Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Δωμάτια απόδρασης: Λύσε το γρίφο και δραπέτευσε σε 60' Νέα μόδα στο χώρο της διασκέδασης



Δεν προϋποθέτει ιδιαίτερες γνώσεις, ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και με 10, περίπου, ευρώ μπορεί να ζήσει κανείς σε έναν άλλο κόσμο. Μπορεί, δηλαδή, να εκτοξευτεί από το 2014 στο 1930, από την πραγματικότητα στο ψυχιατρείο, από την ηρεμία στο έγκλημα. Και όλα αυτά χάρη στα «δωμάτια απόδρασης», μια νέα μόδα στο χώρο της διασκέδασης που έχει προσελκύσει πλήθος κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η ιδέα «φιλοξενείται» στην Ελλάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ στο εξωτερικό οι πολίτες δίνουν εδώ και χρόνια ψήφο εμπιστοσύνης .

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα «δωμάτια απόδρασης» μοιάζουν με διαδραστικό σινεμά ή και με βιντεοπαιχνίδια.

Το κοινό καλείται να λύσει το γρίφο μέσα σε μια ώρα. Υπάρχουν διάφορα θεματικά δωμάτια, τα οποία εντάσσουν τον κόσμο σε μια άλλη εποχή. Μέσα από συγκεκριμένη διακόσμηση και αντικείμενα τα δωμάτια αυτά ενεργοποιούν τη φαντασία και τον ενθουσιασμό. 
Ο νέος αυτός, για την Ελλάδα, τρόπος διασκέδασης δεν κοιτά ηλικίες. Οικογένειες, παρέες αλλά και εταιρικές ομάδες συμμετέχουν στη «μάχη» επίλυσης του γρίφου. Οι τιμές ακολουθούν, συνήθως, μια κλιμακούμενη πορεία που έχει ως συντελεστή τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο δωμάτιο. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουν, δηλαδή, τόσο χαμηλότερο θα είναι το ατομικό εισιτήριο. Τα παιχνίδια σχεδιάζονται από 2 έως 5 άτομα.

Ο γρίφος είναι σχεδόν αδύνατον να λυθεί σε λιγότερο από 50 λεπτά, καθώς τα παιχνίδια είναι «ραμμένα» για τη μια ώρα. Παράλληλα, κάτω από το 50% των ατόμων, που συμμετέχουν στα παιχνίδια, αποδρούν και συγκεκριμένα ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 30 – 40 % τα «καταφέρνει».

Εάν κάποιος φοβηθεί μέσα στο δωμάτιο μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να σταματήσει και να φύγει από το παιχνίδι.

Να σημειωθεί ότι ανήλικοι κάτω των 15 ετών χρειάζεται να συνοδεύονται από κηδεμόνα για να βοηθηθούν στην επίλυση του γρίφου.

Τα δωμάτια απόδρασης στην Ελλάδα βρίσκονται στα «The MindTrap» (Κομνηνών 18 & Τσιμισκή, 54624, Θεσσαλονίκη), «Locked» (Αγίας Σοφίας 21, 1ος όροφος, Θεσσαλονίκη) και «Athens Clue» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, Αθήνα).

Ξεκινώντας από το «The MindTrap» , το δωμάτιο που ανεβάζει τα ντεσιμπέλ του ενθουσιασμού και κατακτά τις προτιμήσεις, είναι το «Ψυχιατρείο». Ο γρίφος λύνεται στο συγκεκριμένο δωμάτιο εάν ο ασθενής καταφέρει να γλιτώσει από τις ανορθόδοξες μεθόδους του ιατρού και να αποδράσει από το ψυχιατρείο.

Όπως δήλωσε υπεύθυνος του «The MindTrap» στο in.gr, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ετοιμάζουν νέα δωμάτια, όπως ένα παιχνίδι γύρω από τον θάνατο ενός λόρδου, δωμάτιο φυλακής, δωμάτιο που να σχετίζεται με την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και άλλα.

Το «escape room» μπορεί να έχει πάνω από ένα χώρους, ενώ διαθέτει άτομο που επιβλέπει και παρέχει ανά δέκα λεπτά βοήθεια.

Συνεχίζοντας με το «Locked», που άνοιξε τις πύλες της διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, τα δωμάτια απόδρασης είναι τα «John Monroe» και «CSI». 

Στο «John Monroe» οι παίκτες καλούνται να εξιχνιάσουν το μυστήριο γύρω από τη δολοφονία του γνωστού ντετέκτιβ, ενώ «CSI» θα ακολουθήσει τη λογική γνωστών τηλεοπτικών σειρών.

Όπως είπαν από το «Locked» στο in.gr, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τουλάχιστον δύο νέα δωμάτια, των οποίων η θεματολογία δεν έχει βγει ακόμα στο φως της δημοσιότητας.

Από την άλλη, όπως αναφέρθηκε, το «John Monroe είναι το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Λονδίνο», ενώ για να συμμετέχει κανείς σε αυτό «δεν απαιτούνται γνώσεις μαθηματικών, αλλά απλή λογική, φαντασία και ομαδικότητα».

Πρώτο στο «χορό» των διαδραστικών παιχνιδιών το «Athens Clue», στην Αθήνα, που εγκαινίασε αυτή τη μόδα στις 20 Δεκεμβρίου του 2013.

Πέντε διαφορετικά θεματικά δωμάτια ανεβάζουν την αδρεναλίνη με τη δράση να φτάνει στο πικ της. Από αρχαιολογία μέχρι έγκλημα μπορεί να «συναντήσει» κανείς και συγκεκριμένα να εξασκήσει τη φαντασία του στα δωμάτια: «Prison Break», «John Monroe», «Taken», «Lost statues of Knossos» και «Lev Pasted Laboratory».

Όπως ανέφερε υπεύθυνος του «Athens Clue» στο in.gr, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξουν πέντε ακόμη δωμάτια, ενώ θα είναι οι «μοναδικοί στον κόσμο με δέκα διαφορετικά θεματικά δωμάτια».
Τα δύο πρώτα που θα βγουν στον «αέρα» θα είναι τα «CSI Athens» και «Mission Impossible».

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, «τα δωμάτια απόδρασης τείνουν να εξελιχθούν σε μανία», ενώ «λόγω της μεγάλης ζήτησης ανοίγουν καινούρια».

Να σημειωθεί ότι το κοινό δεν συμμετέχει εύκολα και δεύτερη φορά στο ίδιο παιχνίδι, καθώς το «μικρόβιο» της εξερεύνησης ακολουθεί μια επεκτατική «λογική». Παράλληλα, τα «δωμάτια απόδρασης» σχεδιάζονται με γνώμονα την ομαδικότητα, τη δράση, τη φαντασία και τον ενθουσιασμό, στοιχεία που παραμερίζουν για λίγο την Ελλάδα του 2014.

Ελισάβετ Σταμοπούλου
Πηγή : http://entertainment.in.gr/


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου