Ζήτημα θεμελιακής σημασίας είναι για τις ΗΠΑ η αποφυλάκιση τρομοκρατών, και το ζήτημα θα επηρεάσει την εικόνα για την Ελλάδα στους αμερικανικούς θεσμούς. Αυτό δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, σύμφωνα με τον ίδιο. Οπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς στους Ελληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή των δύο ανδρών χθες στην Ουάσιγκτον, «είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας, εμείς υπογραμμίσαμε την κατανόηση που έχουμε στις ανησυχίες τους αλλά και ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την ουσία του νόμου».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση κρατουμένων για λόγους υγείας στις κοινές δηλώσεις πριν τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι «προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν τρομοκρατικές πράξεις και είναι στη φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».
Οπως του εξήγησε κατά τη συνάντησή τους, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες στις φυλακές, ενώ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα ερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, δικαστική επιτροπή που θα εγκρίνει αν αυτό μπορεί να γίνει, ένα βραχιόλι που έχει συγκεκριμένη τεχνική...».
Από την πλευρά του, ο κ. Κέρι εστίασε μεν στο ζήτημα της τρομοκρατίας, εκτιμώντας ότι «οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές», αλλά εξέφρασε την ελπίδα «να συνεργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής». Συγκεκριμένα, ανέφερε «τη διατήρηση της εταιρικής σχέσης Ευρώπης-ΗΠΑ για τη στήριξη της Ουκρανίας, την πίεση προς τη Ρωσία για να τηρήσει τη συμφωνία του Μινσκ και να συνεισφέρει στην επιστροφή της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και τη μακροπόθεσμη συνεργασία για την προμήθεια και διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».
Κατά τη συνάντηση έθεσε μάλιστα το θέμα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Ο κ. Κοτζιάς του εξήγησε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την «οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον τουρκικό αγωγό μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «μας εξήγησαν τη στάση των ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας, τους εξηγήσαμε τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτή την εποχή στην Ουκρανία...»
Λίγο πριν από τη συνάντηση, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ είχε απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα, εκφράζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για την προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία. Υποστήριξε δε, ότι δεν είναι παρόμοια περίπτωση με την απελευθέρωση κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, καθώς όπως είπε «αποφυλακισμένοι τρομοκράτες, ακόμη και σε κατ’ οίκον κράτηση, θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια». Αντίθετα, εξήγησε ότι υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για όσους απελευθερώνονται από το Γκουαντάναμο, καθώς «πρέπει να ελεγχθούν βάσει μιας ολόκληρης λίστας πραγμάτων, να υπογράψει όλη η ομάδα της Εθνικής Ασφάλειας, ενώ υπάρχουν κρατούμενοι που δεν θα απελευθερωθούν από το Γκουαντάναμο αλλά θα δικασθούν». Ο κ. Κέρι, εξάλλου, ξεκίνησε τη δήλωσή του με μία αναφορά στην ελληνική κρίση και την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε εμπιστοσύνη «στην ικανότητα της Ελλάδας με μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία».
Έντυπη Καθημερινή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου