Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο Πούτιν



Σε κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν έπειτα από 15 ώρες συνομιλιών οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ για να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία και για την απόσυρση των βαρέων όπλων.

«Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον σεβασμό των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η άφιξη των τεσσάρων ηγετών στο Μινσκ παρέμενε αμφίβολη μέχρι χθες το μεσημέρι, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου απειλούσαν να ανατινάξουν τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία –μια «ύστατη προσπάθεια» διπλωματικής εκτόνωσης της κρίσης, όπως έχει χαρακτηριστεί– προτού καν ξεκινήσει. Η επιβεβαίωση της συνάντησης συνοδεύτηκε από πληροφορίες ρωσικών διπλωματικών πηγών κατά τις οποίες είχε επέλθει ουσιώδης πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας να εκτιμάται στα επίπεδα του 70%.

Της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών είχε προηγηθεί δραματική κλιμάκωση των εχθροπραξιών, καθώς τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα επεδίωξαν να διαμορφώσουν τετελεσμένα στο πεδίο της μάχης, ώστε να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση. Κερδισμένοι από αυτή την αιματηρή αναμέτρηση βγήκαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές, οι οποίοι κέρδισαν νέα εδάφη στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η χθεσινή ημέρα ήταν μία από τις πιο φονικές από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων των 5.400 ανθρώπων. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχασε 19 άνδρες στις σφοδρές μάχες για την υπεράσπιση του Ντεμπάλτσεβε, που πολιορκείται από ρωσόφωνους αντάρτες. Στο κυριότερο προπύργιο των αυτονομιστών, το Ντονέτσκ, 11 άμαχοι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά όταν όλμος έπληξε στάση λεωφορείων.


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου