Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Με άκρα μυστικότητα, εκτός δικαστηρίων, απολογήθηκε η εξαδέλφη του βαρυποινίτη Βλαστού


Με άκρα μυστικότητα απολογήθηκε και κρίθηκε προφυλακιστέα, πριν λίγες ημέρες, για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών που είχε στρατηγείο τις φυλακές Κορυδαλλού, η εξαδέλφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, η οποία έχει συνεργαστεί με τις Αρχές και έχει δώσει στοιχεία για σειρά εγκληματικών ενεργειών.
Η γυναίκα, γνωστή ως η «Λίτσα» της ογκώδους δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση των εκβιαστών με έδρα τις φυλακές, βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας, καθώς φέρεται να απειλείται η ζωή της από τον κρατούμενο εξάδελφό της. Πριν λίγο καιρό, άλλωστε, όπως η ίδια έχει υποστηρίξει, αποτέλεσε στόχο του εξαδέλφου της, με βομβιστική απόπειρα έξω από το σπίτι της, αιτία που την ανάγκασε να αποκαλύψει τη δράση του κυκλώματος στις Αρχές. Αιτία δε, όπως υποστηρίζει η «Λίτσα», για την απόπειρα σε βάρος της είναι η απώλεια ποσού 250.000 ευρώ από αυτά που της είχε εμπιστευτεί ο εξάδελφός της. Σύμφωνα με κατάθεσή της: «Τρία χρόνια διαχειρίστηκα χρήματά του. Από την απαγωγή Παναγόπουλου 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν περίπου 800.000 ευρώ, τα οποία ήταν κυρίως από τοκογλυφίες. Από όλα αυτά όμως τα 110.000 ευρώ ήταν νόμιμα από κληρονομιά του πατέρα του.
Η «Λίτσα», ωστόσο, είναι αντιμέτωπη με βαρύ κατηγορητήριο, καθώς έχει παραδεχθεί πως είχε ενεργό ρόλο στο κύκλωμα και ότι έναντι μηνιαίου μισθού που της έδινε ο Βλαστός συντόνιζε τη δράση του, βάσει των οδηγιών που της έδινε ο βαρυποινίτης. Όπως έχει υποστηρίξει σε καταθέσεις της η νεαρή γυναίκα: «Από το Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν "μισθό" για τις υπηρεσίες που του προσέφερα, και από το Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου το αύξησε σε 1.000 ευρώ τον μήνα».
Την περασμένη Τρίτη, σε χώρο εκτός των δικαστηρίων και χωρίς την παρουσία δικηγόρων, η κατηγορουμένη εξαδέλφη του Βλαστού βρέθηκε ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης για την απολογία της, στη διάρκεια της οποίας φέρεται να επανέλαβε όλα όσα έχει ισχυριστεί στις επτά προανακριτικές της καταθέσεις για πρόσωπα και γεγονότα που σχετίζονται με το κύκλωμα των "νονών". Η νεαρή γυναίκα -με τη σύμφωνο γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα- κρίθηκε προφυλακιστέα, ωστόσο φαίνεται να μην έχει αποφασιστεί ακόμη πού θα κρατηθεί ώστε να μην κινδυνεύσει.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν σε απολογίες τόσο ο Παναγιώτης Βλαστός όσο και οι βαρυποινίτες Βασίλης Στεφανάκος και Γιάννης Σκαφτούρος, οι οποίοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν η ηγετική ομάδα του κυκλώματος. Αναμένεται επίσης να βρεθούν για απολογία στο ανακριτικό γραφείο ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και ο πρώην διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ, κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που κρατήθηκε προσωρινά στην ΣΤ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Στον τελευταίο, η δικογραφία αποδίδει ρόλο "πληροφοριοδότη" του Βλαστού για τους εύπορους κρατούμενους της εν λόγω πτέρυγας.
Να σημειωθεί ότι στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι συνολικά 37 πρόσωπα, ανάμεσά του και δικηγόροι, όπως η συνήγορος του Βλαστού που πρόσφατα κρίθηκε προφυλακιστέα, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάκριση πρόκειται να εκδώσει σύντομα εντάλματα σύλληψης για τρία πρόσωπα, καθώς από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν σε βάρος τους στοιχεία για εμπλοκή τους στη δράση της ομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου