Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Η κυβέρνηση θωρακίζει τη Θεσσαλία με έργα και παρεμβάσεις άνω των 3 δισ. ευρώ

 


Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση με θέμα «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – Φράγματα, Υποδομές και Έργα Υδρονομίας»:

Η πλημμύρα του “Daniel” ήταν μια πλημμύρα έξω από τα προβλεπτικά μοντέλα, ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, τις συνέπειες του οποίου βιώσαμε και βιώσατε πρώτα και πάνω απ’ όλα εσείς με πρωτοφανή ένταση.

  • Εργαστήκαμε και εργαστήκατε πάρα πολύ σκληρά για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα πρώτα να ανατάξουμε, έστω και προσωρινά, από τις μεγάλες, τις πρωτοφανείς ζημιές που έγιναν. Να εργαστούμε και να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις, σε βάθος χρόνου, που θα μας επιτρέψουν με αρκετή βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι τέτοια καταστροφή δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.
  • Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομής ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορούν τους δρόμους, τα τραίνα, τα σχολεία, τα οποία ήδη δρομολογούνται άμεσα, ξεκινώντας με τα σχολεία.
  • Στόχος της παρέμβασής μας να αποτρέψουμε νέα πλημμυρικά φαινόμενα και για καταιγίδες μικρότερης έντασης από αυτή του «Daniel», που μετά βεβαιότητας θα έχουμε.
  • Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο  να μπορέσουμε επιτέλους να βάλουμε τις βάσεις για μια σωστή και ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.

Τα τρία επίπεδα της παρέμβασής μας για τη Θεσσαλία:

  1. Έργα τα οποία διεξάγει η Περιφέρεια. Προσωρινές και γρήγορες αλλά σημαντικότατες παρεμβάσεις που αφορούν χειμάρρους, ρέματα, αναχώματα. Έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα οποία δρομολογούνται με μια γενναία χρηματοδότηση από το κράτος προς την Περιφέρεια, πάντα καθ’ υπόδειξη των ειδικών.
  2. Πολλά μικρά έργα τα οποία έχουν δύο βασικούς σκοπούς: να συγκρατήσουν το νερό και να καθυστερήσουν την ορμή τουκαθώς αυτό θα έρχεται από τα βουνά προς τα πεδινά. Έργα τα οποία μπορεί να μην τα δούμε ποτέ, γιατί γίνονται πάνω στα βουνά.
  3. Μεγάλα έργα, η μεγάλη “προίκα” για τη Θεσσαλία. Τέσσερα έργα τα οποία έχουμε προτάξει και τα οποία θα μελετηθούν με πόρους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.   Εξασφαλισμένη δαπάνη και ταχύτητα ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μπορούμε μέσα σε έναν χρόνο να έχουμε μελετητική ωριμότητα για έργα τα οποία συζητούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό.

3 δισεκατομμύρια ευρώ θα μας στοιχίσει συνολικά ο “Daniel” για αποζημιώσεις, έργα υποδομής τα οποία πρέπει να ξανακατασκευαστούν, αλλά πρέπει να κατασκευαστούν και με άλλες προδιαγραφές ανθεκτικότητας. Μετά τον “Ιανό” κάναμε μια καλή δουλειά η οποία αποτελεί μοντέλο, σε πολύ μικρότερη κλίμακα βέβαια, γιατί τα έργα του “Ιανού” άντεξαν.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου