Τρίτη 21 Απριλίου 2015

F.T: Λαφαζάνης, Βούτσης, Μπαλτάς προσπαθούν να στρέψουν την Ελλάδα προς τα Αριστερά


Το πολιτικό προφίλ των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκου Βούτση και Αριστείδη Μπαλτά σκιαγραφούν, σε εκτενές άρθρο τους, οι Financial Times, χαρακτηρίζοντας τους τρεις υπουργούς «ιδεολόγους οι οποίοι προσπαθούν να στρέψουν το τιμόνι της Ελλάδας προς τα αριστερά».

Για τον κ. Λαφάζανη, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για έναν ασυμβίβαστο «αντίπαλο του καπιταλισμού», επί 30ετία μέλος του «σταλινικού κομμουνιστικού κόμματος της Ελλάδας», αναφερόμενη στη διαδρομή του ως στέλεχος του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το 1991.

Οι FT σημειώνουν ότι από τις πρώτες ώρες της υπουργικής του θητείας ο κ. Λαφαζάνης ακύρωσε δρομολογημένα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας, τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της Ελλάδας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορά γίνεται ακόμη στη σύγκρουσή του με την καναδικά εταιρεία Eldorado Gold για το ζήτημα του μεταλλείου χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς και στην «ενθουσιώδη υποδοχή» από πλευράς του της προσέγγισης της Ελλάδας σε ενεργειακό επίπεδο με τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, οι FT σημειώνουν ότι ο σημερινός πολιτικός επικεφαλής των δυνάμεων της τάξης συγκρουόταν προ δύο ετών με την αστυνομία έξω από το κτήριο της ΕΡΤ.

Ο κ. Βούτσης αναφέρεται ως «ακτιβιστής από τα νεανικά του χρόνια», ενώ η εφημερίδα σημειώνει την ακύρωση από πλευράς του μιας σειράς ρυθμίσεων των κεντροδεξιών προκατόχων του στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

Αναφορά γίνεται και στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και στην πιθανή αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε ισόβια τρομοκράτη της «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού, το οποίο, όπως υπογραμμίζουν οι FT, «έχει δημιουργήσει ανησυχίες»

Για τον υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για σεβαστό μαθηματικό, με σπουδές και στον κλάδο της Φιλοσοφίας στο Παρίσι, ο οποίος, ωστόσο, έχει προκαλέσει ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα με τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει στον χώρο της Παιδείας.

Οι FT στέκονται ιδιαίτερα στις απόψεις του 72χρονου υπουργού κατά της αριστείας ως στόχου της μαθησιακής διαδικασίας, στην επαναφορά της δυνατότητας να υπάρχουν «αιώνιοι φοιτητές», καθώς και στην κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων, μόλις τρία χρόνια μετά τη δημιουργία τους.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου