Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Εκμετάλλευση των αλόγων του Υμηττού από τον Δήμο Κρωπίας και φιλοζωική; Τους καρφώνει η Περιφέρεια Αττικής

 



Σύμφωνα με το manifesto.gr φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο εκμετάλλευσης των άτυχων αλόγων του Υμηττού και να ζητούνται απο την Περιφέρεια Αττικής εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα 800 χιλιάδες ευρώ η φιλοζωική, και 1 εκατ. ευρώ ο δήμος Κρωπίας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του manifesto  "Του αλόγου και... του παραλόγου θυμίζει η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις καταγγελίες για τα αδέσποτα ιπποειδή στον Υμηττό. Όλα ξεκίνησαν από την πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του Mega, με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, όπου εθελόντριες... ξεμαλλιάζονταν μεταξύ τους, ειδήμονες επί... αλόγων θεμάτων που αντάλλαζαν απόψεις επί μακρόν, ενώ λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του δημάρχου Κρωπίας, καθώς όλοι και όλες έτειναν να συμφωνούν στο εξής: ότι για όλα φταίει η Περιφέρεια Αττικής που δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια.

Και επειδή τα άλογα δεν μιλούν, ωστόσο το ρεπορτάζ τρέχει, φαίνεται ότι πίσω από αυτήν την «ιερή» εκστρατεία που οδήγησε κάποιους να αφηνιάσουν, κρύβεται ένας ολόκληρος χορός επιδοτήσεων. Όπως έγινε γνωστό, η μόνη δαπάνη που αρνήθηκε να καλύψει η Περιφέρεια Αττικής, η οποία σημειωτέον όπως τονίζεται δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος βάσει της κείμενης νομοθεσίας, είναι το απίστευτο ποσό της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ που ζήτησε για την αποστολή της η φιλοζωική, αλλά και το 1 εκατ. ευρώ που ζήτησε ο δήμος για τη φιλοξενία των ζώων.

Αν ο δήμος ήθελε να φιλοξενήσει τα άλογα σε πεντάστερο με πισίνα, δεν έχει γίνει γνωστό. Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι αν βγουν πράγματα και ονόματα στη φόρα, κάποιοι θα τρέχουν πιο γρήγορα και από γκανιάν στον ιππόδρομο. Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζεται μέχρι και σήμερα ως ο μόνος φορέας που έχει χρηματοδοτήσει και συνάψει από το 2023 σχετική σύμβαση για τη στείρωση όλων των αρσενικών ίππων στον Υμηττό, ενώ τον Ιούλιο ενέκρινε και επιπλέον κονδύλι για την παροχή ζωοτροφών.

Σε σχετική δε ανακοίνωση καλεί τους εμπλεκόμενους να μην εκμεταλλεύονται ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ενώ ως προς τις τελευταίες αιτιάσεις του οικείου δήμου, κύκλοι της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας παρέπεμπαν στην κείμενη νομοθεσία, η οποία όπως σημείωναν δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Μάλιστα, από την Περιφέρεια Αττικής δηλώνουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που όλο αυτό το περίεργο γαϊτανάκι αλληκαρφωμάτων, αλληλοκατηγοριών και μετάθεσης ευθυνών συνεχιστεί, να προσφύγουν στην Οικονομική Εισαγγελία και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη διερεύνηση κάθε πτυχής όλων όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες."

Το ιστορικό έχει ως εξής :

Μία περίεργη απόπειρα μεταφοράς ορισμένων αλόγων, από αυτά που βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού, στην περιοχή Ραψανάς Κορωπίου, αποκάλυψε η επικεφαλής της «Help horses Ymittos», Μαρία Μαρώλια.



«Καταγγέλλω ως νόμιμη εκπρόσωπος μαζί με τα άτομα που ήταν μάρτυρες. Το ένα περιστατικό αφορά την παράνομη μεταφορά και το άλλο αφορά την κυρία, η οποία ως εντολέας της μεταφοράς την επόμενη μέρα με ξυλοκόπησε. Όσον αφορά τη μεταφορά, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, δεχτήκαμε κλήση για καταγγελία πως στην οδό που βρίσκεται το απομακρυσμένο κοπάδι των περίπου 30 αλόγων βρίσκεται φορτηγό μεταφοράς και ξεκινά η διαδικασία μεταφοράς τους. Τα άλογα αυτά τα φροντίζαμε εμείς, και ξαφνικά αυτή η κυρία ενώ τα έχει χρόνια έξω από την κατοικία της αποφασίζει να παρέμβει και να τα βάζει εντός της κατοικίας της. Υπήρξε και εθελόντρια της ομάδας. Για τη μεταφορά χρειάζεται άδεια διακίνησης».

Ωστόσο, αυτή η κυρία, η οποία στο παρελθόν ή εθελόντρια στην «Help horses Ymittos», σύμφωνα με τα όσα είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, η προσπάθεια μεταφοράς δεν έγινε από εκείνη αλλά σε συνεννόηση με την περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, ο οδηγός του φορτηγού μεταφοράς των αλόγων είχε δελτίο μεταφοράς από την περιφέρεια της Μακεδονίας. Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο οδηγός όταν πήγε στο σημείο προσπαθούσε με taser να βάλει τα άλογα μέσα στο όχημα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, αρχικά φορτώθηκαν 9 άλογα, αλλά μετά την παρέμβαση των εθελοντών που ειδοποιήθηκαν και έφτασαν στο σημείο, τα άλογα ξεφορτώθηκαν και αφέθηκαν ξανά ελεύθερα.

Η Μαρία Μαρώλια σχολίασε στην εκπομπή του MEGA πως η βοήθεια που έχουν είναι αποκλειστικά από εθελοντές και πως η περιφέρεια ανέλαβε, πέρσι στο ξεκίνημα, μόνο το έξοδο του ευνουχισμού των αλόγων.

«Έχουμε στείλε εξώδικο προς την περιφέρεια και τον δήμο γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την φροντίδα τους σε τόσο ακατάλληλες συνθήκες, με ετοιμόρροπα κτίρια. Είχαμε προτείνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μία λύση. Να γίνει μία περιβαλλοντολογική μελέτη ανά την Ελλάδα πού θα μπορούσαμε να πάμε ανά κοπάδια σταδιακά τον πληθυσμό. Δυστυχώς το απέρριψαν βάσει νόμου».

Ο δήμαρχος Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης, ανέφερε πως η πρώτη αυτοψία που έγινε από τους κτηνιάτρους της ανατολικής Αττικής, επιβεβαίωσε πως τα άλογα τα είχε συγκεκριμένος άνθρωπος.

«Όταν ήρθε το θέμα στα κεντρικά της περιφέρειας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες κοίταξαν να βαφτίσουν τα άλογα ως άγρια. Δεν είναι άγρια. Είναι επικίνδυνα γιατί κυκλοφορούν στους δρόμους και θα προκαλέσουν ατύχημα. Το μόνο που έκανε η περιφέρεια είναι να συνδράμει για τις στειρώσεις. Εμείς σε καθημερινή βάση πηγαίνουμε με πυροσβεστικό υδροφόρο και τροφοδοτούμε με νερό όλη αυτήν την εγκατάσταση. Δεν έχω καταγγελία για εμπόριο, μόνο το επεισόδια που έγινε με την άλλη κυρία».

Τι απάντησε η Περιφέρεια Αττικής

Με αφορμή τις αναφορές σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού, σχετικά με υποτιθέμενη εμπλοκή της Περιφέρειας Αττικής σε περιστατικό απόπειρας μεταφοράς αδέσποτων ιπποειδών στον Υμηττό, επισημαίνονται τα εξής:

Σε περιπτώσεις αδέσποτων ιπποειδών, αρμόδιος για τη διαχείρισή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι ο Δήμος στον οποίο αυτά βρέθηκαν (Ν. 4555/2018, άρ.83, 84). Ο Δήμος οφείλει να «τσιπάρει» τα αδέσποτα ιπποειδή καθώς μόνο εκείνος νομιμοποιείται, αποκλειστικά και ΡΗΤΑ, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που ενδεχομένως προκύπτουν (π.χ. κατάσχεση αλόγων που διατηρούν σωματεία σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, αιτήσεις σε Εισαγγελία, ασφαλιστικά μέτρα, κ.λπ.).

Αναφορικά με το περιστατικό το οποίο καταγγέλλεται, μόλις αυτό γνωστοποιήθηκε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, ενημερώθηκαν άμεσα οι Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος, καθότι – όπως ήδη επισημάνθηκε – η επίλυσή του δεν εμπίπτει επ’ ουδενί στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Εξάλλου, η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των αδέσποτων ιπποειδών και δεδομένων των κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν (ατυχήματα, ζωοανθρωπονόσοι, κ.λπ.), αποτελεί τον μοναδικό μέχρι στιγμής φορέα που έχει χρηματοδοτήσει και συνάψει από το 2023 σχετική σύμβαση για τη στείρωση όλων των αρσενικών ίππων, ενώ τον Ιούλιο εγκρίθηκε και επιπλέον κονδύλι για την παροχή ζωοτροφών. 

Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια έχει αποδείξει ότι δεν αποποιείται ουδεμία ευθύνη, εφόσον το ζήτημα εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, εν προκειμένω όμως επαναλαμβάνουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αρμόδιος για το θέμα είναι ο οικείος Δήμος.

Αν και αυτονόητο, ξεκαθαρίζουμε κατηγορηματικά και με σαφήνεια ότι εσωτερικές διενέξεις μεταξύ των μελών, νυν και πρώην, φιλοζωικών οργανώσεων, δεν αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, η οποία αποδεικνύει καθημερινά ότι πρωταρχικό της μέλημα είναι η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.  

Είναι επίσης αυτονόητο, ότι η εκμετάλλευση ενός ευαίσθητου θέματος προς άγραν τηλεθέασης, δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος του κύρους και της εικόνας της Περιφέρειας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου