Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Βουλευτές μαζεύουν υπογραφές για Πρόεδρο



Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι συγκεντρώνουν υπογραφές για εκλογή από την παρούσα Βουλή - Αναφορές για επιτάχυνση και από Βενιζέλο, Μεϊμαράκη

Το «μάδημα της μαργαρίτας» έχει ξεκινήσει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κομματικά επιτελεία αλλά και αυτόνομους ανεξάρτητους βουλευτές να έχουν επιδοθεί σε έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις. Ηδη στους διαδρόμους του κοινοβουλίου διακινούνται κείμενα και επιστολές που ζητούν εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή και φέρουν τις υπογραφές ή την σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον είκοσι βουλευτών κυρίως από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ και από τους ανεξάρτητους.



Οι εως τώρα κινήσεις περιγράφουν ένα πρώτο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση κοινοβουλευτικών δυνάμεων ικανών να διεκδικήσουν με αξιώσεις την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Βασικές προϋποθέσεις είναι η ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η ολοκλήρωση της προδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και η γενική δέσμευση για διενέργεια εθνικών εκλογών εντός του 2015.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο  φαίνεται να συμφωνούν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αρκετοί ανεξάρτητοι αλλά και ορισμένοι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Οι τελευταίοι για να εξηγήσουν την στάση τους, ότι δηλαδή είναι θετικοί στην διενέργεια εκλογών το 2015 και όχι το καλοκαίρι του 2016 εξηγούν πως η επίτευξη συναίνεσης απαιτεί εκατέρωθεν υποχωρήσεις.


Την ίδια ώρα οι περισσότεροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές παρακολουθούν την συζήτηση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια προκειμένου να εντοπίσουν εκείνους τους ανεξάρτητους ή πιθανούς αντιπολιτευόμενους  βουλευτές που θα περιγράψουν την στάση που θα κρατήσουν στην επικείμενη προεδρική ψηφοφορία.

Παλαιοί κοινοβουλευτικοί άλλωστε σημειώνουν ότι οι ημέρες θυμίζουν έντονα το 1999 όταν η Ολομέλεια συνεδρίαζε για τον τότε προϋπολογισμό, οι βουλευτές όμως και οι αρχηγοί των κομμάτων συζητούσαν για τις επικείμενη εκλογή του ΠτΔ.

Ενδεικτική του συσχετισμού είναι και η χθεσινή ομιλία της ανεξάρτητης Κατερίνας Μάρκου που άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να δώσει θετική ψήφο προτείνοντας μάλιστα για  επόμενο πρόεδρο τον Παρασκευά Αυγερινό ή την Μαριέττα Γιαννάκου!

Στο κλίμα αυτό προστίθεται και η προ ημερών αποκάλυψη του κ. Παναγιώτη Μελά που είπε πως στο κόμμα των ΑνΕλ παραμένουν ακόμα τέσσερις βουλευτές που έχουν παρόμοια άποψη με την δική του για το θέμα του Προέδρου. Με βάση την συγκεκριμένη κατάσταση και τις υπο εξέλιξη ζυμώσεις κάποιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως υπολείπονται μόλις τέσσερις βουλευτές για να κλείσει το 180.


Πάντως, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την συνεδρίαση της κομματικής επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος έστειλε μήνυμα προς τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως των ΣΡΙΖΑ καλώντας τους «να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Η ευκαιρία της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί. ‘Όποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη». Να σημειωθεί ότι ο μόνος τρόπος για να χαθεί η ευκαιρία της αναθεώρησης είναι να υπάρξουν πρόωρες εκλογές λόγω καταψήφισης ΠτΔ.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωνε πως για την εκλογή ΠτΔ έφθασε η ώρα να τοποθετηθούν οι βουλευτές και όχι τα κόμματα ενώ πρόσθεσε με νόημα πως κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνει πως όλο και περισσότεροι βουλευτές επιθυμούν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 Λίγες ώρες μετά στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους και σε βουλευτικά γραφεία διακινούνταν επιστολή ομάδας βουλευτών της ΔΗΜΑΡ αλλά και της ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών. Το κείμενο που θα κατατεθεί τις επόμενες ώρες στον Πρόεδρο της Βουλής προτείνει να εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή με την προϋπόθεση να γίνουν εθνικές εκλογές εντός του 2015. Ανάλογο αίτημα είχαν καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Τσούκαλης τοποθετώντας όμως τις εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Στην νέα επιστολή  οι συντάκτες ζητούν εθνική συνεννόηση με στόχο την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας. Ωστόσο θα σημειώνουν ότι απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τις εθνικές εκλογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο θα υπογράφουν οι: Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας, και Νίκος Τσούκαλης από την ΔΗΜΑΡ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός και Χρήστος Αηδόνης. Την αποδοχή του βασικού περιεχομένου θα εκφράσουν πιθανότατα και οι: Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Γιάννης Κουράκος κ.α.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο εστάλη και σε ορισμένους βουλευτές της ΝΔ όπως στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και στους ΠΑΣΟΚ (Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Κρεμμαστινός, Κώστας Τριαντάφυλλος κ.α.).



Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου