Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014



Νέα οδηγία για τα Καρδιαγγειακά στον Διαβήτη Τύπου 1
Οι αυξημένες τιμές γλυκόζης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη επιπλοκών από την καρδιά και τα αγγεία. Τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είναι εκτεθειμένα σε υψηλότερες τιμές σακχάρου από την νεαρή τους ηλικία, για αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να ελέγχονται τακτικά.
Γενικά, οι διαβητικοί τύπου 1 παρουσιάζουν καρδιαγγειακά επεισόδια σε μικρότερη ηλικία και το είδος των εμφραγμάτων φαίνεται ότι διαφέρει από αυτά που παθαίνουν οι διαβητικοί τύπου 2. Οι πρώτοι παρουσιάζουν πιο διάχυτες βλάβες στα αγγεία της καρδιάς. Η διαφοροποίηση αυτή οδηγεί σε σκέψεις τους επιστήμονες ότι πιθανόν να μην είναι μοναδική αιτία το σάκχαρο για την εκδήλωση των εμφραγμάτων, στον διαβήτη τύπου 1. Μάλιστα πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένας γονιδιακός πολυμορφισμός (aptoglobin 2-2), ο οποίος διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος στους διαβητικούς τύπου 1.
Πρόσφατα η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία μαζί με την Αμερικάνικη Καρδιολογική (Diabetes Care, Αύγουστος 2014) εταιρεία εξέδωσαν μια νέα οδηγία για την προσέγγιση αυτών των ανθρώπων. Το βασικό στοιχείο της νέας οδηγίας είναι η κατάργηση του ηλικιακού ορίου των 40 ετών για την χορήγηση των στατινών και χρήση τους σε όσους διαβητικούς τύπου 1 έχουν δυσλιπιδαιμία και έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος, κάπνισμα, παχυσαρκία, υπέρταση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στατίνες μπορούν να πάρουν πιο εξατομικευμένα νεότεροι διαβητικοί ή να μην πάρουν μεγαλύτεροι.
Επίσης στην ίδια οδηγία αναφέρεται η σημασία της παχυσαρκίας και η ανάπτυξη στην αντίσταση της ινσουλίνης, που παρουσιάζουν τελευταία και τα άτομα του διαβήτη τύπου 1. Ο συνδυασμός των παραπάνω μπορούν να επιταχύνουν τις βλάβες των αγγείων και θα πρέπει να θεραπεύονται κυρίως με αλλαγή τρόπου ζωής.


Πηγή : Glykouli Gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου