Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Φωνές κατά της τρόικας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό



Φωνές κατά της τρόικα ακούστηκαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

«Όχι μόνο δεν εκλιπαρούμε, αλλά και δεν υποχωρούμε πια ως ελληνική κυβέρνηση» είπε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την τρόικα.

«Εμείς από το ΠΑΣΟΚ, έχουμε μιλήσει από παλιά για τη συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Ελάτε έστω και ως παρατηρητές, για να δείτε στη διαπραγμάτευση ένα θρίλερ για γερά νεύρα, να δείτε την ανταλλαγή επιχειρημάτων με συγκεκριμένα νούμερα» ανέφερε η υφυπουργός, απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι κρίμα για τη χώρα, που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί έναν τόσο μηδενιστικό λόγο, το απόλυτο φως απέναντι στο απόλυτο σκότος. Στη ζωή, τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρο- μαύρο» πρόσθεσε.

«Δεν θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης»

Η κ. Χριστοφιλοπούλου διαβεβαίωσε πως η διοικητική μεταρρύθμιση δεν αφορά περαιτέρω συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς «έχουν φύγει 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι».

Αναμένεται πλέον να δρομολογηθεί η σύνδεση της αξιολόγησης με τις προαγωγές, μέσα από ένα νέο σύστημα χωρίς ποσοστώσεις, συμπλήρωσε. «Μετά τον εξορθολογισμό των δομών, περνάμε σε πιο λιτές και ορθολογικές δομές και συνεχίζουμε να μεταβιβάζουμε αρμοδιότητες στα ΚΕΠ. Στόχος μας είναι "όλο το κράτος στα ΚΕΠ", να μην έρχεται ο πολίτης παρά μόνον σε επαφή μ' αυτά» τόνισε.

«Όλες αυτές οι αλλαγές δεν έχουν να κάνουν ούτε με μνημόνια ούτε με τρόικες, αλλά με ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη» κατέληξε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Γ.Βλάχος: Να ανοίξουμε πόρτα εξόδου στην τρόικα
Νωρίτερα, επίθεση κατά της τρόικας εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος τονίζοντας ότι «στην μάχη αυτή, η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να εξηγήσει ότι, η επιμονή των δανειστών, σε πολιτική λιτότητας και περικοπών, στο όνομα ενός αυθαίρετα εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού, τους καθιστά από δανειστές, τυράννους του λαού μιας ευρωπαϊκής χώρας». Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να εξηγήσει ότι ο λαός αυτός, αρνείται να γίνει, άλλη μια φορά, πειραματόζωο».
Μάλιστα είπε, κατά την συζήτηση στην Βουλή επί του προϋπολογισμού, ότι «σήμερα είναι επιβεβλημένο όσο ποτέ, να πούμε όχι στις παράλογες και ατεκμηρίωτες απαιτήσεις της τρόικας».

«Να απαιτήσουμε τώρα να διεξαχθεί η συζήτηση με πολιτικούς όρους και με πραγματικά οικονομικά στοιχεία», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι «προκαταβολικά μέτρα δεν περνάνε και ας το πάρουν απόφαση».

Και ζήτησε από την κυβέρνηση «να επιμείνει στην άρνησή της να δεχθεί τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών».

«Όπως μπήκαν στη χώρα μας με ημερομηνία λήξης, τώρα πρέπει να τους ανοίξουμε την πόρτα για να φύγουν. Ο χρόνος τους τελείωσε», υπογράμμισε.

Από τη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης είπε ότι η ακαμψία των εταίρων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω υποχωρήσεις απέναντι σε αυτές καθώς ήδη η τρόικα διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις της.

Εν τω μεταξύ, αδιέξοδη χαρακτήρισε τη μνημονιακή πολιτική ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Αποτύχατε κύριοι, στις προβλέψεις σας για έξοδο από το Μνημόνιο. Θα αποτύχετε και στις προβλέψεις σας για την έξοδο από την κρίση. Εκτιμάτε, στον προϋπολογισμό για τη Γενική Κυβέρνηση, πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ ή το 3% του ΑΕΠ και σχεδόν ισοσκελισμένο ισοζύγιο. Πρόκειται για προβλέψεις που στηρίζονται στις τεράστιες περικοπές των δαπανών για κοινωνικές ανάγκες όπως υγείας, παιδείας, πρόνοιας αλλά και στην απουσία δημόσιων επενδύσεων» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου