Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Η Εθνική τού χθες και του σήμερα


Το Sport24.gr τσεκάρει το ρόστερ της Εθνικής στο εναρκτήριο παιχνίδι για τα προκριματικά του Εuro 2012 και το συγκρίνει με το φετινό και με αυτό του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Άλλαξε ή όχι; Διαβάστε αναλυτικά
 για κάτι είχε επικριθεί ο Ότο Ρεχάγκελ στο εν Ελλάδι πέρασμά του, το οποίο κρίνεται πέρα για πέρα επιτυχημένο, ήταν οι επιλογές του σχετικά με το ρόστερ της Εθνικής και πως την είχε μετατρέψει σε ένα "κλειστό κλαμπ", όπου οι επιλογές του ήταν συγκεκριμένες και έκανε πολύ λίγες αλλαγές, ειδικά από το 2004 και έπειτα.
Με τον Φερνάντο Σάντος αυτό δεν συνέβη, υπήρξε μεγάλη ανανέωση, μιας και ο χρόνος αποδείχτηκε... αμείλικτος και ορισμένοι παίκτες δεν μπορούσαν πλέον να προσφέρουν, έστω και αν υπήρξαν οι παλιές καραβάνες που παράμεναν στο ρόστερ, αποτελώντας τον "συνδετικό κρίκο" του παλιού με το νέο, το φρέσκο.
Η ανανέωση έγινε σταδιακά, πολλά νέα πρόσωπα βγήκαν μπροστά και πρωταγωνίστησαν με την "γαλανόλευκη" και υπήρξαν εκείνες οι "σημαίες" που συνέχιζαν να προσφέρουν και να θυμίζουν παράλληλα τις ένδοξες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος.
Η Εθνική μας μπήκε σε μια νέα εποχή πλέον με τον Κλάουντιο Ρανιέρι στον πάγκο της, με τον Ιταλό κόουτς να κάνει τις πρώτες του κλήσεις για τον αγώνα με τη Ρουμανία στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας.
Αν συγκρίνει κανείς τις επιλογές του Σάντος τέσσερα χρόνια πριν στα προκριματικά του Euro 2012, θα δει κανείς ότι όντως έχει υπάρξει αρκετά σημαντική διαφοροποίηση. Όχι ότι δεν υπάρχουν ορισμένες "σταθερές", όμως πολλοί αποτέλεσαν παρελθόν και κάποιοι άλλοι ήρθαν στην θέση τους.
Οι κλήσεις του Πορτογάλου κόουτς για τον αγώνα με την Γεωργία στο Φάληρο, αλλά και για εκείνον με την Κροατία λίγες ημέρες μετά, ήταν οι εξής: Τζόρβας, Σηφάκης, Μιχαηλίδης, Βύντρα, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Τζαβέλλας, Μανιάτης, Παπασταθόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μαλεζάς, Καφές, Τζιόλης, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Νίνης, Κονέ, Μήτρογλου, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Σαμαράς, Πετρόπουλος.
Στον αντίποδα, ο Ιταλός προπονητής επέλεξε τους εξής: Καρνέζης, Γλύκος, Καπίνο, Τοροσίδης, Βύντρα, Μανωλάς, Μόρας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Καράμπελας, Σαμαράς, Χριστοδουλόπουλος, Μανιάτης, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Κονέ, Φορτούνης, Σαλπιγγίδης, Διαμαντάκος, Μήτρογλου, Αθανασιάδης. Βέβαια, ο Μάνταλος πήρε την θέση του τραυματία Μανιάτη, ο Τζαβέλλας την θέση του Καράμπελα, ενώ εκτός έμεινε ο Σιόβας λόγω του ότι δεν ήταν τελικά έτοιμος.
Δέκα κοινοί παίκτες στα δύο ρόστερ
Συνυπολογίζοντας και εκείνους που κλήθηκαν αρχικά, βγήκαν μετά λόγω τραυματισμού και αυτούς που τους αντικατέστησαν, συνολικά δέκα παίκτες είναι... κοινοί στα δυο ρόστερ. Εν ολίγοις, πάνω από 50% είναι διαφοροποιημένο το ρόστερ αυτή την τετραετία.
Οι Βύντρα, Τζαβέλλας, Μανιάτης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Αβρ. Παπαδόπουλος, Κονέ, Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου και Σαμαράς ήταν το 2010 στις κλήσεις του Σάντος και βρίσκονται τώρα στις επιλογές του Ρανιέρι. Οι περισσότεροι είναι σε πολύ καλή ηλικία και έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους, μιας και ήταν πολύ μικροί όταν κλήθηκαν το 2010 και δεν θεωρούνται τελειωμένοι.
Αν, δε, συγκρίνουν την ομάδα του Ρανιέρι και την τελική 23άδα για το πρόσφατο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Ιταλός κόουτς έβαλε τις... πινελιές του, αλλά σε μεγάλο βαθμό κινήθηκε στα ίδια μονοπάτια με τον προκάτοχό του. Άλλωστε, ο ίδιος είπε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με τη Ρουμανία πως "δεν φέρνεις επανάσταση σε λίγες ημέρες".
Η σύγκριση με το πρόσφατο Μουντιάλ
Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Σάντος επέλεξε τους εξής: Καρνέζης, Γλύκος, Καπίνο, Μανωλάς, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μόρας, Τζαβέλλας, Βύντρα, Τοροσίδης, Τζιόλης, Σάμαρης, Μανιάτης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Ταχτσίδης, Φετφατζίδης, Χριστοδουλόπουλος, Κονέ, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου, Γκέκας.

Οι τερματοφύλακες είναι ίδιοι, στην άμυνα πρόσθεσε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος θα ήταν στο Μουντιάλ, αν δεν ήταν τραυματίας, ενώ επανήλθε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω του ότι δεν ήταν απολύτως έτοιμος και προτιμήθηκαν άλλοι.
Ο Διαμαντάκος μπήκε αντί του Γκέκα, ο Φορτούνης κλήθηκε, μιας και ο Καραγκούνης σταμάτησε από την Εθνική, ενώ έμεινε εκτός και ο Κατσουράνης, ο οποίος ήταν στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο Φετφατζίδης επίσης δεν ήταν μέσα στις προτιμήσεις του Ιταλού προπονητή, αν και παίζει στο Καμπιονάτο και την Τζένοα, ενώ δεν υπάρχει πλέον και ο Τζιόλης, με τον Μάνταλο να παίρνει για πρώτη φορά το... χρίσμα και να καλείται στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Όσο για τον Σιόβα, θα ήταν στο Μουντιάλ, αλλά το απέτρεψε ο τραυματισμός του, ενώ κλήθηκε τώρα και τελικά έμεινε εκτός λόγω ανετοιμότητας.
Προφανώς, ο Ρανιέρι προτίθεται να βάλει νέα πρόσωπα στην Εθνική, θα τσεκάρει συνεχώς τους Έλληνες της χώρας μας και τους λεγεωνάριους και αναλόγως με την παρουσία τους, θα παίρνει και τις αποφάσεις τους. Προς το παρόν, πηγαίνει στα σίγουρα, κάνοντας όμως και κάποιες αλλαγές, δίνοντας έναν διαφορετικό "αέρα" στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Πηγή : http://www.sport24.gr/


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου