Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ρωσία έχασε την δικαστική διαμάχη με την ΕΕ για να ξεμπλοκάρει 70 δισ. ευρώ

 



Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών της Ρωσίας (NSD) έχασε την δικαστική διαμάχη για την ανατροπή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον φερόμενο ρόλο του στη χρηματοδότηση της εισβολής του δικτάτορα Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Το ίδρυμα με έδρα τη Μόσχα επλήγη από τις κυρώσεις της ΕΕ το 2022, όταν το μπλοκ ισχυρίστηκε ότι, ως ο κύριος θεματοφύλακας των ρωσικών τίτλων, ο οργανισμός επέτρεψε στη ρωσική κυβέρνηση να κινητοποιήσει τους πόρους της για να στηρίξει την πολεμική προσπάθεια.

Η NSD «απέτυχε να αποδείξει» ότι η ΕΕ «έσφαλε όταν διαπίστωσε ότι η εν λόγω επιχείρηση ήταν ένα συστημικά σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας», αποφάνθηκαν οι δικαστές της ΕΕ. Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ - το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το αποθετήριο έχει επί του παρόντος περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ (77,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ακινητοποιημένα στο Euroclear, τον οίκο εκκαθάρισης με έδρα το Βέλγιο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, σημειώνει το Bloomberg.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου