των ΟΤΑ



Πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την οποία τα αποθεματικά των ΟΤΑ και άλλων δημόσιων φορέων μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας.

Οι δήμαρχοι απειλούν με «αντάρτικο», η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κοινοβουλευτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης που είχε υποσχεθεί να μην λειτουργεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ και στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου υπάρχει σκεπτικισμός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η ρευστότητα που μπορεί να εξασφαλίσει το Δημόσιο χάρη σε αυτήν την αμφιλεγόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ.

Ωστόσο την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Ο Γ. Πατούλης, κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των δήμων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, «δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Διευκρινίσεις από Μάρδα

Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τρίτη, με σκοπό να καθοριστεί  το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους, παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με όσα είπε, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών,
θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.


H απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε τη διακοπή της συνεδρίασης της 20η Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ επιφυλάχθηκε για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

«Προδήλως αντισυνταγματική η ΠΝΠ» λέει ο Καμίνης

Εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων θα εισηγηθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, «ως προδήλως αντισυνταγματική», καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Ο Γ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές ενέργειες δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων.

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη η ενέργεια της κυβέρνησης έχει δύο πρόσθετες αντισυνταγματικότητες:

- Την αναδρομική ισχύ από 17 Μαρτίου. «Η ΠΝΠ έπρεπε να βγει τότε», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι μόνο ο νόμος μπορεί να προσδώσει τέτοια αναδρομική ισχύ. Και θέτει το ερώτημα: «Η "επείγουσα και απρόβλεπτη" ανάγκη ποια είναι τριάντα τρεις ημέρες μετά;»

- Επίσης, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η ΠΝΠ παραπέμπει στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δεν φαίνεται να είναι δημοσιευμένο στο ΦΕΚ. «Τα πρόσεξε αυτά ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν λυπάται η κυβέρνηση την κυρία Πρόεδρο της Βουλής και τις παρακαταθήκες της;» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Χατζηδάκης: «Δίνουμε δανεικά στο Δημόσιο το οποίο μας χρωστά ήδη»

«Δίνουμε δανεικά στο Δημόσιο, το οποίο δεν πληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις σε εμάς», δήλωσε από την πλευρά του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να διακοπούν οι κοινωνικές δράσεις και παροχές του Δήμου, αλλά ακόμη και να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είναι πλεονασματικός.

Στρατούλης: «Δεν είναι καλό πράγμα η ΠΝΠ»

«Δεν είναι καλό πράγμα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», σχολίασε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός αναπληρωτής Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, σε μια πρώτη δημόσια αμφισβήτηση της τακτικής της κυβέρνησης.



Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου